am terminat la o facultate particulara - dreptul - prima am terminat-o la stat. examenele au fost si orale - la drept civil (un cosmar pentru toata facultatea, dar mie imi place civilul) - cat si scrise. cele scrise unele au fost formate din 3 parti: o parte test grila, a doua redactional si ultima speta - la civil reale si obligatii, iar altele - contracte si succesiuni - redactional+speta. la penal general grila+speta, iar la special redactional - comparatie si simple, de reproducere. la procesual civil am avut spete, iar la procesual penal 10 puncte - fie intrebari scurte, fie subiecte intregi.
mie mi se pare normal sa dai si speta. asta nu inseamna ca trebuie sa fie un avion de speta, ci o speta care sa reflecte ca cel care sustine examenul poate sa faca aplicarea cunostintelor pe un caz concret. de exemplu sa faca incadrarea unei infractiuni sau sa identifice tipul de contract din speta. parerea mea :">
Nu ştiu dacă este o veste bună, dar se pune în discuţie (propunere _ începând cu 2010, cel târziu 2011) varianta unui concurs de admitere în Barou în trei etape cu acelaşi coeficient de dificultate ca şi examenul de admitere la INM.
Probele concursului de admitere vor viza selectarea acelor candidaţi care întrunesc următoarele calităţi: o bună cunoaştere a principalelor ramuri şi instituţii de drept, capacitate de a interpreta şi aplica normele de drept şi existenţa unei gândiri logice, structurate.
Se va urmări creşterea caracterului practic al probelor de concurs, punându-se accentul pe verificarea capacităţii de interpretare şi aplicare a normelor juridice, verificarea existenţei acelor abilităţi necesare exercitării profesiei de avocat (gândire critică, raţionament logic, aptitudini de etică şi deontologie profesională, motivaţie).
Vor fi 3 etape ale concursului (asemănător concursului de admitere la INM):
1. test grilă (etapă eliminatorie) din drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal;
2. test de verificare a raţionamentului logic constând în verificarea capacităţii de analiză şi sinteză, a raţionamentului logic, prin rezolvarea unui test grilă cu 100 de întrebări;
3. un interviu constând în chestionarea orală a candidaţilor în scopul identificării aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei de avocat.
La stabilirea gradului de dificultate a subiectelor se va avea în vedere, în toate cele trei variante propuse, că toţi candidaţii sunt absolvenţi ai facultăţilor de drept, participă la un concurs pentru admiterea într-o activitate liberală în care îşi perfecţionează cunoştinţele juridice deja dobândite în cursul Facultăţii.
Este vorba despre o propunere venită din partea mai multor barouri "teritoriale". Această informaţie o am de la un profesor universitar din cadrul Facultăţii de Drept Bucureşti, care a fost contactat de către B.B. în vederea unor discuţii "de principiu".
Poate că ... tot răul spre bine ...
:bow:
pai, inainte sa faca totil ca la INM, sa analizeze ce situatie au magistratii si ce situatie are un stagiar. Eu propun sa faca precum la admiterea in notariat:))
Admitere barou 2011
jason
Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)