avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis neacordare prioritate trecere pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis neacordare prioritate trecere pietoni

Buna seara,

In data de 07.11.2013 mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru faptul ca nu am acordat prioritate pietonilor angajati in traversare.

Lucrurile s-au intamplat astfel:

Apropiindu-ma de trecerea de pietoni am observat o persoana stand pe trotuar,asa ca am incetinit .M-am asigurat ca are ambele picioare pe trotuar si nu avea intentia sa traverseze si mi-am continuat drumul.Pietonul a calcat pe trecere cand eram la un metru de trecerea de pietoni.
Un echipaj de Politie filma in apropierea trecerii de pietoni iar dupa 300 de metri am fost tras pe dreapta si mi s-a suspendat permisul . As dori sa depun o contestatie impotriva procesului verbal in instanta si in acest sens as vrea sa stiu daca poate fi anulat respectivul proces pe baza ordonantei 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor care prevede ca agentul care constata contraventia se numeste agent constatator.Agentul constatator este si cel care aplica sanctiunea ,altfel procesul verbal este lovit de nulitate absoluta.Deci, daca un agent constata contraventia ( in cazul meu ,echipajul care filma in apropierea trecerii de pietoni) dar procesul verbal este intocmit de un alt agent ( in cazul meu, de celalalt echipaj de politie care m-a oprit dupa 300 metri[ )procesul este nul?

Va multumesc anticipat!

Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2013
Codrin83, utilizator
Cel mai recent răspuns: Codrin83 , utilizator 12:00, 29 Ianuarie 2014
DinuX a scris:
[ Ati scapat de data asta, dar eu nici nu m-as bucura, nici nu m-as lauda, altadata poate fi mai rau daca imi mentin stilul de sofat... Vad ca n-ati invatat nimic din experienta avuta.

Ma intreb de unde sitit Dvs. ce stil de sofat am eu. Vreau sa va spun ca am acordat si inainte si acord si acum prioritate, CU EXCEPTIA cazurilor in care chiar nu se mai poate face nimic.
Eu zic sa aprecieze fiecare ce a invatat, nu sa judecam pe altii din ce presupunem.

De 100 de ori, daca eu trec cu masina pe trecere si atunci se trezeste pietonul sa puna piciorul, dupa ce a stat pana atunci si habar nu a avut ce trebuie sa faca si de 100 de ori daca imi ia permisul, de 100 de ori voi contesta. Asta am invatat, stimate domn si cred ca nu ma puteti contrazice si nici judeca.

De fapt, mi-ati dat o idee, pentru cand va veni timpul: sa adun, intr-o culegere, hotarari ale instantelor favorabile conducatorilor auto. Comentate! O voi posta in magazin avocatnet. Iar Dvs. va promit un exemplar free. Fara gluma.

Dar va reamintesc ca e vorba de a raspunde la o intrebare pusa de initiator: are sau nu are sanse? Nu e vorba in acest topic despre cum conduc eu.

Conform literei legii, dacă un şofer aflat pe drumul cu prioritate favorizează intrarea pe acest drum a unui alt vehicol aflat pe un drum secundar, acesta din urmă poate fi sancţionat pentru neacordare de prioritate. Faptul că un alt şofer l-a invitat EXPLICIT să "intre" este irelevant, legea este limpede.
Orice şofer înţelege clar că asta ar însemna să nu mai intri pe un bulevard decât când se eliberează traficul, ceea ce este absurd. Poliţia manifestă înţelegere în astfel de cazuri, dar nimeni nu poate şti când Poliţia va alege să respecte litera legii.
Pietonul este suveran, chiar dacă de această suveranitate beneficiază şi proştii, şi inconştienţii. Nu ştiu unde sunt normele care reglementează modul cum are dreptul un pieton să traverseze, dar nu aici este problema.
Problema este aceea că Poliţia nu urmăreşte prevenirea evenimentelor, ci doar sancţionarea eventualelor contravenţii, alegând după cum are ea chef să aplice sau litera, sau spiritul legii.
Dacă ar fi altfel, poliţia ar începe, de exemplu, cu măsuri drastice împotriva şoferilor care parchează astfel încât se reduce spre zero vizibilitatea asupra trotuarului, sau care au faruri care orbesc pe cei care vin din sens opus. Azi orice bivol poate să-şi monteze, ieftin, becuri xenon pe far cu oglindă, şi Poliţia nu vede nimic, ignorând propriile reglementări.
Cum poţi vedea un pieton care, pe un drum neluminat fiind, şi când eşti orbit de faruri, ţâşneşte pe zebră dintre maşinile parcate imediat alături ? E un scenariu de coşmar, oricând posibil să devină realitate.
Eu ţin minte un sfat: să conduci ca un maniac care se teme tot timpul că vrea cineva să "intre" în el.
Asta nu-i normalitatea, nu este rezolvarea, ci doar o soluţie.
Câtă vreme Poliţia se va limita la sancţionarea efectelor, în loc să acţioneze asupra cauzelor, nu se va schimba mai nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
anita2007, utilizator
horatiusasu a scris:

Repet, eu am castigat in instanta aratand ca pietonul a pus piciorul pe banda 1 si eu am trecut pe banda 3.

Puneti aici hotararea definitiva si irevocabila prin care v-a fost admisa contestatia pe acest temei sau aratati o hotarare asemanatoare din tara asta.
Ca de povestit e foarte usor.

In ceea ce priveste discutia de mai sus, cu bordura: cum afli ca pietonul are intentia de a traversa? Spunea cineva ca nu poti sa prezumi ca are intentie. Pai exact la fel, nu poti sa prezumi ca nu are. Opresti si afli.
Omului ii este frica. Daca sta pe bordura inseamna ca nu este angajat in traversare, daca incepe sa traverseze, da lumea peste el ca cica nu s-a asigurat. In felul asta nu mai traverseaza nimeni niciodata. Ce se face mai ales cand sunt siruri de masini?
Nu-ti ia nimeni permisul daca ai oprit, iar pietonul nu vrea sa treaca. Astea-s baliverne si mituri.
DinuX a scris:

Hei, a fost un caz, oricum erai obligat sa opresti, chiar daca apoi iti face semn ca nu vrea sa traverseze. Si daca ai patit o data asta, nu mai dai niciodata prioritate la pietoni? Locuiesti in Dr. Taberei cumva? Chiar aseara am stat la o trecere de pietoni si abia dupa ce au trecut 100 de masini si nu mai venea niciuna am putut sa traversez; si eram jos de pe trotuar, deci intentia era clara. Daca saream in fata masinilor, oare ar fi oprit la timp?

Nu, nu locuiesc in Drumul Taberei, iar ceea ce am relatat a fost un exemplu si nu doar un caz, atentie! Au fost mai multe astfel de cazuri si orice conducator auto va poate confirma faptul ca astfel de situatii apar destul de des.
Pietoul considera ca pe trotuar si/sau pe trecerea de pietoni el este un fel de Dumnezeu intangibil, cu drepturi depline. Abia cand o mierleste sau ajunge la spital realizeaza ca nu e asa.
Eu cred ca educarea pietonilor ar trebui sa cuprina in mod obligatoriu cateva curse pe care acesta sa le faca intr-un autoturism condus de un reprezentant al Politiei Rutiere care sa-l atentioneze si sa-i explice situatia de fiecare data cand in trafic apare un pieton cu un comportament nepotrivit. De ce? Pentru ca foarte multi pietoni nu au mers niciodata cu masina, motiv pentru care nu realizeaza ca un autoturism de 1.000 kg, chiar si la 30 km/h, dezvolta o forta colosala in comparatie cu rezistenta la impact a organismului uman.

In ceea ce priveste comportamentul nesimtit al multor soferi care nu opresc la trecere sau care trec in viteza pe banda alaturata autoturismului care este deja oprit la trecere... cred ca acestia trebuie sa nu mai aiba dreptul de a conduce nu o lulna sau cateva luni ci cativa ani!
Iin situatia particulara in care daca esti pe banda 3 si autoturismele de pe banda 1 si 2 sunt oprite, e clar ca un pieton e deja pe trecere! Daca nu opresti nu esti neatent ci nesimtit, motiv pentru care iti trebuie macar 2 ani sa te gandesti la ce ai facut!
Alt exemplu: ieseam din pasajul Muncii spre Dristor si la trecerea de pietoni din dreptul spitalului opresc pentru a acorda prioritate unei femei care avea copilul in carucior. Eram pe banda 1. Pe langa mine a trecut in tromba un "papuc".
Deocamdata nu am camera de filmat traficul dar cand imi voi cumpara si voi trimite la Politia Rutiera inregistrarile cu astfel de situatii.
Poate ar fi util sa existe si un site unde orice conducator auto corect sa posteze astfel de dovezi cu nesimtii si inconstientii din trafic, astfel incat lumea sa-i cunoasca si sa-i trateze ca atare!
SebastianB, utilizator
Incet-incet am luat-o cu totii pe langa subiect, depanand amintiri:) Revin la postarea initiala si va propun urmatoarea situatie, foarte des intalnita : mergi regulamentar si in apropierea marcajului (zebrei) reduci viteza, sa zicem la 20km/h (exagerez, ideea e ca reduci vizibil viteza). Mai mult decat atat e sa opresti ! Nu marsez pe intentia de a traversa, asta e o tampenie ! Daca ai sti ca traverseaza, ai sti si ce numere ies la loto! Cand sa calci cu roata marcajul, adica esti foarte aproape de marcaj, pietonul pune piciorul pe carosabil/marcaj. A venit grabit din spatele unui chiosc, de dupa un panou publicitar, etc, etc. Daca franezi, te opresti pe marcaj, incalcandu-l mai mult sau mai putin, plus ca risti sa te percuteze cel din spate, daca nu franezi, treci si cum ti-e norocul. Pietonul, tinand cont de distante si de vitezele de deplasare, s-a gandit ca autoturismul a trecut sau este ca si trecut si poate si el traversa in siguranta. N-ai avut noroc si organul te filmeaza (la vedere, pitit, nu conteaza!) si te opreste. Nu discut ce va face, asta o stim, intreb cum te vei apara in instanta si ce sanse ai ?
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal contraventie neacordare prioritate pietoni aditata aditata Am fost oprit de un echipaj pentru neacordare prioritate trecere pietoni. Politistul care filma a refuzat sa-mi arate inregistrarea , si a replicat ca pietonul ... (vezi toată discuția)
Proba video pentru suspendarea permisului pantera04 pantera04 Buna ziua, Mi-a fost suspendat permisul pentru ca n-am acordat prioritate unui pieton. Lucrul acesta s-a intamplat pe un drum cu doua benzi pe sens, plus ... (vezi toată discuția)
Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)