AndreiRobert a scris:
Exista neconcordante clare(de care sper sa se tina cont ),intre declaratiile martorilor si documente legale,intre documentele medicale intocmite la vremea respectiva de o comisie de medici experti si o adeverinta medicala recenta a unui medic de familie,in care se arata ca...Consider ca aceasta adeverinta,intocmita de respectivul medic de familie,este un fals in acte
Fata de observatiile Dvs. privind discrepantele dintre diverse documente legale aflate la dosar (inteleg ca se judeca pe vechiul cod de procedura, si asteptati pronuntarea hotararii deja), este tardiv sa ridicati problemele semnalate, dar instanta, in baza rolului sau activ, are datoria sa examineze in mod obiectiv si coroborat toate probele administrate.
Iar in problema mediacala specifica a doamnei, LES (Lupus Eritematos Sistemic), criteriile de diagnosticare in sine sunt mai complexe, cum avem de-a face cu o colagenoza auto-imuna. Cauzele concrete ale bolilor auto-imune, stiti si Dvs. ca nu sunt cunoscute, iar tratamentul este personalizat in functie de particularitatile individuale ale pacientului. Inteleg ca doamna este incadrata in gradul 2 de invaliditate, “caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, dar cu conservarea capacităţii de autoservire (autoîngrijire, activităţi gospodăreşti etc.)” conform HG nr. 155/2011. In schimb, acelasi HG 155/2011, in preambul, face referire la relativitatea expertizei medicale, mai ales in cazul bolilor rare, sau mai putin cunoscute:
“Particularităţile de ordin medical şi socio-profesional care intervin frecvent în evaluare fac uneori greu de aplicat standarde foarte precis definite. În acest sens, medicului expert al asigurărilor sociale, care realizează evaluarea, i se permite o anumită distanţare faţă de baremele stabilite, fără a încălca însă principiile şi spiritul acestora. În aceste situaţii, se impune expunerea cu claritate a motivelor care au condus la abordarea individualizată a cazului (...) Pentru bolile rare, pentru care nu există criterii specifice de apreciere a deficienţei funcţionale şi a capacităţii de muncă, se vor urmări elementele clinice, evoluţia, complicaţiile şi deficienţa funcţională determinată, aplicându-se criteriile existente.”
Cu alte cuvinte, exista un diagnostic cert paraclinic, pe baza analizelor, de LES, (uneori diagnosticarea severitatii LES dureaza si 4-5 ani), dar observatiile clinice evolutive sunt la fel de importante in determinarea relaţiei "deficienţă funcţională - inacapacitate adaptativă - grad de invaliditate". Cu alte cuvinte, chiar daca pacientul se simte mai bine clinic temporar, asta nu-i va sterge diagnosticul, LES fiind “boala cu o mie de fete”, pentru care medicina, din pacate, inca nu are suficiente solutii. In consecinta, nu cred ca documentul medical eliberat de medicul de familie s-ar incadra la vreo forma de fals, cum medicul de familie a evoluat o situatie temporara din punct de vedere clinic.
Conform aceluiasi HG 155/2011, doar in cazul LES in puseu acut cu alterarea starii generale (afectare grava de organe vitale) , capacitatea de munca si aotoservire sunt pierdute in totalitate si pecientul are dreptul la ingrijire sau supraveghere din partea altei persoane.
Este o boala necrutatoare, cu putine cazuri de remisii miraculoase, ca urmare, ii doresc mamei copilului Dvs mult noroc si pace sufleteasca sa poata tina piept bolii, iar copilul sa se poata bucura cat mai mult timp de prezenta activa a ambilor parinti.
Toate cele bune, @AndreiRobert.