Daca vreti cu adevarat sa intelegeti, cu siguranta o sa puteti. Daca nu vreti, cu siguranta nu o sa intelegeti.
Puteti gasi informatiile daca cititi Ordinul MEF nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, ordin reluat si prezentat chiar si pe avocatnet:
www.avocatnet.ro/content/art...
Mai concret cautati NORMELE SPECIFICE de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile (Anexa nr. 2 din OMEF 3512). Iata o sursa:
[ link extern ]
Pe la jumatatea anexei 2 o sa gasiti poate "oficial" ceea ce discutam:
CHITANŢÃ (cod 14-4-1)
1. Serveste ca:
– document justificativ pentru depunerea unei sume in numerar la casieria unitatii;
– document justificativ de inregistrare in registrul de casa si in contabilitate.
2. Se intocmeste in doua exemplare, pentru fiecare suma incasata, de catre casierul unitatii si se semneaza de acesta pentru primirea sumei.
5. Continutul minimal al formularului:
– denumirea unitatii; codul de identificare fiscala; numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului; sediul (localitatea, str., numar); judetul;
– denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;
– numele si prenumele persoanei fizice care depune sume si ce reprezinta acestea sau, dupa caz, denumirea unitatii; codul de identificare fiscala; numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului; sediul (localitatea, str., numar); judetul persoanei juridice;
– suma in cifre si litere;
– semnatura casierului.
Am scos in evidenta faptul ca pe chitante se scrie "numele si prenumele persoanei fizice care depune sume". Obsesvati ca nu trebuie consemnate datele de pe cartea de identitate...
Apoi am subliniat, ca sa se inteleaga si sa se faca distinctie, ca doar pentru persoanele juridice care platesc pe baza de chitanta este obligatoriu completarea datelor platitorului (CIF, NIRC, adresa sediului), pentru ca persoana juridica foloseste acest document in contabilitatea sa..., dara asta e alta discutie.
Nu este necesar sa va plecati in fata mea si nici sa cereti scuze. As fi multumit daca am reusit sa lamuresc cum se intocmeste legal o chitanta.
Daca nu am reusit prin aceste cateva postari, este doar vina mea.