SebastianB a scris:
Daca dumneavoastra aveti o parcela de pamant, invecinata cu parcela unui alt om impreuna cu care formati o ASOCIATIE DE PROPRIETARI, sunteti proprietari pe cele doua parcele?
1. nu se poate constitui asociatie de proprietari decat in condominii, nu pe altceva (inclusiv parcele de pamant);
2. fiecare proprietar pastreaza propietatea sa, nu o transfera asociatiei. Asta e diferenta intre ce ati scris dvs mai sus si ce am combatut eu.
NIMENI nu va poate impune modul in care sa va administrati proprietatea.
Nu stiu pe ce va bazati cand afirmati acest lucru. Legea poate impune obligatii in orice domeniu, inclusiv al administrarii proprietatii. E vorba de niste obligatii minime care sa consfinteasca bunele raporturi de vecinatate. Stim cu totii ca in lipsa regulilor nu avem parte decat de anarhie...
este normal si logic sa faceti pe acea suprafata de teren orice doriti domneavoastra si asociatul sau asociatii dumneavoastra.
1. proprietatea pe fiecare parcela este exclusiva, deci nu conteaza decat vointa proprietarului sau, nu si a asociatiei sau a celorlalti asociati (daca e s-o luam asa);
2. daca vreau sa fac un reactor nuclear, banuiesc ca vecinilor mei li se va parea minunat si imi vor multumi de-a pururi pentru poluarea si radioactivitatea pe care le-o fac "cadou", nu?
Statul nu are nici un drept asupra imobilului deoarece, repet, proprietarii au CUMPARAT in mod legal acele apartamente.
Pai statul nici nu isi aroga vreun drept. El impune niste conditii minime in care proprietarii isi pot exercita drepturile.
Iar asociatia de proprietari este formata din asociati proprietari care pot si au dreptul sa ia decizii fara sa dea socoteala nimanui cu privire la propritatile lor.
Dau socoteala cu privire la hotararile lor, care nu pot contraveni legii sau statutului.
Cred ca o buna comparatie ar fi cu un consiliu de administratie al unei firme, unde membrii au parti egale de actiuni.
Administratorii nu sunt totuna cu asociatii. Asociatii au actiuni, administratorii sunt organe executive.
Statul poate sa creeze doar cadrul legal in care eu, asociatie, imi desfasor activitatea asa cum vreau eu.
1. Legea poate reglementa orice, repet.
2. "cum vreau eu" de regula duce la abuzuri. Uitati-va pe forum sa vedeti cate probleme sunt datorita presedintilor/administratorilor care conduc/administreaza asociatia "cum vreau eu".
SebastianB a scris:
Cu atat mai putin ar putea statul sa imi impuna si o firma sau o persoana care sa imi administreze banii.
Pai nici nu se pune problema asa. Statul poate impune alegerea unei anumite forme, ramanandu-va alegerea persoanei care indeplineste acele conditii. De ex, este obligatorie incheierea politei RCA, dar alegeti cu ce asigurator o faceti.
In plus, stimate domn, in aceeasi Constitutie in care este garantat dreptul de proprietate, este garantat si DREPTUL DE ASOCIERE!
NIMENI SI NIMIC nu poate interzice unor cetateni ai unui imobil sa se asocieze si sa isi administreze imobilul asa cum vor ei, in calitate de PROPRIETARI ASOCIATI.
Aici gresiti putin, pentru ca asociatiile de proprietari au cadru legal complet separat de asociatiile "comune".
Dupa cum stim cu totii, fiind parte din Uniunea Europeana, legea comuntara primeaza asupra celei romanesti. Gresesc din nou?
Ce legatura are Uniunea Europeana cu asociatiile de proprietari? CUmva a reglementat UE acest domeniu ca sa aiba intaietate?
Si eu cred ca de fapt "Toti avem dreptate si totusi discutia este in contradictoriu." :) Avem de-a face cu niste concepte juridice incomplet intelese si cam atat.