avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania

Un parlamentar a facut public, la televiziune, intentia de a desfiinta asociatiile de proprietari din toata tara.
Este o initiativa legislativa care a anuntat-o de curand. Nu stiu daca e un lucru bun sau rau. O sa ne gospodareasca primaria, sau firme specializate care vor obtine contractele de administrare de la primarii, licitatii ca la traseele de maxi-taxi!? Ce parere aveti ? Poate ajutam si noi cu ceva sa fie mai bine pentru toti proprietarii.
Inainte de a veni cineva cu raspuns copy/paste din legea 230/2007, va spun, din experienta ce se poate face si cu ce sanse: Daca stiti numele firmei(nu il puneti pe forum), aflati numarul de telefon si cereti relatii. La telefon. Va vor trimite la"presedinte" Ii spuneti ca refuza(chiar daca ii scrieti cu confirmare, poate sa nu va raspunda, nu pateste nimic!) Insistati pt ca este dreptul dv, locuiti acolo, cu banii dv se achita toate cheltuielile. Legea 544/2001- trebuie sa o invocati, va da dreptul la aflarea informatiilor de interes public. Daca ei spun ca trebuie sa mergeti acolo, mergeti. Daca stiti sa insistati si le explicati ca ar fi posibil ca ei sa favorizeze o atitudine sau un fapt nelegal(ascunderea evidentelor sau mai mult...nereguli in gestiune), cu siguranta veti reusi, dar trebuie sa fiti intai convinsa ca nu cereti nimic altceva decat un drept. Am obtinut mereu orice relatie, pledand in acest fel si de la Radet, si de la alte regii, atata vreme cat mi s-au refuzat in asociatie. De aia exista presedinti/adm. sa refuze orice! vara dv. puteti sa renuntati la contract, faceti doar pe perioada cat se face caldura. Apa calda nu se calculeaza de firma de repartitoare9de aceea puteti face contract pe lunile de iarna. Succes! Dezinteresul proprietarilor incurajeaza accesele de despotism.
Daca reziliati contractul cu firma, cine va va face calculele? Firmele au un soft deloc simplu pe care il aplica pentru toata tara. Acesta respecta "Metodologia din 30.08.2004 de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica in imobile de tip condominiu( Publicat in MO nr. 862 din 21.09.2004 )" Uitati- va prin ea si spuneti daca este in stare cineva din conducere sa faca aceste calcule. Orice alta metoda de calcul empirica pe care ati adopta- o(chiar si aprobata de AG) va fi atacabila in instanta de orice nemultumit. Nu se poate gresi decat daca s- a introdus gresit vreo informatie, ceea ce se poate corecta si nu poate bulversa tot. Problemele apar la partile comune(o interminabila discutie) si in legatura cu care firma nu are nici o responsabilitate(modalitatea de repartizare a cheltuielilor comune este stabilita de asociatie).
Raspunsul Dv este absolut corect, dupa parerea mea. As vrea sa adaug si faptul ca firma de repartitoare nu percepe niciun banut in afara lunilor cand asociatia da la calcul caldura facturata...si chiar poate sa o faca si din 2 in 2 luni sau o data pe an. Firma nu impune frecventa calculului la caldura, ci percepe comision numai atunci cand isi face treaba.
@ Dana Ionescu contractul il puteti obtine (in copie) de la firma de repartitoare si, in general, obtineti orice informatie in legatura cu felul cum se face calculul. Nu tine nimeni secret un contract. Probabil presedinta Dv. l-o fi ratacit. Nu e o nenorocire. Luati o copie de la firma. Contractele sunt similare la toate firmele de repartitoare, daca vreti sa reziliati cu firma care va deserveste in prezent si sa incheiati cu alta firma un nou contract veti da peste un "frate geaman".
Si inca ceva, am mai spus asta si cu alt prilej. Calculul caldurii, avand indcsii, nu e o problema de nerezolvat pentru cineva care cunoaste putina programare chiar si studiind o fisa personala si tabelul centralizator.....dar asa ceva nu se face pentru ca orice programator care se respecta si respecta legea (ca altfel despre ce sa mai discutam?) si ia in considerare ceea ce se spune in contractul individual al fiecarui detinator de repartitoare, datele incluse in aceste mici calculatoare sunt proprietatea firmei, nu a asociatiei si nici a proprietarului. Al proprietarului este numai hardul repartitorului, ceea ce se inregistreaza acolo este al firmei, pe durata contractului. Si atentie la rezilierea contractului inainte de vreme daca argumentele Dv. nu se verifica , tocmai din pricina proprietatii asupra datelor. As dori sa se inteleaga foarte bine acest lucru asta ca sa nu mai batem campii ca una, ca alta cu aceste repartitoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2009
elga50, moderator
Singurul lucru pe care nu l- am stiut este ca "indecsii" sun proprietatea firmei. Cred totusi(doar logic; nu am toate informatiile) ca orice aparat care este proprietatea ta este cu tot ce e- n el. Nu cred ca este ca la contoarele de electicitate sau de apa de bransament. Oricum, nu sfatuiesc pe nimeni sa se lege la cap reziliind contracte. Este bine totusi sa urmaresti derularea oricarui contract.
Ca indecsii sunt proprietatea firmei pana la incheierea contractului este in logica pentru care s-a incheiat contractul - calculul caldurii de firma si NUMAI de firma cu care ai contract. Deci daca ignori firma si te apuci si faci calculul in regie proprie, tu, asociatie, incalci contractul "furand" datele inmagazinate in repartitoare. Aceasta interpretare este data de faptul ca asociatiile de locatari platesc serviciul de calcul numai atunci cand se presteaza acest serviciu si nu permanent. Firma isi protejeaza afacerea tocmai prin acest contract care, pe de o parte, lasa la aprecierea asociatiei cand vrea sa faca acest calcul si, pe de alta parte, atunci cand se face acest calcul sa il faca numai cu firma contractanta. Altfel n-ar mai exista contract.
La noi in asociatie apelam la firma pentru a ne face calculul numai in lunile in care valoarea caldurii pe factura este foarte mare si care ar justifica plata unui comision destul de consistent. In lunile de margine (octombrie si aprilie - daca este cazul) se imparte la pausal, avand grija sa se faca regularizarea consumului in luna noiembrie, pornind de la indecsii de final ai lunii martie si scazand apoi din consum ce s-a platit pausal in aprilie si octombrie.

Alte discuții în legătură

Asociatie restanta qubeec44 qubeec44 Buna ziua! ce se poate face in calitate de proprietari de imobile avand in vedere urmatoarea situatie: -administratorul a decedat,am platit facturile catre ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea asociatiei de locatari 2014Elena 2014Elena Va rog sa ma ajutati cu informatii legale .Suntem in situatia de desfiintare a asociatiei de locatari care cuprinde mai multe blocuri pentru ca ... (vezi toată discuția)
Administratorul a furat banii blocului ! jeanluk jeanluk :Obuna ziua Acum trei ani s-a descoperit ca administratora blocului unde locuiec a furat banii (aproximativ 600milioane) . S-a facut plangere la politie in ... (vezi toată discuția)