avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis neacordare prioritate trecere pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis neacordare prioritate trecere pietoni

Buna seara,



In data de 07.11.2013 mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru faptul ca nu am acordat prioritate pietonilor angajati in traversare.

Lucrurile s-au intamplat astfel:

Apropiindu-ma de trecerea de pietoni am observat o persoana stand pe trotuar,asa ca am incetinit .M-am asigurat ca are ambele picioare pe trotuar si nu avea intentia sa traverseze si mi-am continuat drumul.Pietonul a calcat pe trecere cand eram la un metru de trecerea de pietoni.
Un echipaj de Politie filma in apropierea trecerii de pietoni iar dupa 300 de metri am fost tras pe dreapta si mi s-a suspendat permisul . As dori sa depun o contestatie impotriva procesului verbal in instanta si in acest sens as vrea sa stiu daca poate fi anulat respectivul proces pe baza ordonantei 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor care prevede ca agentul care constata contraventia se numeste agent constatator.Agentul constatator este si cel care aplica sanctiunea ,altfel procesul verbal este lovit de nulitate absoluta.Deci, daca un agent constata contraventia ( in cazul meu ,echipajul care filma in apropierea trecerii de pietoni) dar procesul verbal este intocmit de un alt agent ( in cazul meu, de celalalt echipaj de politie care m-a oprit dupa 300 metri[ )procesul este nul?

Va multumesc anticipat!

Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2013
Codrin83, utilizator
Cel mai recent răspuns: Codrin83 , utilizator 12:00, 29 Ianuarie 2014
D-le Horatiu,dupa 43 de ani de soferie(puteti sa calculati ce varsta am),am invatat ca a conduce preventiv inseamna autoaparare...la alte autovehicule,pietoni,politisti...in instanta fara "spate acoperit" te poti apara singur numai daca a-i respectat legea .Daca incerci sa te aperi prin "virgula" lipsa din PV,pozitia piciorul care arata sau nu intentia pietonului,asta arata vinovatia.....Desi nu este cazul dvs. va spun un lucru interesant....un om este sfatuit sa faca lucruri bune si nu sa minta.Cel in cauza va intelege sa-si rezolve situatiile dificile prin inselatorie,minciuna,alte tertipuri.Sfatuiti numai din punctul de vedere al unui conducator auto ,uitand ca participanti la trafic sunt si pietonii.Ce societate formam??Mai bine cu lozinci,decat cu "cocalari".
SebastianB a scris:

Buna seara,
Este greu de crezut ca niste soferi pot posta astfel de mesaje. Sau poate ca nu sunt soferi si atunci posteaza de dragul de a posta! Chiar nu v-a sarit niciodata in faţa vreun pieton? N-ati tras niciodata brusc de volan sau nu ati pus niciodata o frana brusca pentru a-l evita pe pietonul inconstient cu riscul de a fi loviti din spate sau din lateral de alta masina?
Mie mi se intampla destul de des o chestie, de altfel singura care ma umple de nervi la volan: pietonul sta in dreptul trecererii, eventual dupa un pom sau dupa o masina marcata aiurea; incetinesc, opresc (uneori destul de brusc datorita pomului sau masinii prost parcate) si-i fac semn sa traverseze. Stiti ce se intampla?????? Pietonul imi face semn ca nu, nu vrea sa traverseze!!!! Doar statea si el ca prostul chiar acolo si casca gura!
Daca un astfel de individ pune totusi piciorul aiurea pe trecere te alegi cu permisul suspendat? Te alegi! Nu merita sa te dai jos la el si sa-i aplici o corectie sa te tina minte?
Regulile de circulatie sunt si pentru pietoni, nu doar pentru soferi!


Hei, a fost un caz, oricum erai obligat sa opresti, chiar daca apoi iti face semn ca nu vrea sa traverseze. Si daca ai patit o data asta, nu mai dai niciodata prioritate la pietoni? Locuiesti in Dr. Taberei cumva? Chiar aseara am stat la o trecere de pietoni si abia dupa ce au trecut 100 de masini si nu mai venea niciuna am putut sa traversez; si eram jos de pe trotuar, deci intentia era clara. Daca saream in fata masinilor, oare ar fi oprit la timp?
horatiusasu a scris:

Nu mi se pare deloc ca "simpla prezenta inseamna intentia de a traversa". Am avut de cel poutin cateva ori pe luna ocazia sa opresc, blocand traficul, pentru ca un pieton isi manifesta "simpla prezenta", ca apoi el sa imi faca semn sa trec, pentru ca nu il intereseaza sa traverseze. Cred ca multi au experiente din acestea. Deci, va rog, mai usor cu astfel de prezumtii...


Nu conteaza, chiar si asa, chiar daca v-ati intalnit de 10 ori sau de 100 de ori cu aceasta situatie aveti obligatia de a opri. Cum va dati seama de intentia pietonului? Telepatic, ii cititi gandurile? Stiu ca unii pietoni se comporta bizar (pe mine cel mai mult ma enerveaza aia care traverseaza in sir indian si se mai trezeste mereu cate unul sa traverseze, eventual in fuga, apoi mai vini unii din partea cealalta - la Elefterie de exemplu); asta este obligatia noastra, trebuie s-o facem, asa cum si ei au obligatia sa se asigure, de aceea sunt putini care traverseaza din prima. Stiti ca sunt orase unde pietonii nu se asigura, traverseaza direct daca sunt la trecerea de pietoni (Tg. Mures sau Piatra Neamt) - asa s-au obisnuit si ei si soferii din acel oras, dar daca ii calca un bucurestean?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
DinuX, utilizator
horatiusasu a scris:

Eu il sustin pe contravenient in fata abuzurilor Politiei. Ar fi foarte bine ca omul sa aiba dreptate, nu ar fi pacat. Nu a pus pe nimeni in periocl. Retineti: contraventia e fapta de pericol social. Nu discutam despre \"ce e pacat\" in legea contraventiaonala, ci eventual in morala, dar morala si legea au si puncte care se exclud.


Atat ar mai fi trebuit, sa puna pe cineva in pericol. Dar tocmai acest comportament (graba si agresivitatea la volan - eu primul, nu acum tu, poate data viitoare) duce la accidente. Regulile din Codul Rutier nu sunt puse acolo degeaba si nici ca sa fie incalcate, sunt facute sa preintampine situatiile neplacute.
Da, ati castigat in instanta, dar asta nu inseamna c-ati avut dreptate ci doar c-ati convins instanta c-ati avut dreptate. Ati scapat de data asta, dar eu nici nu m-as bucura, nici nu m-as lauda, altadata poate fi mai rau daca imi mentin stilul de sofat... Vad ca n-ati invatat nimic din experienta avuta.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
DinuX, utilizator
@altapila

Aveti dreptate la ultima parte (de fapt, in principiu, aveti dreptate in ansamblu), cu o precizare: legea se aplica si in spiritul ei, nu numai in litera ei.

Si DinuX are dreptate in principiu, din punctul de vedere al pietonilor. Paradoxal, s-ar putea sa aveti dreptate si cand spuneti: "Da, ati castigat in instanta, dar asta nu inseamna c-ati avut dreptate ci doar c-ati convins instanta c-ati avut dreptate". S-ar putea - poate da, poate ba. Raspunsul de mai sus ramane valabil.

Si eu sunt si sofer si pieton, dar sunt si jurist si mi se pare ca uneori porea stau la panda si aplica abuziv masurile.

De fapt, vreau sa va readuc aminte ca topicul se referea la intrebarea daca initiatorul poate sau nu sa conteste cu succes procesul-verbal de contarventie. Propun sa nu ne abatem prea mult de la subiect. Eu spun ca are sanse si ca e departe de a eluda legea, a minti etc. Pana la urma instanta decide.



Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal contraventie neacordare prioritate pietoni aditata aditata Am fost oprit de un echipaj pentru neacordare prioritate trecere pietoni. Politistul care filma a refuzat sa-mi arate inregistrarea , si a replicat ca pietonul ... (vezi toată discuția)
Proba video pentru suspendarea permisului pantera04 pantera04 Buna ziua, Mi-a fost suspendat permisul pentru ca n-am acordat prioritate unui pieton. Lucrul acesta s-a intamplat pe un drum cu doua benzi pe sens, plus ... (vezi toată discuția)
Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)