avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reziliere contract repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reziliere contract repartitoare

Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:51, 31 Ianuarie 2014
Firma care ne face noua calculul la bloc nu percepe comisioane de la cei necontorizati.
Asadar, daca 20 apartamente din cele contorizate nu mai doresc sa li se calculeze consumul de catre firma, deci nici nu vor declara indecsii, proprietarii nu vor mai plati niciun comision.
Dar caldura li se va repartiza in conformitate cu ce rezulta din calcul deoarece contractul inca exista.

La utilizatoare problema nu este cum ar proceda daca toata scara nu mai vrea cu repartitoare, pentru ca asa problema se rezolva foarte simplu: nu mai dadeau citirile si factura pentru scara lor se impartea la pausal.
Problema lor este ca in acea scara unii vor si altii nu. Deci nu e deloc simplu pentru ca cineva trebuie sa ia decizia cum se va calcula caldura pe acea scara, cu repartitoare sau fara, iar aceasta decizie o poate lua numai comitetul executiv. Sigur ca acesta ii reprezinta pe proprietari, dar pe care proprietari?

Discutia ar trebui sa se poarte intre acestia si sa se ajunga de comun acord la o solutie, ori renunta toti, ori raman cu repartitoare in continuare. Problema trebuie transata deoarece aici nu merge cu ambiguitati.
elga50 a scris:

Discutia ar trebui sa se poarte intre acestia si sa se ajunga de comun acord la o solutie, ori renunta toti, ori raman cu repartitoare in continuare. Problema trebuie transata deoarece aici nu merge cu ambiguitati.

Ce intelegeti prin comun acord? Acum nu sunt de comun acord? 13 proprietari din 20 sunt de comun acord sa renunte la repartitoare. Eu zic ca e suficient, sunt mai multi decat jumatate +1.
Dar se poate lua aceasta decizie la nivel de scara? Binenteles ca da, "Beneficiarii" sau cei afectati de decizie, cei care au interes in aceasta problema sunt doar proprietarii de pe scara respectiva. Este o probleme ce-i priveste strict pe proprietarii de pe scara respectiva. Nici nu incape in discutie alta modalitate de a lua decizia. Situatia e cat se poate de simpla
Si eu am sustinut, daca cititi corect ce-am scris in acest topic, ca e vorba numai de scara respectiva.
Pai nu e suficienta aceasta majoritate, dupa parerea mea, din macar doua puncte de vedere:
- majoritatea hotaraste ceva contrar prevederilor legale - Ordinul 343/2010, art.1 (7). In materie nu avem alte prevederi, pe asta discutam. Ca daca asta nu e bun, atunci putem sa ignoram si alte prevederi din el sau sa-l ignoram cu totul. Si atunci putem ignora orice lege, ca vrea majoritatea...

- aceste repartitoare au costat niste bani pe care unii dintre proprietari, daca nu toti, vor sa si-i scoata. Problema se discuta pentru consumuri individuale, nu pentru costuri cu proprietatea comuna unde legea lasa majoritatii sa hotarasca.
De aceea am si spus mai pe la inceputul topicului ca e bine sa incerce sa-i convinga si pe cei 7 care inca isi mai doresc calculul cu repartitoare sa faca un experiment pentru un sezon si la sfarsitul lui sa vada cum e mai bine.
Asta inteleg eu "de comun acord".

Pe de alta parte si ANRSC ar trebui sa amendeze degraba si drastic acest Ordin prin prevederi care sa reglementeze disciplina in folosirea corecta a acestui sistem de calcul. Au trecut destui ani in care au iesit la iveala slabiciunile acestui Ordin, Ar trebui indreptate si asemenea situatii n-ar mai aparea.
Nu este normal sa nu impui o limita inferioara de consum pe un apartament / suprafata / SET, cand sunt atatea reclamatii ca unii pur si simplu fac frigul in casa numai de "a face economii in buzunarul propriu", se dedau la furturi de caldura sau stiu eu ce naiba le mai trece prin cap sa improvizeze, in timp ce se incalzesc cu gazele pe buzunarul tuturor. Asta e un fenomen generalizat. Daca asta s-ar pune la punct, atunci s-ar vedea cu adevarat avantajele unui asemenea sistem.
Plus de a stabili un procent minim clar si pentru toate cazurile sub care calculul cu repartitoarele nu mai este corect, eficient etc.
Referitor la procentul minim de apartamente cu repartitoare, este demonstrat inca o data modul haotic si absurd de reglementare al ANRSC:
Desi in cazul repartitoarelor, Ordinul 343/2010 nu prevede nici un nr. minim, concomitent, la art. 20, al (1) prevede: Determinarea cantităţilor de energie termică pentru încălzire în cazul distribuţiei pe orizontală prin intermediul contoarelor de energie termică montate la nivel de apartament se poate realiza numai dacă toţi proprietarii apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie din condominiu au montate astfel de contoare.
(2) Se interzice repartizarea cantităţilor de energie termică în cazul în care numai o parte din proprietari au montate contoare de energie termică la nivel de apartament
Care este ratiunea, logica?

Dacă în cazul utilizarii contoarelor de energie termică (mijloace de măsurare, conf Directivei europene 22/2004) se interzice repartizarea cantităţilor de energie termică în cazul în care numai o parte din proprietari au montate contoare, cu atît mai puţin este admisibilă repartizarea cantităţilor de energie termică în cazul în care numai o parte din proprietari au montate repartitoare, care nu sunt mijloace de măsurare.

Asa cum am mai zis, in mod repetat, ANRSC reglementeaza dupa bunul plac al firmelor. Este adevarat ca fiecare tara are legile ei, dar aceasta nu insemna ca o autoritate publica poate reglementa in doamenii in care nu are competenta (ex. inventarea repartitorului comun, care nu exista in Standardul european 834/1994, emis de Comitetul European de Standardizare). Doar C.E.S. are competenta de a stabili ce este repartitorul si ce principiu de functionare are.
Deasemenea, un stat nu are libertatea de falsificare a adevarului stiintific prin reglementari mincinoase care au scopul de a ascunde probleme grave. In acest domeniu sunt niste realitati stiintifice valabile la nivel mondial, nefiind la latitudinea statelor.
Nici incalcarea directivelor europene si a legislatiei interne privitoare la calitatea in constructii si eficienta energetica nu este permisa sub pretextul autonomiei de reglementare.

Cata vreme reglementarile ANRSC incalca legislatia in constructii si eficienta energetica, nationala si europeana, reglementarile ANRSC pot fi ignorate, existind o anumita ierarhie a fortei juridice a reglementarilor, stabilita prin Constitutie si reglementarile europene.
Ultima modificare: Marți, 1 Octombrie 2013
darida, utilizator
Interventie moderator

V-as sfatui sa incercati sa interveniti la ANRSC, sa le explicati cum incalca ei legislatia nationala si europeana cu o forta juridica mai mare decat a lor, sa-i intrebati de ce pe orizontala este altfel decat pe verticala si in final sa le aratati ca sunt incompetenti, inutili si chiar aducatori de prejudicii.
Poate ca va orientati si catre persoane cu functii mai inalte in stat, poate cu parlamentari, care sa va sprijine in lupta contra ANRSC.

Aici pe forum, interventia dv. anuala, de cum incepe sezonul rece, impotriva acestei autoritati inca existente a statului este gratuita si fara niciun rezultat concret, in afara de o deruta generalizata.

Simplul fapt ca instigati la nesupunere fata de o reglementare in vigoare, cat o mai fi in vigoare, aruncandu-ne in oceanul legislatiei in domeniu pe care nu o stapanim si pentru care ne-ar trebui studii de specialitate, atat noua, cat si marii majoritati a conducerilor de asociatii, este neproductiv.
Atunci cand ne indemnati sa ignoram ordinele ANRSC, repet, inca valabile si dupa care se orienteaza activitatea asociatiilor de proprietari, trebuie sa va asumati si o raspundere concreta. Pana una alta, nu va asumati nimic in afara unor postari, poate documentate, poate superioare, dar care nu au menirea sa repare nimic, ci sa deruteze mai mult.

Va ramanem recunoscatori daca reusiti sa ne scapati de acest ANRSC incompetent si inutil si de ordinele lui.

Va voi lasa in continuare mesajele in forum daca ele scrise conform cerintelor regulamentului forumului, dar insist sa incetati cu instigarea la nesupunere fata de reglementarile in vigoare, indiferent de forta lor juridica.
Armonizarea legislatiei revine autoritatilor statului si nu indivizilor care sa-si aleaga din legislatie ce vor sau ce nu vor sa respecte.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Firma repartitoare - calculare s.e.t, costuri, etc... Marian-Ion Marian-Ion Buna ziua, Va rog ajutati-ma, Ma intereseaza un certificat de performanta energetica a apartamentului meu de 4 camere situat in sector 6 ( Bld. Ceahlaul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)