catalin1980 a scris:
Nicoleeta a scris:
catalin1980 a scris:
Daca tatal(bunic) si 2 fii ai lui decedeaza intr-un accident auto(comorienti),ramanand in viata sotia suprevietuitoare a tatalui(bunicului),cate un copil(nepoti ai bunicului) al fiecarui fiu decedat,precum si sotiile suprevietuitoare ale fiecarui fiu decedat,cum se calculeaza cotele? Aveti idee?Nu prea stiu ce se intampla cu sotiile supravietuitoare
avand in vedere ca niciunul nu mosteneste pe altul, consider ca, in lipsa de alti succesibili, SS a tatalui (bunicului) va culege intreaga mostenire a acestuia (in lipsa de alti succesibili, evident), iar la cele ale copiilor, vor veni sotiile lor impreuna cu mama lor, in cazul in care copiii (nepotii) nu au la randu-le descendenti care sa o inlature pe mama lor.
mai pe scurt, se vor dezbate 2 mosteniri, dupa regulile din cod. de fapt sunt vreo 3 mosteniri.
Eu retinusem,comorientii pot fi reprezentati,nu defalcasem mostenirile,si imi dadea cu minus.
Persoana disparuta ce zici ,poate fi reprezentata?
din ce mi amintesc eu, persoana disparuta e considerata in viata pana cand bla bla. deci, pana cand se implineste conditia, nu poate fi reprezentata, fiind considerata in viata. daca intervine hotararea declarativa definitiva, da, poate fi reprezentat. dar trebuie facuta si aici o distinctie, in functie de cand e stabilita data mortii. una anterioara succesiunii determina reprezentarea, una post va determina retransmiterea, ca disparutul a fost considerat in viata la data deschiderii succesiunii si deci a mostenit.
edit: si cred ca mai poate fi reprezentata inainte de hotararea declarativa daca e indeplinita una dintre conditiile alea doua, de a fi nedemn sau e lipsita de capacitatea de a mosteni. cred. ar avea logica.