avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reziliere contract repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reziliere contract repartitoare

Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:51, 31 Ianuarie 2014
Da, se refera la Ordinul ANRSC nr.343/2010, art.1, punctul 7:
(7) Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare, unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform prevederilor prezentei norme tehnice.
Deci acest articol din ordinul 343/2010 este in favoarea noastra, a celor majoritari fara repartitoare? Sau am inteles eu gresit?
"cei de la ISTA sustin ca e nevoie sa renunte 100% la ele"
Aceasta este o aberatie, un nonsens. Nu conteaza faptul ca unii vor sa aiba servicii in continuare din partea firmei. Problema este ca sistemul de repartizare nu poate functiona cu orice nr minim de apartamente. O asemenea prevedere aberanta nu exista niciunde in Europa.

ANRSC reglementeaza procentele respective dupa bunul plac al firmelor.
Istoricul procentelor minime este urmatorul:
Ordinul ANRSC nr. 233/2004, anexa 3, art 6, lit. i, prevedea: 100% din proprietarii spatiilor cu destinatie de locuinta preluati in facturare individuala au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de incalzire racordate la instalatia interioara de distributie a energiei termice din condominiu.
Pentru a creste vanzarile de repartitoare si castigul firmelor, prin Ordinul 255/2006, in vigoare, lit. i al art. 6 se modifica: cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinta au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire
Intrucat repartitoarele s-au montat cu incalcarea conditiilor de utilizare corecta, multi proprietari au renuntat la ele. Astfel, ANRSC, pentru a tine clientela firmelor captiva a inventat smecheria ca nu mai exista nici un procent minim, prin Ordinul 343/2010.
Art 1, pct 7 este in defavoarea dvs.

Fiind stabilite prin "norme tehnice" acele modificari ale procentelor ar trebui sa aiba la baza o explicatie stiintifica, bazata pe studii si cercetari, dar exista doar bunul plac al ANRSC.
Si atunci cum ar trebui sa procedam? Intre timp au mai aparut persoane interesate sa renunte, deci procentul celor fara repartitoare creste cam la 80% din scara. Ar trebui cumva sa punem presiune pe ISTA si pe cei de la Asociatia de proprietari? Administratoarea Asociatiei este cea care citeste repartitoarele fiind remunerata pt aceasta activitate motiv pentru care e evident ca tine cu dintii sa isi pastreze ''indeletnicirea''. Sa le depunem o adresa si tabelul nominal cu semnaturi prin care le aducem la cunostinta ca renuntam la repartitoare cu solicitarea de a nu mai veni sa citeasca indecsii? Va fi o adevarata lupta fiindca ei ne tot scot ochii cu actele normative ANRSC...Cum sa punem problema pentru a avea sorti de izbanda?
Poate ca administratora "tine cu dintii" de un amarat de comision, dar decizia se ia in comitetul executiv, nu de catre administratora si nici de ISTA, cu care nu aveti contract de prestatie. Contractul dv. cu ISTA a fost de achizitionare a repartitorului si de comision lunar / calorifer pentru calculul caldurii. Legate unul de altul. Daca v-ati pune problemasareziliati contractul dv. cu ISTA asta ar presupune ca simultan cu renuntarea la a le mai plati comisionul, sa le revindeti repartitoarele, ceea ce, va dati seama ca este aberant.

V-am mai explicat ca toata tarasenia o rezolvati in cadrul asociatiei pentru ca la ISTA ajung listele cu indecsii pe intregul bloc.

Ei calculeaza cu sau fara scara dv., pentru ei are putina importanta cati sunteti, dar a nu mai da indecsii in totalitate pentru o scara se rezolva in asociatie.
Si v-am mai explicat ca pe o scara de bloc, cu bransament propriu, nu poate exista decat un singur sistem de calcul, ori cu repartitoare, ori fara repartitoare.

Iar scosul ochilor este o poveste veche, inca de pe vremea cand s-au pus bazele unui sistem juridic. In fiecare zi "ni se scot ochii" cu legi peste legi pe care trebuie sa le respectam.
Le respectam atata timp cat ele sunt in vigoare, indiferent ce se petrece in restul Europei.
Fiecare tara cu legile ei.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Firma repartitoare - calculare s.e.t, costuri, etc... Marian-Ion Marian-Ion Buna ziua, Va rog ajutati-ma, Ma intereseaza un certificat de performanta energetica a apartamentului meu de 4 camere situat in sector 6 ( Bld. Ceahlaul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)