Buna seara!
Tocmai am primit vestea ca postul meu tocmai s-a desfiintat si ca am intrat in preaviz 15zile lucratoare desi seful a adus pe altcineva in locul meu dar care nu are contract de munca (cum lucreaza aproape jumatate din ahgajati) desi lucreaza de vreo 4 luni in firma. In aceste zile de preaviz pot sa-mi iau concediul de odihna aferent lunilor de munca de la inceputul anului?
Unde as putea sa fac si eu o sesizare asupra faptului ca peste jumatate din angajati lucreaza la negru si nu ni se respecta drepturile?( in orasul meu inspectorul sef de la ITM este complet corupt cel putin de la firma mea ia....). Oare si la sediul central din Bucuresti e la fel?
Multumesc anticipat!
Eu ma bazez pe ce spuneti dvs aici si asta i-am spus si acelui functionar, el a incercat sa ma bage in ceata cu tot felul de prostii ca firma nu se incadreaza ca are pana in 50 de angajati (desi are peste 100 dar sunt inscrisi pe inca vreo 4 firme) iar cand a vazut ca nu o scoate la capat a zis ca firma nu e obligata ci e doar o "recomandare" pt firma iar daca firma vrea plateste daca nu, nu, pt ca legea ii permite si nu e perfecta si....
Chiar nu stiu ce sa mai fac, unde sa ma mai duc?, este prea de tot ce se intampla si numai in Romania e posibil asa ceva:(
1. Mergeti la seful acelui functionar incompetent si reclamati-l.
2. Puteti face o sesizare la Inspectia Muncii, forul tutelar al ITM, si reclamati-l si pe acel functionar pentru incompetenta sa.
3. Va redau din CCMUNN textul legal si obligatoriu pentru toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
4. Nici o lege nu-i perfecta dar suntem obligati sa o respectam asa cum este ea.
5. Il puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta si veti castiga 100%. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
O sa incerc maine sa dau de sefii aia mai mari desi nu prea cred ca am vreo sansa, se acopera unul pe celalalt plus ca si cand a vazut despre ce firma e vorba chiar nu a mai vrut sa-mi dea nici o informatie de parca ii era frica de ceva. Mare mafie in Moldova, nu e de ajuns ca e saracie si foame mai sunt si spagarii astia care ne rup orice sansa. Oare asa e in toata Romania?
1. Aproape peste tot e la fel.
2. Nu va lasati ca legea este de partea dvs. Sigur veti avea castig de cauza.
3. Tineti-ne la curent cu ce se mai intampla!
Ca sa fiti mai bine informata decat acel functionar va mai spun de ce s-a legat de numarul de salariati.
Pentru ca daca o firma are sub 50 de angajati, atunci nu este obligata sa incheie un contract colectiv de munca la nivelul firmei. Dar chiar daca o firma are doar 1 angajat, ea tot trebuie sa respecte Contractul colectiv de munca unic la nivel national!
De regula in contractul individual de munca apare aceasta obligatie, undeva pe la sfarsitul contractului. Ia uitati-va ce scrie in contrcatul dvs, ar trebui sa gasiti scris (totusi, si daca nu e scris acolo, obligatia tot exista).
Indiferent ce raspuns primiti de la ITm, instanta este cea care va decide si va obliga la plata acestor salarii, si aveti toate sansele sa obtineti acei bani in instanta. Oricum ITM nu poate obliga pe angajator sa faca plata, poate doar sa ii dea o amenda.
Vreau un sfat ,va rog!
dorali
astazi ,am fost informati de la serviciu ca toti suntem in preaviz de la data de 2 noiembrie, fara ca noi sa fi semnat ceva...ni sau dat salariile, si patroana ... (vezi toată discuția)