Buna seara!
Tocmai am primit vestea ca postul meu tocmai s-a desfiintat si ca am intrat in preaviz 15zile lucratoare desi seful a adus pe altcineva in locul meu dar care nu are contract de munca (cum lucreaza aproape jumatate din ahgajati) desi lucreaza de vreo 4 luni in firma. In aceste zile de preaviz pot sa-mi iau concediul de odihna aferent lunilor de munca de la inceputul anului?
Unde as putea sa fac si eu o sesizare asupra faptului ca peste jumatate din angajati lucreaza la negru si nu ni se respecta drepturile?( in orasul meu inspectorul sef de la ITM este complet corupt cel putin de la firma mea ia....). Oare si la sediul central din Bucuresti e la fel?
Multumesc anticipat!
grace_r:
1. Ca sa dea amenda, inspectorul trebuie sa cunoasca legea pentru a verifica daca este incalcata sau nu.
2. Daca vine in control unul ca acela care spune ca un CCM recomanda nu obliga?
Legea prevede doar obligativitatea negocierii c.c.m. nu si incheierea acestuia , iar cu numarul de 50 de salariati se pare ca in lege se prevede alt numar care este 21.
Art. 3. - (1) Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati.
ITM-ul nu sanctioneaza contraventional pentru faptul ca angajatorul refuza plata salariului compensatoriu, ci poate acorda un termen pentru achitarea acestuia si apoi sanctioneaza potrivit Legii nr.108/1999.
Scuze pentru eroare (cred ca aveam in cap Comitetul de securitate in munca obligatoriu la peste 50 de salariati...)
Am evitat intentionat sa spun negocierea CCM, nu era relevant pentru problema userului..
La aplicarea CCMUN nu am gresit, acesta e obligatoriu de respectat pentru orice angajator, indiferent de nr. angajatilor, aceasta informatie este importanta pentru user, avand in cedere informatia eronata primita de la ITM!
CCMUN 2007-2010:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează: a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt).
Vreau un sfat ,va rog!
dorali
astazi ,am fost informati de la serviciu ca toti suntem in preaviz de la data de 2 noiembrie, fara ca noi sa fi semnat ceva...ni sau dat salariile, si patroana ... (vezi toată discuția)