avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere bloc

Buna ziua,
As dori sa-mi spuneti si mie pe numele cui trebuie facuta chitanta care atesta plata intretinerii la bloc,in conditiile in care locatarul nu este acelasi cu proprietarul;eu gandesc ca pe numele proprietarului(locatarul e mama mea)dar in cazul unei fraude ,nu stiu daca eu(in calitate de proprietar) pot merge in instanta cu chitante pe numele mamei mele(chiar pana acum cateva luni in urma, erau pe numele tatalui meu decedat de 7 ani);in cazul inchirierii de ex.,chiriasul (platitorul), nu are chitanta pe numele lui
Cel mai recent răspuns: donjoe , utilizator 16:17, 15 Februarie 2016
Daca imi spuneti de unde ati scos chestiunea cu
dar pe chitanta este obligatoriu sa se treaca numele proprietarului indiferent cine este platitorul, dar la cerere se poate mentiona si cine plateste pentru proprietar

o sa fiu de acord cu dv.
Ma intereseaza normativul legal.
Pai si dvs de unde ati scos ca trebuie trecut numele apartamentului sau numele celui care plateste?
Dumneavoastra treceti adresa completa a fiecaruia care plateste?
V-am spus ca am informatia de la o firma care se ocupa de administrarea mai multor imobile.
Nu cred ca exista act normativ, cum nici trecerea nr de apartament nu este stipulata undeva.
Mai am o intrebare ca am vazut asta pe una din chitantele mele si as vrea sa stiu daca e corect.
Sa zicem ca se plateste intretinerea pe luna mai si in luna mai sunt si cheltuieli cu reparatiile. Iar la ce reprezinta este trecut intretinere mai + fond reparatii.
Identic am vazut si pentru fondul de rulment.
E corect?
Pai eu nu am scos-o de nicaieri, dar daca nu as avea numarul apartamentului pe chitanta si....as fi administrator uituc sau nou intr-un condominiu, n-as sti exact unde trebuie sa inscriu plata.
Eu sustin alternativa, ori asa, ori asa, la cerere, iar dv. sustineti obligativitatea, ceea ce impune deja o norma legala.
Plus ca numele si prenumele pot fi dublate sau scrise prost.
Am in bloc doi de Oprescu Florin. Daca scriu numele si sunt cu capul in nori....cui stiu sa-i scad plata?.

Nu va mai povestesc ce se intampla in cazul unui control financiar-contabil.....

Da, e corect cum vi s-a scris pe chitanta, dar nu ma intrebati de ce ca nu mai rezist la inca un tur de forta de argumentat... :)
Nu sunt lamurita insa ce vreti sa stiti in legatura cu cheltuielile de reparatii...!?

Cota la fondul de reparatii este o contributie in avans.
Plata cheltuielilor cu diferite reparatii, daca e trecuta pe lista de intretinere e o plata pentru o lucrare care s-a facut si nu v-o poate detalia in chitanta, ci numai pe lista intr-un centralizator sau pe o foaie separata la avizier.
Daca e facuta cheltuiala din fondul de reparatii, atunci nu intra in cota lunara si nu are legatura directa cu cota la fondul de reparatii.

Pentru fondul de rulment se elibereaza chitanta separata pentru a-i da posibilitatea platitorului, atunci cand pleaca din condominiu sa i se inapoieze aceasta contributie.
Dar nu e gresit nici daca i se consemneaza separat in aceeasi chitanta cu cota de intretinere. Important este sa poata omul sa-si tina o evidenta proprie.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
elga50, moderator
Nu zic ca nu procedati corect.
Dar daca este sa o luam legal legal, atunci cel care plateste trebuie trecut numele, adresa din buletin, iar la ce reprezinta plata trecut intretinere luna x apartamentul z.
Dar tot sunt de parere ca cel mai bine trebuie trecut proprietarul in primul si in primul rand.
Pentru ca el are contract cu dvs si plateste pt serviciile furnizate. Pe cand un chirias nu are contract cu asociatia. Are cel mult contract cu proprietarul.
Problema e ca nu sta nimeni sa treaca intreaga adresa iar la cati se pot perinda printr-un bloc si cati vin sa plateasca, te-ai plictisi sa scrii atatea adrese.
Se poate trece la plata intai numelre proprietarului si apoi reprezentantul.
Dvs. sunteti un caz fericit care aveti totul computerizat si tineti mai usor evidenta. Dar nu toti au un sistem informatic.
bobman a scris:

Dar daca este sa o luam legal legal, atunci cel care plateste trebuie trecut numele, adresa din buletin, iar la ce reprezinta plata trecut intretinere luna x apartamentul z.

Pe chitanta trebuie sa se copleteze rubricile conform formularului. Incercati si vizionati un model general pe lincul urmator
[ link extern ]
Dar sunt si formulare mai adaptate nevoilor asociatiilor de proprietari.
Oricum formularul are in partea superioara datele asociatiei, numarul, data si apoi...
- Am primit de la ......... Aici pe linia punctata se scrie numele celui care plateste. Daca este chiar proprietarul, se scrie numele proprietarului. Daca plateste chiriasul se scrie numele proprietarului sau al chiriasului asa cum solicita cel ce plateste. Daca este e firma se scrie numele firmei indiferent ca firma este proprietara spatiului sau chiriasa in spatiu pentru ca altfel firma nu-si poate scade cheltuiala din registrul sau de casa.
- Adresa......... Aici se scrie adresa apartamentului sau a spatiului din asociatia de proprietari pentru care se plateste. De ex. Buzau, str. Unirii, nr. 21, bloc 543, sc. A, ap. 22. Aceste date sunt suficiente pentru a evidentia plata (la cel care plateste) si incasarea (la asociatie).
- Suma de...... Aici se scrie suma in cifre. adica............ Aici se scrie suma in litere.
- reprezentand........ Aici se scrie intretinere, reparatii, penalizari, fond reparatii etc dupa caz, putandu-se scrie acestea pe un rand sau 2-3 randuri cu suma pe fiecare categorie de obligatie incasata.
In final semnatura casierului.

Sunt cazuri cand cel ce plateste vrea si factura, mai ales atunci cand in spatiul respectiv sau in apartament isi desfasoara activitatea o firma, are doar sediul social, e un cabinet de avocatura, un executor.... Unii vor factura altii nu vor. Administratorul sau casierul trebuie sa emita chitanta si factura daca li se solicita si pe numele firmei sau persoanei asa cum solicita persoana care plateste.
Important pentru asociatie esre sa fie trecuta adresa apartamentului sau a spatiului din asociatie pentru care se plateste.
Avem membri in asociatie (persoane fizice si juridice) care platesc si prin banca, in baza facturii pe care o emitem sau fara a le emite factura. In extrasul de cont apare data platii. contul din care a platit (si poate fi orice cont din orice banca) sau foaia de varsamant, ordunul de plata etc. Tot in extrasul de cont citim ca a platit Societatea comerciala cutare sau Ixulescu Valerica. La S.C. nu se pune problema sa fie alta denumire si coincide numele acesteia cu cel de pe factura ori de pe lista de plata. Dar la persoane fizice uneori plata apare facuta de persoane al caror nume ne este necunoscut. Importamt este ca pe acelasi extras de cont Ixulescu Valerica, ce nu este proprietara, nu este chiriasa la noi..., achita pentru apartamentul 15 scara B, bloc 234, str. Alunului nr 12.

Daca ar fi sa ne luam dupa unii care au "tabieturi si fixuri" ar trebui sa facem vreo adresa la Banca, la Politie..., sa ne ia banii din cont pentru ca plata s-a facut de cineva care nu este proprietar in asociatia noastra, nu are contract cu noi, nu-i cunoastem adresa din buletinul de identitate, seriam CNP-ul....

Dar, sigur ca fiecare este liber sa gandeasca orice scheme de intocmire a unui document, mai ales atunci cand nu-l intocmeste el si nu tine gestiunea unei asociatii de la A la Z.

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii pe numele chiriasului Tzimpirika Tzimpirika Societatea la care lucrez a inchiriat apartamente pentru angajati. Pe langa chirie, achitam si utilitatile (inclusiv intretinerea). Chitantele de la ... (vezi toată discuția)
Chitanta as. de proprietari Wal99 Wal99 Asociatia de Proprietari refuza sa elibereze chitanta de plata contributiilor la intretinere pe numele firmei. Societatea inchiriaza de la proprietar un garaj ... (vezi toată discuția)
Tarati intr-un proces cu asociatia de proprietari gabriela68ful gabriela68ful Nu imi dau seama ce se intampla cu justitia, cum se pot face atatea faradelegi si ilegalitati ? Pe scurt, am inchiriat un apartament cu un coleg de servici pe ... (vezi toată discuția)