avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Repercursiunile instrainarii unui autoturism fara ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Repercursiunile instrainarii unui autoturism fara radierea din circulatie

Va rog sa ma lamuriti asupra acestei spete.
Vreau sa-mi vand masina. Cei ce vor sa o cumpere solicita sa nu o radiez de la politie, numai de la finante. Primesc mai mult cu aprox. 500 Euro la pret daca nu o radiez de la politie. Daca fac contract de vanzare - cumparare, o trec pe numele noului proprietar in evidentele celor de la finante, dar nu si de la evidenta politiei rutiere, ce repercursiuni neplacute as putea avea.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez.
DlGoe a scris:

@patrick
Art.102,
(14).necomunicarea de catre proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea politiei rutiere, a identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul spre a fi condus;
..............................................................................................................................................
(25).neprezentarea, in mod nejustificat, in termenul stabilit la unitatea de politie rutiera la care au fost invitate pentru solutionarea oricarei probleme legate de calitatea de participant la trafic sau de proprietar ori utilizator de vehicul;


Am descarcat de aici : [ link extern ]


:)
Mai verificați odată. Veți constata cu surprindere că e vorba despre art. 102 alin. 1 pct. 14 și pct. 25.
Dar acestea oricum nu au nici o legătură cu OG 15 privind obligația de a achita tariful de utilizare a rețelei naționale de drumuri.

În cazul obligației de a avea rovinietă nu are nici o legătură cine conduce autoturismul (decât în cazul în care autovehiculul nu e înamtriculat în România).
Obligația revine utilizatorului.

Pe administratorul rețelei naționale de drumuri (CNANDR) nu-l interesează și nici nu solicită comunicarea de către proprietar a persoanei căreia i-a fost încredințat vehiculul, ci trimite direct procesul verbal de contravenție utilizatorului trecut în certificatul de înmatriculare.

Încercați să faceți aceste distincții simple. Începeți chiar de la denumirea celor două acte normative - OUG 195 și OG nr. 15. Acestea reglementează lucruri total diferite.

Acum că v-am dat toate elementele, nu cred că poate fi chiar așa de greu. :)
@gi-gane2:

Am spus mai sus că singura șansă este de a menționa în certificatul de înamtriculare înstrăinarea, cu datele cumpărătorului și data înstrăinării și păstrarea unei copii a acelui certificat de către vânzător.

Totuși, în cazul rovinietei și această măsură nu-l pune la adăpost pe vânzător 100% deoarece acesta va trebui să se judece cu CNANDR-ul, având în vedere faptul că proceul verbal se încheie și se trimite pe numele celui din certificatul de înamtriculare și nu pe cel menționat ca fiind cumpărător.
Iar dacă se ajunge în instanță... înseamnă că se pierde timp, bani și nu e chiar sigur că procesul verbal va fi anulat.

Menționarea în certificatul de înamtriculare a înstrăinării e o măsură eficientă dacă se au în vedere contravențiile la regimul circulației, deoarece orice agent de circulație va reține certificatul de înmatriculare după cele 30 de zile de la consemnarea înstrăinării.
Nu e sansa, asa se procedeaza.. se scrie in certificat catre cine e instrainat..
Cu CNADNR, intr-adevar, va trebui contestat..
In articolul pe care l-am gasit scrie si de posibilitatea de a " verifica la Serviciul de Inmatriculari Auto daca s-a efectuat inmatricularea pe numele noului proprietar – iar daca aceasta nu a fost efectuata, puteti solicita mentionarea instrainarii in registrele Serviciului de Inmatriculari, in baza actelor de vanzare – cumparare. Aceasta mentiune de vanzare nu obliga cumparatorul sa inmatriculeze autoturismul, dar va scuteste pe dvs de eventuale neplaceri ulterioare cum ar fi plata amenzilor rutiere incasate de conducatorul masinii vandute.

Daca nu s-a efectuat aceasta mentiune de instrainare nici pe talon nici la Serviciul de Inmatriculari, in cazul unui accident sau al altor abateri dvs veti fi chemat pentru clarificarea situatiei (in calitate de proprietar inscris in actele masinii) si puteti demonstra instrainarea autoturismului in baza contractului de vanzare – cumparare sau a facturii emise la vanzare. "

Adevarul e ca nu prea ai de ales, cum sa te asiguri ca si-o inmatriculeaza.. poti sa stai lipit de el sa mearga la RAR si apoi la serviciul inmatriculari> Nu ai cum, ai vandut, nu mai ai drepturi.. nu si-o inmatriculeaza, autoritatile nu iau masuri si te trezesti ca nu a platit viniete? Il actionezi in instanta.
Or sa se inmulteasca aceste cazuri de cand cu taxele de inmatriculare.. ceva se va schimba in lege ca nu convine sa se aglomereze instantele si din pricina asta.
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
gi-jane2, moderator
@patrick
Nu puteti lamuri pe nimeni cu un dram de minte si stiti asta, ca un neica-nimeni, cocotat vremelnic unde nu-i e locul, poate schimba intelesul unui cuvant prin ordonanta!
Fortand lucrurile, doar cat e nevoie sa intelegeti absurditatea celor ce le sustineti, maine vine altul si da un ucaz prin care stabileste el, ca in intelesul acelui ucaz, prin volan se intelege roata de rezerva.
gi-jane2 a scris:

Nu e sansa, asa se procedeaza.. se scrie in certificat catre cine e instrainat..


„Așa se procedează”, doar că lumea nu știe și din acest motiv, nici nu vă imaginați câte procese sunt cu CNADNR-ul în care vânzătorii nu au făcut această mențiune (de fapt sunt majoritatea) și vin în instanță convinși că ei nu au nici o obligație cu privire la rovinietă.

Și uite așa ajung să aibă o foarte mare dezamăgire atunci când pierd procesul și procesul verbal rămâne valabil toamai pentru că nu au menționat vânzarea în certificatul de înmatriculare.

Tocmai de aceea insistam pe faptul că atunci când cineva cere un sfat nu e bine să fie încurajat să ia 500 de euro în plus și să i se inducă ideea că poate să rămână mașina în continuare înamtriculată pe el, fără să aibă nici un risc.

Cine dă un asemenea sfat cuiva ori e de rea credință ori e ignorant în materie și e pe lângă problemă.

Alte discuții în legătură

Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi s-au comunicat mai multe procese verbale de contraventie? Vasilica80 Vasilica80 Buna ziua Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si ... (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)
Respingere plangere contraventionala rovinieta previas previas Societatea a primit o amenda pentru lipsa rovinietei in anul 2011 .A facut plangere contraventionala ,intrucat autovehiculul a fost vandut cu factura in anul ... (vezi toată discuția)