avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inadmisibilitatea intemeiata pe lipsa informarii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inadmisibilitatea intemeiata pe lipsa informarii despre mediere

suntem de acord ca inadmisibilitatea este o exceptie de nulitate a cererii/actiunii :)

1. intrebarea mea este daca-i relativa sau absoluta?
2. cand si pana cand si de cine poate poate fi invocata?
3. poate fi acoperita ori ba?

:rolleyes:
Problema e clară din punctul D-voastră de vedere.
Dar ce faceți dacă pârâtul invocă inadmisibilitatea, în condițiile pe care le arătați D-voastră, iar judecătorul apreciază că se impune a face el informarea,

S-ar mai justifica respingerea cererii ca inadmisibilă?

După părerea mea, posibilitatea judecătorului de a îndeplini procedura informării cu privire la avantajele mederii, nu este compatibilă cu sancțiunea inadmisibilității.

Adică, în calitate de judecător, ai de ales între a realiza procedura de informare și a respinge acțiunea ca inadmisibilă. În vederea aplicării principiului celerității soluționării cauzelor, judecătorul ar trebui ca întotdeauna să procedeze la efectuarea procedurii informării și niciodată nu ar trebui să respingă acțiunea ca inadmisibilă.

De asta spuneam că această sancțiune (de respingere a acțiunii ca inadmisibilă) nu mai are nici un obiect atâta timp cât procedura respectivă poate fi realizată și de judecătorul investit cu acea cauză.

Practic, judecătirul care respingea cererea ca inadmisibilă pe acest motiv vrea să scape pur și simplu de dosar (alegând să nu facă informarea ci să admită excepția inadmisibilității), iar prin aceasta sancționează întradevăr pe reclamantul de rea credință, așa cum spuneți, doar că în aceste cazuri pârâtul merge la noroc. Nu are de unde să știe peste ce judecător va da.

Sunt de acord că legea e proastă din acest punct de vedere. Ar trebui să fie previzibilă, adică ori să fie sancțiune, ori nu.
Așa cum e acuma legea, nu se poate prevedea dacă acțiunea va fi respinsă în cazul în care reclamantul nu-și îndeplinește obligația de informare, sau judecătorul va informa părțile și va continua judecata, chiar dacă reclamantul nu l-a chemat pe pârât la mediere.

Practic, pentru pârât e mai dezavantajos decât era pe vremea procedurii concilierii din vechiul C.pr.civ.
~ Conținut șters la cerere ~
adriana_c a scris:

Ar fi ideal ca judecatorul sa faca informarea privind avantajele medierii, numai ca CSM a decis ca judecatorul va indruma partile catre mediator, conform art. 21 din NCPC.


:)
Problema e că CSM-ul nu poate decide ce să facă sau să nu facă un judecător.
Acesta este obligat să respecte doar legea (sau actele normative cu putere de lege), Deciziile CC, Deciziile ICCJ date pentru dezlegarea unei probleme de drept sau pronunțate într-un RIL.

În rest, membrii CSM îți pot da cu părerea cu privire la interpretarea legii așa cum o facem și noi pe forum.
teoretic.. asa este
insa nu de putine ori gasim .."chestiuni" de cum se interpreteaza ...sau interpretata diferit,..legea,.....de unificare a practicii



judecatorul caruia i-a fost repartizat dosarul poate refuza cererea de informare facuta de petent?:D
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
ContSters305985, utilizator
milikka a scris:

judecatorul caruia i-a fost repartizat dosarul poate refuza cererea de informare facuta de petent?:D

După părerea mea nu poate.
Judecătorul are dreptul să facă informarea, iar dacă refuză o cerere în acest sens venită din partea pârâtului (cred că e vorba întotdeauna de către pârât, pt că el poate invoca lipsa procedurii), ar trebui să motiveze refuzul. Nu prea văd cum ar motiva faptul că refuză să facă informarea.

Oricum, întrebarea ta e interesantă și merită avută în vedere. :)

Cu privire la „unificarea practicii”, în mod sigur CSM-ul nu are nici un rol în aceasta.
Există întradevăr anumite „opinii” în general ale instanțelor de la CA în sus, care se vor a fi împărtășite de către instanțele informare. Totuși acestea nu pot fi impuse decât în căile de atac. Adică un judecător de la o instanță inferioară nu poate fi obligat a respecta o asemenea „opinie” decât dacă hotărârea lui este modificată/casată în căile de atac.
După cum spuneam, CSM-ul nu are nici o treabă în acest domeniu.
Articolele sau interviurile unor membrii CSM cu privire la anumite interpretări ale legii sunt pur informative, fără să aibă vreo putere decizională.
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Sedinta informare mediere ancaf27 ancaf27 Care sunt consecintele neprezentarii la sedinta de informare privind medierea, pentru parat? (vezi toată discuția)
Modalitatea concreta de realizare a procedurii prealabile, confom art 193 ncpc SIMION BOGDAN BACIU SIMION BOGDAN BACIU Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o parere in privinta modalitatatii concrete de realizare a procedurii prealabile, confom art 193 NCPC? Avand in ... (vezi toată discuția)
Procedura mediere geogeorge geogeorge buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele chestiuni: 1. daca cineva face o invitatie la mediere si nu se mai prezinta(il informeaza si pe ... (vezi toată discuția)