avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere bloc

Buna ziua,
As dori sa-mi spuneti si mie pe numele cui trebuie facuta chitanta care atesta plata intretinerii la bloc,in conditiile in care locatarul nu este acelasi cu proprietarul;eu gandesc ca pe numele proprietarului(locatarul e mama mea)dar in cazul unei fraude ,nu stiu daca eu(in calitate de proprietar) pot merge in instanta cu chitante pe numele mamei mele(chiar pana acum cateva luni in urma, erau pe numele tatalui meu decedat de 7 ani);in cazul inchirierii de ex.,chiriasul (platitorul), nu are chitanta pe numele lui
Cel mai recent răspuns: donjoe , utilizator 16:17, 15 Februarie 2016
bobman a scris:
La un control dvs. ca asociatie cum puteti dovedi ca ati avut chirias..

Noi, ca si asociatie, nu am avut apartamente de inchiriat si de aceea nu putem fi controlati la ceva ce nu exista...
Proprietarii de apartamente inchiriaza. Asociatia administreaza proprietatea comuna.
Totusi evidenta persoanelor care sunt in asociatie, in bloc, se face conform legii, prin inscrierea acestora in cartea de imobil, tinuta de asociatie, indiferent ca sunt proprietari, membrii ai familiei, chiriasi, rude... fara legatura cu numele scris pe chitantele eliberate de casierul asociatiei.
OK, dar mi se pare că rămâne totuşi o chichiţă mică: Legea 230/2007 stabileşte obligaţia proprietarului (şi numai a lui!) de a plăti cotele părţi ale cheltuielilor asociaţiei de proprietari din care face parte. Cum mai poate proprietarul să-şi îndeplinească această obligaţie dacă administratorul acceptă şi înregistrează plata de la cu totul altcineva, de la o persoană care nu e membru al asociaţiei de proprietari?

Singura variantă pe care o văd e ca chiriaşul să facă plata întotdeauna în numele proprietarului. Dar atunci se pune altă întrebare: contractul de închiriere are şi putere de procură, conferindu-i chiriaşului dreptul de a face plăţi în numele proprietarului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
donjoe, utilizator
E chiar o "chichita" pe care poate o gasesc doar unii ce au mereu ceva impotriva a ceva!
Luati, va rog, de pe site-ul asociatiei nostre sau ale altor asociatii, contul bancar si virati acolo cateva mii de lei. Daca ajung banii in contul asociatiei noastre pentru ap xx din blocul y scara A, eu va confirm, sting datoria acelui apartament si primiti multumiri.
Oricine poate sa trimita bani cuiva, sa achite factura altcuiva, intretinerea altcuiva...
Acum cativa ani nu stiam de ce nu am primit factura la gaz. Din greseala postasul a introdus-o in cutia altui vecin. Acesta nu s-a uitat la nume, a mers la o banca si a achitat factura mea. Luna urmatoare omului i-a venit factura cu cu restate. A mers la furnizor, a aratat ca aplatit prin banac... Abia atunci i s-a atatat ca el achitase factura mea si nu a lui. A venit apoi la mine si i-am dat banii.

La asociatie avem vecini plecati in deplasari in tara ori in strainatate, iar pentru unii din acestia vin l;a asociatie ori platesc prin banca persoane pe care nu le cunostem deloc, nu au nici o legatura cu asociatia. Dar stingem datoriile acelui apartament, asa cum solicita platitorul.
Adriantot a scris:
E chiar o "chichita" pe care poate o gasesc doar unii ce au mereu ceva impotriva a ceva!

E o chichiță bazată pe interpretarea strictă a legilor în vigoare. Numele acestui sait îmi face impresia că aici se vor a fi discutate textele legale în vigoare și nu obiceiurile unui administrator sau ale altuia. Vă rog să mă informați dacă m-am înșelat și am nimerit (din nou) într-un forum unde se pune mai mult accent pe "obiceiuri" decât pe legi.

Între timp, pentru cei interesați să discute cazul ca speță legală întrebările mele rămân în picioare.

(Ca să fiu complet, menționez că eu sunt chiriașul din poveste și am tot interesul să aud că aveți dreptate și că am dreptul să primesc chitanțele completate pe numele meu, dar vreau mai întâi să fiu atent la textele legale exacte și să explorez toate obiecțiile posibile față de ideea convenabilă mie, ca să mă asigur că e inatacabilă înainte să fac vreun mare scandal la asociație pe tema asta.)

Asociația e "de proprietari". Deci datornicul este proprietarul. Cum se pupă asta cu efectuarea plății de către chiriaș în nume propriu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
donjoe, utilizator
Asociatia poate fi de proprietari sau de locatari. In trecut existau numai asociatii de locatari si treptat, pe masura ce tot mai multi chiriasi ai statului au cumparat apartamentele, asociatiile de locatari s-au transformat (inca nu toate) in asociatii de proprietari. In ceea ce priveste incasarile nu s-au produs modificari, indiferent ce fel de asociatie este.
Va invit sa cititi ceea ce am citat din legislatie in postarea mea din pagina 5 a acestei discutii. Reiau doar o prevedere. Chitanta trebuie sa contina:
– numele si prenumele persoanei fizice care depune sume si ce reprezinta acestea

Asa prevede ANEXA nr. 2 din ORDINUL nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.
Daca sunteti chirias legal, in baza unui contract de inchiriere, sunteti inregistrat in cartea de imobil la asociatie... atunci cand platiti intretinerea puteti solicita sa vi se elibereze chitanta pe numele dumneavoastra cu specificarea ca suma achitata reprezinta cheltuieli de intretinere pentru apartamentul X. Daca cei ce va elibereaza chitanta nu vor, apelati la presedintele asociatiei si la proprietar. Eventual faceti-le o demonstratie: viranti in contul bancar al asociatiei suma datorata si o sa vedeti atat dumneavoastra cat si casierul sau administratorul ca foaia de varsamant si in extrasul de cont figureaza numele dumneavoastra si nu al proprietarului.
Cat despre "vreun mare scandal la asociație pe tema asta" nu vad de ce! Nimeni nu este perfect si nu cred ca exista persoana in lumea asta sa le stie pe toate. Presedintii, cenzorii, administratorii sunt si ei oameni cu mai multa sau mai putina experienta, cu pregatiri diferite, asa cum sunt si proprietarii, chiriasii... Cititi discutia din cele 5 pagini si o sa vedeti ca nu e nimeni singur in greseala sau nestiinta pe aceasta tema.

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii pe numele chiriasului Tzimpirika Tzimpirika Societatea la care lucrez a inchiriat apartamente pentru angajati. Pe langa chirie, achitam si utilitatile (inclusiv intretinerea). Chitantele de la ... (vezi toată discuția)
Chitanta as. de proprietari Wal99 Wal99 Asociatia de Proprietari refuza sa elibereze chitanta de plata contributiilor la intretinere pe numele firmei. Societatea inchiriaza de la proprietar un garaj ... (vezi toată discuția)
Tarati intr-un proces cu asociatia de proprietari gabriela68ful gabriela68ful Nu imi dau seama ce se intampla cu justitia, cum se pot face atatea faradelegi si ilegalitati ? Pe scurt, am inchiriat un apartament cu un coleg de servici pe ... (vezi toată discuția)