avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amanarea aplicarii pedepsei vs. anulare permis de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amanarea aplicarii pedepsei vs. anulare permis de conducere

NCP stabileste amanarea aplicarii pedepsei si prevede in art. 90 : "Persoanei fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei nu i se mai aplica pedeapsa si nu este supusă niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarșită, dacă nu a savarsit din nou o infractiune pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amanarii si nu s-a descoperit o cauza de anulare."

Din punctul meu de vedere, daca unui posesor de permis auto, in cazul unei vatamari din culpa, instanta dispune amanarea aplicarii pedepsei, atunci permisul de conducere nu se mai anuleaza.

Voi ce credeti?
Buna ziua am avut si eu un process penal pentru faptul ca am condus sub influenta bauturilor alcoolice cu o imbibatie 0.40 in aerul respirat fapt pentru care mi sa luat permisu de conducere pentru 90 de zile pedeapsa care nu ma multumit si in perioada ce aveam permisul suspendat adika mai exactdupa o ora m-am urcat din nou la volan fapt care a dus la o a doua pedeapsa a mea am fost oprit pentru a doua oara de acelasi echipaj de circulatie si stiind ca am permisu suspendat si m-au gasit cu alcoolemie de 0 43 m-au dus la spital si mi-au recoltat probe la sange rezultatul fiind de 0,86 si 1,00 la mie .Dat fiind faptul ca am facut concurenta la infractiuni si ca unele din ele erau de domeniului penalului mi-au facut dosar penal care a durat aproximativ 10 luni pana la finalizarea lui .Ca rezultat a ispravei mele am obtinut amanarea aplicarei pedepseipe un termen de supraveghere de 2 ani dar cu toate acestea datorita art 102 si 103 din codul rutier am stat 11 luni pe tusa fapte care mi sau dat si nu inteleg de ce daca scria destul de clar ca imi amana aplicare pedepsei si m-au pus sa dau testare de redobandire doar teoretic
boby_yoghi a scris:

Sunt exact in acest caz. Am fost condamnat(desi nu-i condamnare propriu-zisa) pt conducere sub influenta alcoolului si s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei. Dupa redactarea hotararii ramase definitiva am redactat o cerere catre conducerea politiei rutiere in urma cu 4 zile pt restiutuirea permisului. Dupa indelungi discutii si dezbateri de trei zile la care au participat mai multi juristi, au ajuns la concluzia normala si anume aceea de am restitui permisul de conducere. In concluzie, ceea ce ati preupus s-a adeverit in practica asa cum era normal. Sper prin asta sa ajut si alte persoane aflate in aceasta situatie.



lasami te rog un numar de contact ca vreau sa te intreb ceva in aceeasi situatie sunt si eu
Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2014
Gabriela Mihai, Avocat
Buna seara,
Tocmai s-a terminat procesul unei cunostinte prin care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei (1 an) cu termen de supraveghere de 2 ani, fara mentinui legate de dreptul de a conduce.
Acum, vad ca sunt unii care au trecut deja prin aceasta situatie si inteleg ca permisul ar trebui restituit dupa cele 10 zile in care sentinta devine definitiva.
Cateva intrebari punctuale la care as avea nevoie de clarificari daca se poate:
1. Cum trebuie pusa problema la Politie pentru a intelege ca solutia in aceasta speta este eliberarea carnetului catre detinator?
2. Aceasta sentinta se va inscrie in cazier?
3. Avocatul, pentru ca a fost unul, la aflarea rezultatului era oarecum nemultumit si inclina catre apel. Exista vreo varianta mai favorabila fata de sentinta data, astfel incat sa ii fie dat si permisul inapoi?
Cele bune!
Din moment ce nu cunoastem situatia de fapt, cum sa apreciem asupra individualizarii?
Permisul il va primi inapoi, daca ramane definitiva hotararea.
Buna ziua domnule Patrascu.
Va multumesc pentru raspuns. Cum nu cunosc procesul, imi puteti spune care ar fi motivele pentru care hotararea nu ar ramane definitiva? Cred ca va referiti la faptul ca se poate face recurs de catre procurorul care a instrumentat cazul? Cunoasteti astfel de situatii?

Iata sentinta:
Aplică inculpatului pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 al.1 C.p. cu reţinerea art. 396 al.10 C.p.p. În baza art. 396 al.1 şi 4 C.p.p. rap. la art. 83 C.p. dispune amânarea aplicării pedepsei de 1 an închisoare pe durata unei termen de supraveghere de 2 ani, calculat conform art. 84 C.p. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiile art. 88 C.p. privind revocarea amânării pedepsei. În baza art. 85 C.p. impune ca inculpatului pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Argeş la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă. e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.274 al.1 C.p.p. obligă inculpatul la plata sumei de 300 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care 100 lei reprezintă cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Imi puteti raspunde punctual cat sa inteleg mai bine situatia?

Tin sa va multumesc tuturor participantilor acestui forum. Este o comunitate care ne ajuta si pe noi cei care ne lovim de diverse probleme, sa inteleg procedurile mai bine si sa intelegem la ce sa ne asteptam.

O zi buna!

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis georgiana32 georgiana32 buna ziua am fost condamnata la 10 luni inchisoare cf.art 83,84 NCP care dispune amanarea pedepsei-termen de incarcerare 2 ani pentru savarsirea faptei prev.de ... (vezi toată discuția)
Cand o sa dau de permis ? zaicaioan zaicaioan În baza art. 396 alin. (1), (4) C. proc. pen. raportat la art. 83 C. pen. stabileşte pedeapsa de 9 luni închisoare în sarcina aceluiaşi inculpat, ... (vezi toată discuția)
Acoolemie mare Kawassaky Kawassaky In data de 5 noiembrie 2016 am fost oprit de un echipaj de politie. Am suflat in alcooletest si a iesit 1,3mg in aerul expirat. Am fost dus la spital si mi s-a ... (vezi toată discuția)