avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Repercursiunile instrainarii unui autoturism fara ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Repercursiunile instrainarii unui autoturism fara radierea din circulatie

Va rog sa ma lamuriti asupra acestei spete.
Vreau sa-mi vand masina. Cei ce vor sa o cumpere solicita sa nu o radiez de la politie, numai de la finante. Primesc mai mult cu aprox. 500 Euro la pret daca nu o radiez de la politie. Daca fac contract de vanzare - cumparare, o trec pe numele noului proprietar in evidentele celor de la finante, dar nu si de la evidenta politiei rutiere, ce repercursiuni neplacute as putea avea.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez.
DlGoe a scris:


1.În cazul rovinietei, mai exact in cazul lipsei rovinietei, amenda se plăteşte de către conducătorul auto, respectiv persoana care conducea maşina în momentul producerii contravenţiei.


Nu e chiar așa...

Conform OG 15/2002:

Art. 1:
(1) În înţelesul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează:
b) utilizatori - persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România, denumite în continuare utilizatori români, respectiv persoanele fizice ori juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în alte state, denumite în continuare utilizatori străini;

Art. 7
Responsabilitatea achitării tarifului de utilizare şi a deţinerii rovinietei valabile, precum şi a achitării tarifului de trecere sau a tarifului de concesiune revine în exclusivitate utilizatorilor români, iar în cazul utilizatorilor străini, aceasta revine în exclusivitate conducătorului auto al vehiculului.


Conducătorul auto nu are nici o legătură cu cel care are obligația să achiziționeze rovinieta.
Utilizatorul, în sensul OG 15 nu se confundă cu conducătorul auto.

Vă rog să nu induceți în eroare pe cei care au nevoie de informații și le caută pe acest forum.

După cum spuneam, dacă aveți o copie a certificatului de înmatriculare în care ați făcut mențiunea înstrăinării, aveți șanse în instanță să vi se anuleze procesul verbal pentru lipsa rovinietei.
Dar nici așa nu e sigur.

Deci aveți mare grijă cine circulă cu mașina care are înscris în certificatul de înmatriculare numele D-voastră.

În fond legea e foarte clară. Dacă figurezi în certificatul de înmatriculare, ai unele responsabilități. Dacă nu vrei să răspunzi, nu ai decât să radiezi mașina de pe numele tău.
E simplu, „Șmecheriile” implică un anumit risc.
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
Patrick_, utilizator
@patrick


Batem apa-n piua pt. ca avem niste acte legislative de toata jena. Personal consider ca in exemplul pe care ni l-ati dat (art 1), ati apelat la o tampenie si stiti asta, o tampenie scapata ca multe alte tampenii de care sunt pline legile, ordonantele, etc.
Am ajuns sa vad cum dictionarele limbii romane sunt schimbate prin oug #-o

UTILIZATÓR, -OÁRE, utilizatóri, -oáre s.m. și f. Cel care utilizează. (cf. fr. utilisateur)
Sursa: MDN (2000)
UTILIZÁ, utilizez, vb. I. Tranz. A întrebuința (cu folos), a folosi. — Din fr. utiliser.
Sursa: DEX '09 (2009) |

Si pt. ca va plac ordonantele, va rog sa cititi oug 195/2002 republicata, art 102 al(14)si al(25) !





Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
Admin, administrator
Din păcate pentru D-voastră un complet de judecată va judeca după prevederile OG și nu după dicționarul limbii române.
În acest sens, pot să vă dat multe exemple de hotărâri judecătrești definitive în care vânzătorii care nu și-au radiat mașina au plătit amenda pentru lipsa rovinietei, chiar după ani de zile de la predarea mașinii cumpărătorului.

După părerea mea, să sfătuiești pe cineva să-și vândă mașina fără ca apoi să o radieze, doar pentru a câștiga ceva în plus la preț... nu este altceva decât o șmecherie și un îndemn la a nu respecta legea, așa cum o fi ea, bună sau rea. Deocamdată asta e opțiunea celor pe care i-am ales și care ne fac legile, pe care putem eventual să le comentăm, dar trebuie să le respectăm.

PS: Era să uit. Art. 102 din OUG nu are decât 3 alineate... poate în dicționarul pe care-l consultați o fi altfel, dar în OUG 195/2002, acest articol are doar 3 alineate. ;)
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
Patrick_, utilizator
Masina nu se radiaza din circulatie decat in anumite cazuri - cand e scoasa definitiv din circulatie, cand se caseaza, cand e furata, cand proprietarul nu o mai vrea inscrisa in circulatie, cand o vinde in afara tarii. La schimbarea proprietarului ea nu se radiaza, inmatricularea e continua.
Art. 11 oug 195/2002

(1) Proprietarii de vehicule sau deţinătorii mandataţi ai acestora sunt obligaţi să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulaţie, conform prevederilor legale.

(2) Înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulaţie până la scoaterea definitivă din circulaţie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiţii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, şi presupune următoarele operaţiuni:

a) înscrierea în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar;

b) transcrierea în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

(3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) se realizează pe baza datelor de identificare ale vehiculului şi ale proprietarului şi condiţionează eliberarea de către autorităţile competente, potrivit legii, a unui certificat de înmatriculare, precum şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare atribuit şi transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare şi în cartea de identitate a vehiculului.

(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Ce are vanzatorul de facut- incheie contractul de vanzare, se face mentiunea pe certificatul de inmatriculare instrainat catre cine, ii da certificatul de atestare fiscala, fisa de inmatriculare vizata de organul financiar, cartea masinii si gata, mai departe e de datoria cumparatorului s-o inscrie.
Asa ca ii puteti lua 500 de euro si ii promiteti ca n-o radiati :)

un articol care va poate folosi
[ link extern ] /

@patrick


oug 195/2002, actualizata2014, art.102, aliniatul (1), punctele:
(14).necomunicarea de catre proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea politiei rutiere, a identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul spre a fi condus;
..............................................................................................................................................
(25).neprezentarea, in mod nejustificat, in termenul stabilit la unitatea de politie rutiera la care au fost invitate pentru solutionarea oricarei probleme legate de calitatea de participant la trafic sau de proprietar ori utilizator de vehicul;


[ link extern ]


@gi-jane
Ce are vanzatorul de facut- incheie contractul de vanzare, se face mentiunea pe certificatul de inmatriculare instrainat catre cine, ii da certificatul de atestare fiscala, fisa de inmatriculare vizata de organul financiar, cartea masinii si gata, mai departe e de datoria cumparatorului s-o inscrie.


Cu permisiunea d-voastra as ,,adauga" cateva cuvinte, esentiale si pt. vanzator si pt. cumparator :
[...] mai departe e de datoria cumparaorului s-o inscrie, nu inainte de a-i da guvernului ponta o caciula de bani ! q.e.d.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi s-au comunicat mai multe procese verbale de contraventie? Vasilica80 Vasilica80 Buna ziua Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si ... (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)
Respingere plangere contraventionala rovinieta previas previas Societatea a primit o amenda pentru lipsa rovinietei in anul 2011 .A facut plangere contraventionala ,intrucat autovehiculul a fost vandut cu factura in anul ... (vezi toată discuția)