Andreea Lisievici a scris:
Raspunderea apartine asociatiei de proprietari. Chiar daca in contractul pe care aceasta il incheie se stipuleaza raspunderea executantului sau a firmei de publicitate, daca o persoana este vatamata de panoul respectiv ea nu are cum si nici de ce sa se indrepte direct impotriva firmei respective. Persoana accidentata va actiona in judecata asociatia, iar aceasta poate chema in garantie pe cel care va raspunde de fapt.
:offtopic: Va rog sa nu mai postati aceeasi intrebare pe mai multe topicuri, este o incalcare a regulamentului de postare.
Eu stiam ca daca exista un contract nu mai suntem pe raspundere delictuala. Exista raspundere contractuala. Or, daca are loc o deplasare a raspunderii pentru pagubele cauzate de catre acel panou publicitar, nu vad cum ar putea fi antrenata raspunderea asociatiei de proprietari si nici din punct de vedere procesual civil nu inteleg de ce ar trebui ca numai pe calea chemarii in garantie sa l pot atrage in proces pe cel care a montat panoul.
Practic, art. 60 al. 1 C.proc.civ. spune ca: "partea poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia sa se indrepte,
in cazul cand ar cadea in pretentiuni cu o cerere in garantie sau in despagubire. "
V as ruga frumos sa mi explicati si mie fir a par. Din idee in idee. Ca la scoala daca se poate pentru ca mi se pare o problema deosebit de interesanta. Va multumesc frumos.
Inca ceva. Cineva, mai sus, a aratat ca potrivit legii, fatada este proprietate comuna fortata perpetua. ATat timp cat legea o enumera ca proprietate comuna fortata cum putem noi sa o calificam ca o suma de proprietati exclusive? Cum fac eu sa imi dau seama de asa ceva? Scrie pe undeva?
Pe de alta parte, domnisoara/doamna administrator spuneti ca asociatia de proprietari administreaza aceasta proprietate exclusiva. Acest lucru nu ar contraveni obiectului de activitate al acestei persoane juridice numite asociatie de proprietari, avand in vedere ca ea doar administreaza si gestioneaza proprietatea comuna?
inca ceva: asociatia de proprietari poate inchiria pe o perioada mai mare de 5 ani o proprietate comuna pe care o administreaza sau gestioneaza?
Sesizez inca o chestiune foarte interesanta: spuneti ca se tine seama de o anumita aparenta a lucrurilor si astfel tertul caruia ii cade panoul pe nas cheama in judecata asociatia de proprietari care administreaza o proprietate exclusiva, o suma de proprietati exclusive, iar in cadrul acestui proces este folosita cererea de chemare in garantie de catre asociatia de proprietari daca aceasta ar cadea in pretentii.
Nu inteleg cum ar putea sa cada in pretentii daca asociatia scoate contractul in care scrie clar ca raspunde contractual firma de publicitate. Ar insemna sa "cada" ... formal. Ar mai insema intr o anumita interpretare a lucrurilor ca daca chem in judecata firma de publicitate, aceasta sa mi invoce vreun soi de beneficiu de urmarire, adica mai intai urmaresti asociatia si apoi pe mine.
De asemenea, privitor la aceasta aparenta, care nu inteleg cum ar putea fi justificata intr un proces civil unde avem de a face cu disponibilitatea... cum spuneam nu inteleg cum pot considera, din moment ce am in fata ochilor un panou pe care scrie: "Traiasca nu stiu ce adidasi" si e indicata de obicei si firma de publicitate, ca asociatia face reclama si ca nu ar exista un contract. Eu cred in aparenta contractului bazata pe panoul care imi cade peste nas. Dvs. ce imi spuneti?
multumesc.