avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comision cu agentia imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comision cu agentia imobiliara

Buna ziua,
Intentionez sa cumpar un apartament cu credit ipotecar. In luna martie am vizionat un apartament printr-o agentie, am semnat un contract de vizionare (fara numar, doar cu data). Apt a fost pe placul meu, am dat proprietarului banii de avans si am incheiat un antecontract prin care am achitat 1500 euro catre proprietar (ca avans) contract de comision cu agentia, urmand sa demarez procedurile de obtinere a creditului la banca.
Dupa cum bine stiti, bancile au dreptul de a modifica conditiile fara a avea obligatii fara de potentialul client, astfel ca dupa ce am achitat banii de avans catre vanzator nu m-am mai incadrat in conditiile de creditare si mi-a dat o hartie in acest sens. Am anuntat agentia referitor la respingere dar m-a indrumat catre un birou de credite care m-a tinut pe loc 2 luni dupa care am renuntat. Biroul respectiv m-a anunat verbal ca bancile la care depusesera dosarele nu au acordat creditul iar una dintre bancile la care au depus ei dosarul mi-au trimis sms sa ma anunte referitor la respingerea dosarului de creditare.
Acum agentia solicita banii de comision, spunand ca e culpa mea ca tranzactia nu a mai avut loc. Mentionez ca in contractul de comision scrie ca datorez agentiei comisionul de tranzactie dupa cumparare, dar pe exemplarul agentiei, la solicitarea lor in momentul incheierii ctr, am scris pe verso cu pixul ca daca tranzactia nu se realizeaza din culpa cumparatorului, cumparatorul datoreaza comisionul catre agentie.
Termenul incheierii tranzactiei V/c era 12.04.2009 si nu exista act aditional de prelungire.
Astept un sfat cat de urgent posibil... multumesc.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
TantiAglaia, utilizator
INOCENTIA: In antecontractele de vanzare - cumparare se specifica clar ca daca tranzactia nu are loc din vina cumparatorului, atunci acesta pierde avansul, iar daca e din vina vanzatorului, acesta e obligat sa plateasca dublul (sau o alta suma de bani) avansului. Aceste contracte sunt standard, deci cumparatorul nu are ce daune sa solicite, in afara de ramanerea in posesia avansului achitat de prezumtivul cumparator.



O sa raspund punctual la intrebari:
- am semnat cu proprietarul un antecontract in care se specifica suma data drept avans inclusiv se specifica faptul ca plata se va face prin credit ipotecar
- fusesem inainte de a semna antecontactul la o banca si facuse toate calculele inclusiv stiam suma la care ma incadrez(altfel nu as fi acceptat pretul si nici apartamentul)
-cand am fost cu toate actele si aici ma refer la antecontract si intabularea am fost instiintata ca s-au schimbat normele interne de creditare si nu ma mai incadrez pentru credit si in acest sens mi-a dat si o hartie(adresa) prin care se mentioneaza acest lucru
-am instiintat agentia in aceeasi zi, telefonic, iar aceasta a instiintat proprietarul
- dupa discutia cu agentia, aceasta s-a aratat dornica sa ne ajute astfel incat ne-a indrumat catre un birou de credite in speranta ca poate vom reusi cu o alta banca
- tot agentia a instiintat si proprietarul care nu a dorit sa faca act aditional cu prelungirea termenului ci a decis sa astepte in continuare raspunsurile celorlalte banci care din pacate au respins dosarul
- acum 2 saptamani am instiintat agentia referitor la acest aspect si nu au reactionat in nici un fel, incercad doar sa ma consoleze
- dupa 2 saptamani suna agentia dar de data aceasta cu pretentie la bani.
Mentionez ca in contractul de comision sunt cateva inadvertente: face referire la contractul de vizionare cu numarul XYZ, dar acel contract nu are numar, de asemena contractul de vizionare a fost facut intre mine si agentie iar pe contractul de comision este trecut si celalalt promitent cumparator.
Din pacate, e cam dificil sa inteleg astfel... Pe mine ma interesa daca aveti dovada doin care sa reiasa clar ca puteati obtine credit inainte de semnare promisiune si ca, din alte cauze decat vina dv., nu mai sunteti dupa.

Eu i-as notifica in locul dv., anexandu-le dovezile in acest sens. Si le-as cere si avansul inapoi.
Dar... depinde de contracte, efectiv.

Capello, promisiunile de vanzare standard sunt o tampenie, iar standard nu inseamna la fel in toata tara. Ele difera, in Bucuresti circula cateva forme standard... cateva sute, mai exact.
Nu stim ce contract are userul, nu putem da sfaturi pe ce ne inchipuim noi ca a semnat.
Oricare dintre parti e indreptatita sa solicite daune, penalitatile prevazute in contract fiind doar o conventie a partilor prin care ele prezuma ca, in anumite situatii, acestea vor fi daunele lor.
Asta nu inseamna ca vreo parte careia i s-au produs daune mai mari decat a estimat in clauza penala nu se poate adresa justitiei in acest sens si castiga, atata timp cat le poate dovedi.
Diferenta e ca cele din clauza penala nu trebuie dovedite, cele solicitate suplimentar insa, da.
Banca nu mi-a dat nici o hartie scrisa din care sa reiasa ca puteam obtine credit inainte ci dupa discutiile avute cu reprezentantul acesteia si din calculele facute de catre acesta mi-a comunicat in ce suma ma incadrez si mi-a cerut antecontractul.Daca nu as fi discutat cu banca intai nu as fi aruncat 1500euro pe fereastra, stiind ca nu ii voi mai putea recupera niciodata.Ideea este ca nici nu am acesta pretentie(aceea de a cere banii inapoi de la proprietar) ci vreau sa stiu daca sunt obligata sa dau in acest caz, agentiei comisionul, doar in virtutea faptului ca am scris pe spatele exemplarului de contract al agentiei faptul ca daca tranzactia nu va avea loc din culpa mea ma oblig sa platesc acest comision.
Pai... culpa dv. duce la ambele finalitati, cel mai probabil, in functie de prevederile acelor contracte.
Fara o preaprobare, cam dificil... evident ca poate fi vina dv., aceste preaprobari se dau tocmai ca, o anumita perioada de timp, banca sa-si mentina si sa nu schimbe oferta fata de acea persoana.
Nu stiu ce sa spun, e in functie de actele incheiate atunci.

Alte discuții în legătură

Tranzactie imobiliara cornel_badea cornel_badea Buna ziua, As avea si au o problema la care daca se poate sa-mi dati cateva lamuriri. - S-a facut un antecontract de vanzare cumparare pentru un ... (vezi toată discuția)
Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Expira antecontract prima casa petre88 petre88 Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine daca se poate in legatura cu Prima Casa .Am facut antecontractul si v-a expira pe data de 30.03.2015 ,iar ... (vezi toată discuția)