avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand trebuie vanzatorul sa elibereze un imobil de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand trebuie vanzatorul sa elibereze un imobil de bunuri?

Buna ziua,

Sunt in procesul de a-mi cumpara o casa si am incheiat deja o Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare cu promitentii-vanzatori.

In antecontract sunt mentionate: Partile, Obiectul, Pretul, Sanctiuni si Alte mentiuni, urmand ca documentul final: Contractul de vanzare cumparare sa fie incheiat intr-o luna cu bani cash din surse proprii ale promitentului cumparator.

Vanzatorii au spus ca ar dori sa mai locuiasca in imobil dupa ce se incheie contractul de vanzare cumparare, mentionand ca "asa se procedeaza" in general si ca ei nu au inca un loc unde sa isi duca mobila sau ca nu sunt siguri daca promitentul cumparator va finaliza tranzactia.

Intrebari:

1. De ce eu ca si cumparator as accepta o astfel de mentiune din partea vanzatorilor?
In conceptia mea o data ce am virat banii iar transferul de proprietate s-a realizat, predarea imobilului fara bunuri trebuie efectuata exact in aceeasi zi.

Este ceva gresit in acest principiu?

2. Daca vanzatorii nu isi vor muta mobila la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, nu mai au dreptul sa o ridica fara acordul meu.

Este adevarat?

Va rog sa imi raspundeti care este procedura legala la o vanzare cumparare.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Multumesc,
Alex.
Salut,

Multumesc lui Cyan pentru raspunsuri, consider ca sunt cele mai pertinente si concludente avand in vedere ca mi-a raspuns cu exemple din NCC pe care nu le cunosteam.

Dupa discutii cu vanzatorul, am convenit sa incheiem un proces verbal de constatare si sa ii mai las in casa 2 saptamani de zile.

La momentul predarii se va incheia un alt proces verbal de Predare / primire care trebuie sa fie identic cu procesul verbal de constatare anterior semnarii contractului final de vanzare cumparare.

Voi introduce o clauza in contractul de vanzare cumparare ca vanzatorul sa plateasca 1% din pretul vanzarii pentru fiecare zi intarziere peste termenul agreat de predare.

Avand in vedere ca este un act autentic la notar nu voi avea nevoie de sali de judecata, ma voi duce la executor pentru despagubirile specificate de 1% pe zi in care casa nu a fost eliberata casa si la fel si pentru evacuare.

Momentan lucrez la contractul de vanzare cumparare, notarul ales e praf :(

Multumesc.
Cum de s-a ajuns la perioada de habitatie de doua saptamani? Care au fost considerentele pentru care v-ati hotarat sa o acordati?
Probabil considerente umanitare, asa cum preciza cineva anterior.
De ce nu tineti o garantie de ,sa zicem 500 de euro pana la eliberarea imobilului stipulat in contract, iar daca nu elibereaza la timpul convenit pierde banii. Eu asa am procedat si nu am avut surprize desi am lasat vanzatorul 2 luni in imobil!
Considerentele cred ca au fost umanitare si ca nu voi mai avea bani imediat dupa aceea.

De altfel, am calculat pierderea mea si am compensat-o cu negocierea initiala: adica el a acceptat conditiile mele, eu mi-am asumat o pierdere de 400 ron cat as fi luat dobanda in acele 2 saptamani

M-am gandit la o clauza de penalizare in cazul in care ei nu vor elibera in termenul de 2 saptamani, de 1% pe zi in care casa nu va fi eliberata.

Oricum, 30 de zile mi s-a parut foarte mult indiferent de motiv cu atat mai mult sa las pe cineva gratis.

Time is money la fel ca si la americani.

Acum revizuiesc contractul pentru a ma proteja chiar de toate problemele care pot apare dupa: plata utilitatilor etc

Oricum, asa cum a spus notarul, sunt un caz rar, iesit din tiparul : "Asa se face" pentru ca le-am permis doar 2 saptamani dreptul la folosinta sarmanilor vanzatori

Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2014
seldom, utilizator

Alte discuții în legătură

Cumpărare imobil prin credit ipotecar. În cazul în care în contractul de vânzare-cumpărare nu se stabilește altfel, predarea apartamentului trebuie făcută la data plății? Uleșan.Eniko Uleșan.Eniko Bună ziua! În data de 28.09.2018 am semnat împreună cu soțul un antecontract de vânzare-cumpărare, în fața notarului, obiectul fiind un apartament, ... (vezi toată discuția)
Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament SVD SVD Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se ... (vezi toată discuția)