GicaPopa a scris:
M-am uitat si eu peste o parte din grilele „controversate”. La 79(G1) si eu as fi pus tot infractiune unica. Nu am la indemana doctrina, dar tin minte ca scria undeva (posibil prin notitele mele din facultate) sa fim atenti, intrucat subiectul pasiv este institutia, nu functionarul, iar concursul ideal la dare de mita presupunea pluralitate de subiecti pasivi. Din grila nu reiese ca ar fi vorba despre functionari de la institutii diferite, ci dimpotriva chiar.
La 62(G1), la care cred ca se referea TonyP mai sus, inteleg ca (a) se aplica majorului si (b) se aplica minorului, deci amandoua sunt incidente in cauza. Fapta era savarsita „impreuna cu un minor”, deci minorul a avut si el o contributie, pentru care s-a verificat separat existenta cauzelor de inlaturare a caracterului penal. Adica bun, observi ca este incidenta acea cauza justificativa a legitimei aparari care are efecte in rem, dar cauza de neimputabilitate a minoritatii tot ramane incidenta, chiar daca nu mai este nevoie sa o verifici, zic eu. Am observat pe de alta parte anul trecut ca cei de la barou nu prea folosesc cartile lui Udroiu la redactarea subiectelor, asa ca nu stiu ce sanse de succes va avea invocarea opiniei dumnealui in contestatii.
La 80(G1) varianta (b) este clar gresita (este suficient ca inscrisul sa fi fost apt sa produca consecinte juridice), deci grila iese corecta.
-pe rationamentul tau inseamna ca oricare alta persoana majora in locul minorului ,,o patea,, adica raspundea penal,ori e de neadmis ca o cauza justificativa sa nu produca efecte in rem ca nu vrea UNBR,indiferent de ce scrie Udroiu sau alt autor.....
-nivelul celui care a conceput subiectele e subliniat de grila in care ne arata ca el nu a auzit de faptul ca in cod nu mai avem favorizarea infractorului....
-UNBR ia 800 de lei de candidat unui nr de 4000 de pers si nu e in stare sa puna pe unul sa faca subiecte,care a citit macar o data codul,ca dc citea o data vedea ca e ,,favorizarea faptuitorului,,.....
RUSINOS
-in schimb ne baga pe forum tot felul de ,,membrii de partid ,,care ne explica faptul ca tine de pregatire,aprofundare,mobilizare si mai stiu e ce.......