Patrick_ a scris:
Lipsa informării cu privire la avantajele medierii are ca efect respingerea cererii ca inadmisibilă și nu anularea cererii.
Subscriu
adriana_c a scris:
Participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii nu este o procedura prealabila. Art. 193, alin. (1) din NCPC prevede: „Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta”. In Legea nr. 192/2006 nu exista o astfel de prevedere.
Subscriu
Raţiunea urmărită de legiuitor prin instituirea unei proceduri prealabile vizează
evitarea încărcării rolului instanţelor.
Raţiunea/finalitatea urmărită de legiuitor prin instituirea OBLIGATIEI
reclamantului de a participa la şedinţa de informare este
popularizarea şi încurajarea recurgerii la procedura medierii -
scop expres menţionat in preambulul OUG 4/2013.
art. 2 alin. 1 indice 2 din Legea 192/2006 spune că: Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca
inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a OBLIGAŢIEI de a participa la şedinţa de informare privind medierea,
anterior introducerii cererii de chemare în judecată,
sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute de art. 601 alin. (1) lit. a) -f).
art. 2 alin 1 indice 2 din Legea 192/2006 privind medierea
pune accent pe obligativitatea informării, în scopul expres declarat de legiuitor în preambulul Ordonanţei de Urgenţă nr. 4/2013 (şi anume popularizarea şi încurajarea recurgerii la procedura medierii)
nicidecum pe caracterul prealabil al vreunei proceduri.
Ce spune legiuitorul? Că OBLIGAŢIA de informare se poate indeplini şi DUPÃ declanşarea procesului.
ªi atunci, unde-i prelabilu', că-mi vine în minte bancul cu ţiganul şi ligheanul:)
- Doctorul zice: unguetul se aplică pe pielea spălată în prealabil
-
Dom' doctor, da' dacă nu am prealabil, aş putea să mă spăl la lighean?
Până şi cocoşul cocoţat pe gard, DUPÃ ce-a călcat găina, ştie că orice cotcodăcit /orice sunet caracteristic speciei scos DUPÃ ouat nu mai e în.... PREALABIL. Cu toate acestea UNII dintre cei ce ar trebui sa concure la realizarea informării, în scopul popularizării şi încurajării dorite de legiuitor, încă încercă să mă convingă că informarea care se poate face şi DUPÃ declanşarea procesului
e la fel de prelabilă ca preludiul de după ... sedinţa de exerciţii necesare facerii copiilor. :rofl:
Iertaţi exprimarea, însă mă tem că în epoca în care nu visam să-nvăţăm noi limbi de lemn, cum ar fi
posdrugheza şi bruxeloaza actuale (vorba dlui. antropolog V. Mihailescu) constatăm că unii au ajuns să nu mai înţeleagă lucruri exprimate într-un limbaj elementar.
Sau poate că unii au vreun interes de-a se face că nu pot pricepe faptul că DUPÃ nu-i totuna cu prealabil.
Dacă ne facem că nu băgăm de seamă RAŢIUNEA urmărtită de legiutor, vom ajunge la aberaţii fără de margini. Vom ajunge să transformăm inadmisibilitatea într-un SCOP IN SINE, în condiţiile în care,
fiind o sancţiune de natură să îngrădească, fie şi temporar, accesul la justiţie, care este o componentă a dreptului constituţional şi convenţional la un proces echitabil (art. 21 alin 3 din Constituţie şi art. 6 par 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului) trebuie să fie
proporţională cu motivele care o justifică
De aici rezultă în mod firesc ideea interpretării
rezonabile a dispoziţiilor legale, în caz contrar există riscul să popularizăm ...refuzul de-a judeca, inainte de a populariza medierea.
ªi acum să trecem la
realităţi CRUNTE!
Într-un plic primit cu poşta MIERCURI găsim o invitatie la informare pentru ziua de LUNI
care a trecut (suntem invitaţi cu câteva zile
in URMÃ). ªi, bineînţeles, se croişte procesul-verbal fiindcă nu ne-am prezentat.
ªi tocmai cel care a descoperit biroul de mediator unde
timpul curge în sens invers imi invocă mie inadmisibilitatea cererii reconvenţionale. (fiindcă mă dusei la alt mediator mai ...pamântean ca să mă informeze şi pe mine, pârât-reclamant)
Indrum părţile spre mediatori şi mă confrunt cu următoarele situaţii.
1. Unii mediatori socotesc că
ei POT să facă INFORMAREA macar a reclamantului (chiar dacă vine doar el, fără să se ţină mână cu cealaltă parte). Aplicând corect dispoziţiile art 43 alin 1 din Legea 192/2006 ei consideră că numai LA CEREREA acestuia/a celui venit vor trimite celeilalte părţi invitaţia scrisă despre care vorbeşte art 43 alin 1 şi la care trimite art 2 alin 1 indice 1 din Legea 192/2006 (demers care presupune incheierea unui contract de PREmediere).
2. Alţi mediatori socotesc că ei
NU POT să facă informarea numai pentru reclamnat, şi inainte de toate îl conving că e
obligatoriu !!! să încheie un contract de PREmediere care să aibă ca obiect demersurile privind invitaţia celeilate părţi, acoperirea cheltuililor necesare, etc. In cazul în care cealaltă parte nu se prezintă
NU SE FACE NICIO INFORMARE a vreuneia dintre părţi, ci doar informarea INSTANŢIEI printr-un Proces verbal care conţine ...atenţie ...
motivul pentru care nu s-a putut realiza informarea PÃRŢILOR.
Da' de ce nu s-a putut frate!?Unde scrie că e musai ca informaţia să pătrundă prin 4 urechi deodată!? Urechile reclamntului s-ar fi ofilit cumva de-atâtea avantaje câte se pot auzi dacă nu sunt şi urechile pârâtului prin prejmă!?!
ªi dacă pârâtul-reclamant (cel invitat cu câteva zile in urmă) merge şi el la acelaşi mediatorul care a eliberat deja procesului verbal ...
de neputinţă a informării!? Daca el zice: Vă rog să mă informaţi şi pe mine, căci pe paneta de unde vin eu săptâmâna începe intr-adevar într-o LUNI, dar nu urmează după MIERCUREA din aceeaşi săptămână, ca prin biroul dvs. Ce-o să facă meditorul? Mă tem că pârâtul-reclamant o să iasă la fel de NEINFORMAT ca şi reclamantul, dar în baza unui
nou contract de PREmediere (că de, trebuie să-l mai invite şi pe reclamant, altminteri tot n-o să aibă 4 urechi prin preajmă).
Sesizaţi diferenţa:
Unii mediatori, înţelegând RAŢIUNEA legii, realizeaza
GRATIS informarea cel puţin a uneia dintre părţi.
Alti mediatori realizeză PE BANII PÃRŢILOR (contractul de PREmediere presupune costuri) doar informarea INSTANTEI ...asupra motivului pentru care
NU AU PUTUT realiza informarea NICIUNEIA dintre PÃRŢI.
Care o fi oare poziţia CONSILIULUI DE MEDIERE? Fiindcă mie mi se pare că, prin nebăgare de seamă, prin denaturarea literei şi spiritului legii, prin neinţelegerea SCOPULUI declarat expres de legiuitor
s-a ajuns DE LA INFORMAREA GRATUITÃ LA NEINFORMAREA PÃRŢILOR ...PE BANII LOR