avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere bloc

Buna ziua,
As dori sa-mi spuneti si mie pe numele cui trebuie facuta chitanta care atesta plata intretinerii la bloc,in conditiile in care locatarul nu este acelasi cu proprietarul;eu gandesc ca pe numele proprietarului(locatarul e mama mea)dar in cazul unei fraude ,nu stiu daca eu(in calitate de proprietar) pot merge in instanta cu chitante pe numele mamei mele(chiar pana acum cateva luni in urma, erau pe numele tatalui meu decedat de 7 ani);in cazul inchirierii de ex.,chiriasul (platitorul), nu are chitanta pe numele lui
Cel mai recent răspuns: donjoe , utilizator 16:17, 15 Februarie 2016
Adriantot a scris:
daca administratorul stinge datoria apartamentului nr. 14 al proprietarului Ionescu, eliberand chitanta pe numele Georgescu (chirias), ori pe numele Ionescu (proprietar), este evident ca datoria ce figureaza pe lista de plata in dreptul acelui apartament se stinge. In consecinta proprietarul nu mai are de indeplinit obligatia pe care o invocati.

Este evident că datoria se stinge. Nu știu dacă e la fel de evident că proprietarul nu mai are obligația - legea n-a dispărut nicăieri și nici nu spune că altcineva decât proprietarul poate îndeplini obligația în nume propriu.

va rog sa observati ca nu prevede ca proprieatrul ar fi obligat sa se prezinte personal la casierie ori la banca si poate sa plateasca si prin intermediari, prin rude, prieteni, chiriasi...

Păi dacă "plătește prin..." înseamnă că tot el plătește, deci chitanța se va elibera pe numele lui, or atunci ajungem la a doua variantă, pentru care eu am pus o întrebare diferită: contractul de închiriere are și valoare de procură pentru chiriaș, împuternicindu-l să facă plăți în numele proprietarului?

Daca dumneavoastra personal ati intampinat greutati, ati avut probleme in aceasta privinta, va rog sa spuneti concret ce s-a intamplat ca sa intelegem si noi problema. Poate asa va putem raspunde mai aplicat.

Sigur că am întâmpinat - aceleași greutăți pe care le au toți chiriașii care pun întrebarea asta: tot felul de administratori căpoși care se cred mai presus de lege refuză cu obstinație să completeze chitanțele pe numele nostru, al plătitorilor reali (și comit prin asta, zic eu, o infracțiune de fals în acte).

În cazul meu, la ora asta am ajuns la un compromis prin care administratorul actual acceptă să completeze pe chitanță și numele meu în paranteză, după al proprietarului. Să zicem că aș putea sta liniștit așa, cel puțin chitanțele astfel completate dovedesc(?) măcar că am avut și eu ceva de-a face(?) cu plățile respective, dar tot nu mă mulțumește 100% să nu știu dacă-i albă sau neagră, dacă eu sunt plătitorul sau sunt doar o paranteză. Și cu siguranță n-am de gând să fac niciun scandal odată ce am compromisul ăsta la dispoziție dacă nu sunt 100% convins că mi se cuvine să fiu trecut imediat după cuvintele "Am primit de la", și nu doar într-o paranteză.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
donjoe, utilizator
donjoe a scris:
Este evident că datoria se stinge. Nu știu dacă e la fel de evident că proprietarul nu mai are obligația...

Poate are sau va avea alte obligatii dar nu datorii la intretinere din moment ce acestea s-au achitat indiferent de cine.
contractul de închiriere are și valoare de procură pentru chiriaș, împuternicindu-l să facă plăți în numele proprietarului?

Cititi cu atentie contractul de inchiriere. Acest contract este vointa partilor (proprietar si chirias) si este lege pentru ambele parti. Atat chiriasul cat si proprietarul sunt obligati sa respecte clauzele contractului, cu drepturi, obligatii, termene... Daca in contract scrie ca proprietarul va imputerniceste sa faceti ceva in numele lui, va conformati. Daca discutam de procura, aceasta se autentifica la notariat. Dar plata intretinerii nu necesita procura ci este sau ar trebui sa exista clar pevazuta in contract ca obligatie a chiriasului.
Nu toti chiriasii au probleme in asociatiile de proprietari la fel cum nu toti proprietarii, presedintii, administratorii au probleme. Dar sigura ca nu exista padure fara uscaturi.
Cat priveste nesiguranta dumneavoastra cu privire la chitantele pe care se trece de fiecare data numele proprietarului si al chiriasului (in paranteza), nu vad ce probleme puteti avea atat timp cat nu aveti restante la intretinere. Dumneavoastra detineti chitanta eliberata de asociatie si in cazul unui conflict in justitie cu proiprietarul puteti sa puneti la dispozitie instantei chitantele. Nimeni nu mai are aceste chitante in afara de dumneavoastra si exemplarul ramas in chitantierul asociatiei.


Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
Adriantot, moderator
Adriantot a scris:

Dumneavoastra detineti chitanta eliberata de asociatie si in cazul unui conflict in justitie cu proiprietarul puteti sa puneti la dispozitie instantei chitantele. Nimeni nu mai are aceste chitante in afara de dumneavoastra si exemplarul ramas in chitantierul asociatiei.

Sigur, dar asta numai pentru că am intrat la idei de la o vreme și am început să mă consider plătitorul de drept și să subliniez că chitanțele trebuie să rămână la mine. Pe alt chiriaș mai neinformat proprietarul ar putea să-l fraierească să-i predea chitanța originală în fiecare lună și să-l lase fără orice fel de apărare în fața unei ulterioare acuzații că nu și-a plătit datoriile contractuale (în condițiile în care administratorii - și eu cred că majoritatea, nu cazuri izolate - s-au obișnuit să comită sistematic infracțiunea de fals în acte scriind lunar pe chitanță că ar fi plătit cine n-a plătit; am văzut exemple multiple și în forum de astfel de infractori care se dau cunoscători ai legii :) ).
Dupa 6 pagini de scris pe acest topic ajungem la problema reala.
Chiriasul plateste intretinerea, i se elibereaza chitanta, iar aceasta trebuie sa ramana la acesta si dupa ce pleaca din apartament, chezasie ca a facut aceste plati, indiferent ce nume e scris pe acestea.

Este mijlocul prin care se poate apara in cazul in care ar exista tentatia proprietarului de a-l insela.
Deci nu e important ce scrie pe chitanta, ci persoana care pastreaza chitanta - dovada ca a facut acea plata.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2016
elga50, moderator
donjoe a scris:
..administratorii - și eu cred că majoritatea, nu cazuri izolate - s-au obișnuit să comită sistematic infracțiunea de fals în acte scriind lunar pe chitanță că ar fi plătit cine n-a plătit; am văzut exemple multiple și în forum de astfel de infractori care se dau cunoscători ai legii :) ).

Sunteti in mare eroare considerandu-i pe toti oamenii din preajma dumneavoastra infractori.
Si iata de ce sunteti in eroare.
In Romania sunt cateva sute de mii de asociatii de proprietari. Daca din 200.000 de asociatii, de exemplu, gasiti aici pe forum 100 de asociatii care ar fi avut probleme cu administratorul, asta nu inseamna nicidecum majoritatea. Acestia reprezinta doar 0,05%. Daca nu ma credeti va rog sa calculati.
Sigur ca aici pe forum intra cu intrebari majoritatea celor care au probleme in asociatiile lor adica din cele 100 de asociatii si nu intra celelalte 199.900 asociatii unde nu sunt probleme.
Este ca si intr-un spital unde vedeti saloanele pline cu blonavi, dar nu toata populatia din oras este bolnava, majoritatea sunt sanatosi, merg la munca, la scoala, la spectacole... Daca stati in spital vedeti numai bolnavi in jur, iar daca mergeti la scoala o sa vedeti numai copii sanatosi, veseli...
La fel daca vizitati o puscarie, o sa vedeti ca cei de dincolo de zid sunt infractori, violatori, delapidatori, criminali... In interior, daca privim de jur imprejur sigur ca suntem in mijlocul acestora, al celor certati cu legea. Dar marea majoritate a oamenilor sunt in afara gratiilor, sunt pe strada, in magazine, in intreprinderi, in familie...

Daca dumneavoastra vi s-a intamplat cumva sa fiti nelamurit de activitatea unui administrator care nu a stiut sa va explice corect sau nu a eliberat de prima data chitanta asa cum ati dorit dumneavoastra... asta nu inseamna ca acel administrator este infractor si cu atat mai putin ca toti administratorii ar fi infractori.

Eu nu iau apararea vreunui administrator, pentru ca nu vad de ce sa-l apar atat timp cat nu este nevoie, nu a comis vreo fapta din care sa reiasa ca este certat cu legea.

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii pe numele chiriasului Tzimpirika Tzimpirika Societatea la care lucrez a inchiriat apartamente pentru angajati. Pe langa chirie, achitam si utilitatile (inclusiv intretinerea). Chitantele de la ... (vezi toată discuția)
Chitanta as. de proprietari Wal99 Wal99 Asociatia de Proprietari refuza sa elibereze chitanta de plata contributiilor la intretinere pe numele firmei. Societatea inchiriaza de la proprietar un garaj ... (vezi toată discuția)
Tarati intr-un proces cu asociatia de proprietari gabriela68ful gabriela68ful Nu imi dau seama ce se intampla cu justitia, cum se pot face atatea faradelegi si ilegalitati ? Pe scurt, am inchiriat un apartament cu un coleg de servici pe ... (vezi toată discuția)