avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere bloc

Buna ziua,
As dori sa-mi spuneti si mie pe numele cui trebuie facuta chitanta care atesta plata intretinerii la bloc,in conditiile in care locatarul nu este acelasi cu proprietarul;eu gandesc ca pe numele proprietarului(locatarul e mama mea)dar in cazul unei fraude ,nu stiu daca eu(in calitate de proprietar) pot merge in instanta cu chitante pe numele mamei mele(chiar pana acum cateva luni in urma, erau pe numele tatalui meu decedat de 7 ani);in cazul inchirierii de ex.,chiriasul (platitorul), nu are chitanta pe numele lui
Cel mai recent răspuns: donjoe , utilizator 16:17, 15 Februarie 2016
Nu e chiar asa.
Cel mai normal este sa se treaca numele proprietarului.
Chiar si asa, intr-o luna a fost sotia sa plateasca intretinerea si urmatoarea luna am fost eu. Si surpriza m-am trezit cu restanta o luna. Pentru ca are un registru unde sunt trecute cotele de intretinere si la fiecare plata trecea data si suma achitata... Iar cand a platit sotia nu a mai taiat-o din registru.
M-am dus cu chitanta si mi-a spus ca el nu gaseste copia de la chitanta respectiva si ca nu-si aminteste sa fi venit cineva sa plateasca.
Asa ca i-am zis sa imi dea si mie chitantierele sa ma uit peste ele sa vedem impreuna. A strambat din nas si am zis ca revin a doua zi cu contabilul meu sa verificam.
Uimitor a doua zi a gasit chitanta.

Si inca ceva, eu ca PFA nu imi pot deduce o factura sau chitanta daca este pe numele altcuiva sau este platit un produs sau serviciu din alt cont decat din al meu.

Nu te poti duce sa faci o asigurare la masina si sa iti taie chitanta pe numele lui X, iti taie chitanta pe numele celui care este masina si asigurarea.
Daca sotia era PFA si dv. pretindeati sa va elibereze chitanta pe numele dv., ea cum isi deducea cheltuiala?
Sunteti in eroare!
Pentru contractul de asigurare dv. aveti un cod, un numar de referinta si poate plati oricine pentru acel cod sau numar.

Fiul meu are contract de asigurare la auto si ii platesc eu asigurarea pe numarul de referinta pe care il primeste pe factura trimisa pe email. Nu s-a intamplat sa fie cineva derutat.
Inca o data va spun ca pentru cotele de intretinere este important numarul apartamentului pentru ca lista de intretinere este facuta pentru apartamentul cu pricina, nu pentru proprietar, chirias sau coproprietari (mai multi).

Administratorul dv. nu a inregistrat plata pentru ca nu a operat pur si simplu sau a fost cu capul in nori, nu pentru ca era alt nume.
In fine, cred ca am epuizat toate cele vreo doua argumente ca sa va conving. Vad ca n-am spor sa argumentez stiintific de ce pentru o chitanta are importanta numarul apartamentul si ca poate mentiona orice nume, daca platitorul nu tine mortis ceva anume.
Doamna elga... eu va spun ca din moment ce nu se trece nr aprtamentului pe chitanta, este normal sa fie trecut numele proprietarului. La noi nu se trece nr de apartament ci doar numele prorietarului.

Eu ca PFA, nu imi pot deduce o chitanta pentru incarcare cartela telefon, sau o chitanta prin care am cumparat un pix, daca nu are numele de pfa pe ea. Daca apare numele dvs pe chitanta mea eu nu pot deduce.
Daca bag acea chitanta in contabilitate, la un control de la fisc, imi este scoasa si pusa la impozitare.
Eu am 2 masini. Din care una este imprumutata fratelui meu. Zilele trecute m-a sunat sa ii dau datele de la buletin pentru a face chitanta, pt ca acel broker i-a cerut datele mele pentru polita si facturare.
Daca faceti o polita rca online si complectati datele iar acea polita va vine acasa cu curierul, in plic gasiti polita cu chitanta de la broker pe numele proprietarului. Dar la curier poate plati oricine.

Daca ma duc sa platesc la o firma de telefonie abonamentul, sunt intrebat numele abonatului sau numarul pentru care se plateste iar chitanta iese pe acel nume, nu pe numele celui care vine sa plateasca (care poate plati pentru 10 persoane).
Nu mai faceti comparatii cu alte facturi.
Sigur ca la intocmirea contractului se cer datele viitorului posesor de....asigurare, abonament etc.
Dar noi vorbim aici de plata, pe care o poate face oricine daca declara in ordinul de plata sau la ghiseu datele de referinta ale contractului si care pot fi diferite de la un caz la altul.
Toate aceste informatii sunt cuprinse in baze de date care sunt indexate dupa anumite chei - numar telefon, numar contract, nume si prenume etc. - chei care se cer in cazul unei plati pentru a fi identificat contractul respectiv. Deobicei se folosesc cel putin doua chei de control si acestea e de dorit sa nu fie siruri de caractere prea lungi, mai ales daca ai de-a face cu multi beneficiari, pentru a evita erorile.
Daca la providerul de telefonie exista cheile nume si prenume si numar telefon, apai acestea se declara la plata, indiferent cine ar plati. Dar se declara numele si prenumele pentru ca acestea constituie o cheie in baza de date.

In cazul unei asociatii, informatia de referinta este numarul apartamentului pentru ca intretinerea se calculeaza in functie de suprafata acestuia, numarul de persoane (fara identitate) care il ocupa si consumurile acelor persoane. Aceste date (suprafata, numar persoane, consumuri) au un numitor comun - numarul apartamentului.
Daca administratorul isi face o baza de date cheia principala si de neevitat este numarul apartamentului si apoi etajul, scara etc pentru a asigura si mai mult baza de date. Si el va cere la plata informatiile care constituie cheile din baza de date.
Nu cred ca se pune problema la dv. in asociatie de baza de date...sau poate da..., dar a pune in baza de date o cheie cu nume si prenume ale proprietarului este foarte riscant pentru ca este o informatie care se poate gresi foarte usor.
M-am avantat prea mult in explicatii, dar ....

Ca administratorul dv. nu scrie in chitanta nr. apartamentului este gresit si nu e de mirare ca incurca lucrurile. Si daca n-o face in continuare, tot in continuare sa va asteptati la aceleasi incurcaturi.

Am invatat tot de la chiriasii mei din bloc, ca nici eu nu stiam si inca nu stiu multe lucruri, ca pentru unii conteaza foarte mult sa le pun numele lor (al chiriasilor) pe chitanta atunci cand vin sa plateasca pentru ca in caz de ceva, sa poata dovedi ca ei au platit si nu proprietarul sau alt chirias. Si aveau dreptate, dupa cum am vazut mai tarziu.... Dar numarul apartamentului nu lipseste din chitanta pentru ca eu actualizez plata in baza de date pe baza numarului de apartament unde calculez cota de intretinere si asa este facuta si lista de intretinere.
Doamna Elga, dvs. spuneti de lucruri ideale. Eu va spun de lucruri reale.
Nu exista nicaieri mentionat ca trebuie trecut apartamentul. Este foarte bine ca o faceti dar treceti proprietarul in primul rand.
Daca ne uitam pe formatul unei chitante, se vede clar ca este un camp si pentru adresa, dar cei mai mult il ignora sau scriu peste el numele.
Nu toti folosesc baze de date.
Eu va spun ca in cazul un PFA conteaza ca acea chitanta sa fie pe numele PFA-ului ca altfel nu poate fi inregistrara.
Iar pe chitanta este obligatoriu sa se treaca numele proprietarului indiferent cine este platitorul, dar la cerere se poate mentiona si cine plateste pentru proprietar.
Informatia asta o am de la o firma care se ocupa de administrare imobile.
Deci puteti trece pe chitanta pentru o mai mare siguranta numele proprietarului dar sa mentionati si numele celui care plateste.

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii pe numele chiriasului Tzimpirika Tzimpirika Societatea la care lucrez a inchiriat apartamente pentru angajati. Pe langa chirie, achitam si utilitatile (inclusiv intretinerea). Chitantele de la ... (vezi toată discuția)
Chitanta as. de proprietari Wal99 Wal99 Asociatia de Proprietari refuza sa elibereze chitanta de plata contributiilor la intretinere pe numele firmei. Societatea inchiriaza de la proprietar un garaj ... (vezi toată discuția)
Tarati intr-un proces cu asociatia de proprietari gabriela68ful gabriela68ful Nu imi dau seama ce se intampla cu justitia, cum se pot face atatea faradelegi si ilegalitati ? Pe scurt, am inchiriat un apartament cu un coleg de servici pe ... (vezi toată discuția)