avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Repercursiunile instrainarii unui autoturism fara ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Repercursiunile instrainarii unui autoturism fara radierea din circulatie

Va rog sa ma lamuriti asupra acestei spete.
Vreau sa-mi vand masina. Cei ce vor sa o cumpere solicita sa nu o radiez de la politie, numai de la finante. Primesc mai mult cu aprox. 500 Euro la pret daca nu o radiez de la politie. Daca fac contract de vanzare - cumparare, o trec pe numele noului proprietar in evidentele celor de la finante, dar nu si de la evidenta politiei rutiere, ce repercursiuni neplacute as putea avea.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez.
Ok, cred ca nu ne intelegem, nu folosim acelasi limbaj.
Eu ma refeream la amenzile rutiere prevazute de codul rutier ( OUG 195/2002).
Deci: impotriva unei amenzi de circulatie se depune la judecatoria competenta o plangere contraventionala. Unul dintre efectele acestei plangeri este ca pe perioada cat se judeca (plangerea !), se suspenda plata amenzii.
Da, am avut astfel de situatie, am primit somatie+titlu executoriu de la directia economica din primaria de domiciliu.
Am scos un certificat de grefa si am lamurit problema. Aici fac o paranteza si-mi recunosc ignoranta. A doua oara am dat telefon la directia juridica si i-am rugat pe ei sa comunice colegilor de la directia economica faptul ca impotriva procesului verbal de contraventie nr, etc s-a depus plangere contraventionala. Si totul a fost OK.
De unde pana unde are fiscul treaba cu amenzile de circulatie :-/
Acestea se fac venit la primarie si pe seceta asta credeti-ma, cei de la primarie isi dau toata silinta, te alearga pt. 5bani.
Tocmai asta v-am rugat, sa ne spuneti daca s-a schimbat ceva in ce am afirmat mai sus si daca DA, sa ne dati temeiul legal !
D-voastra o dati inainte cu amenzile pt. lipsa rovinietei. Acestea intr-adevar sunt mai nou in parohia anaf-ului sau cum i-o mai fi zicand. Dar ele reprezinta cateva procente din totalul amenzilor cu care e blagoslovita tagma soferilor.

Eu nu zic ca legea e buna si nici ca nu e buna, eu constat ca avem legi, parlament, guvern, administratie, in fine, avem o tara dupa chipul si asemanarea noastra. Adica mai pe inteles, un popor de oi va naste un guvern de lupi. L-am citat pe regretatul acad. Florin CONSTANTINIU

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
Admin, administrator
DlGoe a scris:

,,[...]pana sa aveti o hotarare riscati sa fiti executat pentru amenzi [...] de catre fisc."




De obicei nu intervin, dar ceea ce a spus @avocatmogos, este adevarat. O data somatia emisa, are termen 15 zile pt achitare, iar actiunea in instanta dureaza enorm.

Caz intalnit de mine personal: Contribuabilul a procedat intocmai ca initiatorul topicului( sau cum ar dori sa procedeze), avea 7 amenzi pt rovinieta (stiti ca inainte daca trece prin fata radarului intr-o zi de 2 ori, de 2 ori il amenda), masina scoasa de la impozit, dar nu si de la politie. Singura solutie trebuia sa il actioneze in instanta, pentru a inscrie masina pe numele cumparatorului la politie, dar pt asta trebuia sa solicite Certificatul Fiscal de la impozite si taxe, pe rolul sau aflandu-se cele 7 amenzi. Cum nu exista proces de contestare a acelor amenzi, avea obligatia sa achite amenzile celui care a cumparat masina.

Vorba lui a fost " cine o mai face ca mine, ca mine sa pateasca"
Daca obligatia de a inmatricula este sarcina cumparatorului, eu, in calitate de vanzator oricum nu il pot obliga sa inmatriculeze.
Asa ca, si in lipsa unei conventii verbale, se poate trezi vanzatorul in situatia prezentata.
Aveti un link catre o decizie a instantei in speta similara.
[ link extern ]
Va spun din experienta matusii mele, care a platit amenzile pentru circulatie fara rovigneta de s-a saturat. Pana nu l-a dat in judecata pe cumparator nu a rezolvat absolut nimic si a platit cu varf si indesat . Nu acceptati sub nici o forma asa ceva. Complicatiile ulterioare va pot costa mult mai mult de cat 500 euro.
Pai si daca nu accepta, asa cum tot este sfatuit, ce propuneti sa ii faca?
Sa il lege cu lantul si sa il duca obligatoriu la politie sa faca cerere si semneze in locul lui pentru inmatriculare?
Eu daca as fi cumparator si as vrea sa fac lucrul asta i-as spune ca nu ii dau nimic in plus la pret si ca inmatriculez masina. Dupa care, o inmatriculez cand o sa vreau eu.

Riscul acesta al amenzilor exista oricum, oricui i-ar vinde masina.
Macar cumparatorul asta este de buna credinta si l-a anuntat ce intentie are si ii mai si plateste.
Vanzatorul ii poate pune in vedere ca amenzile sa si le plateasca in cel mai scurt timp ori il va da in judecata, fara alte amanari sau intelegeri.

Daca se comit alte ghidusii cu masina vanduta, vanzatorul nu are treaba pentru ca la orice eventuala intrebare din partea politiei are actul de vanzare prin care arata cine este noul proprietar si cine utilizeaza in fapt masina.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
CrisB, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi s-au comunicat mai multe procese verbale de contraventie? Vasilica80 Vasilica80 Buna ziua Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si ... (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)
Respingere plangere contraventionala rovinieta previas previas Societatea a primit o amenda pentru lipsa rovinietei in anul 2011 .A facut plangere contraventionala ,intrucat autovehiculul a fost vandut cu factura in anul ... (vezi toată discuția)