avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comision cu agentia imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comision cu agentia imobiliara

Buna ziua,
Intentionez sa cumpar un apartament cu credit ipotecar. In luna martie am vizionat un apartament printr-o agentie, am semnat un contract de vizionare (fara numar, doar cu data). Apt a fost pe placul meu, am dat proprietarului banii de avans si am incheiat un antecontract prin care am achitat 1500 euro catre proprietar (ca avans) contract de comision cu agentia, urmand sa demarez procedurile de obtinere a creditului la banca.
Dupa cum bine stiti, bancile au dreptul de a modifica conditiile fara a avea obligatii fara de potentialul client, astfel ca dupa ce am achitat banii de avans catre vanzator nu m-am mai incadrat in conditiile de creditare si mi-a dat o hartie in acest sens. Am anuntat agentia referitor la respingere dar m-a indrumat catre un birou de credite care m-a tinut pe loc 2 luni dupa care am renuntat. Biroul respectiv m-a anunat verbal ca bancile la care depusesera dosarele nu au acordat creditul iar una dintre bancile la care au depus ei dosarul mi-au trimis sms sa ma anunte referitor la respingerea dosarului de creditare.
Acum agentia solicita banii de comision, spunand ca e culpa mea ca tranzactia nu a mai avut loc. Mentionez ca in contractul de comision scrie ca datorez agentiei comisionul de tranzactie dupa cumparare, dar pe exemplarul agentiei, la solicitarea lor in momentul incheierii ctr, am scris pe verso cu pixul ca daca tranzactia nu se realizeaza din culpa cumparatorului, cumparatorul datoreaza comisionul catre agentie.
Termenul incheierii tranzactiei V/c era 12.04.2009 si nu exista act aditional de prelungire.
Astept un sfat cat de urgent posibil... multumesc.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
TantiAglaia, utilizator
Sunt sigur ca asa a si fost doamna Aglaia. Invocati forta majora in cazul in care cei de la Agentie va vor actiona in judecata. Nu cred ca vor face asta, o parte dintre ei mai si gandesc si au si avocati care cunosc legea. Dar daca o fac, va puteti apara cu cucces. va trebui insa sa aveti o adresa scrisa din parte bancii in care sa se confirme ca nu vi s-a admis creditul deoarece nu mai indeplineati conditiile de creditare. Va sfatuiesc sa cereti si restituirea avansului de la promitentul vanzator. Succes!
[EDITAT]
Doamna Aglaia,
Agentia trebuie sa plateasca comisionul doar daca apartamentul se vinde sau daca nu se mai incheie contractul din vina dumneavoastra. Dar, dumneavoastra nu aveti nicio vina, pentru ca ati dori sa il incheiati, dar nu aveti cum, pentru ca nu puteti lua creditul de la banca.
Culpa presupune un fapt personal al dumneavoastra, o vina care sa vi se impute in mod direct si care sa determine nemijlocit neexecutarea obligatiei. Dumneavoastra nu va aflati intr-o astfel de culpa.
In alta ordine de idei, pentru ca sa vi se angajeze raspunderea civila contractuala este necesar sa fie indeplinite urmatoarele conditii :
1. existenta unei fapte ilicite, prin care se incalca o anumita obligatie, aducandu-se, prin aceasta, o atingerea unui drept subiectiv al agentiei;

2. savarsirea cu vinovatie a acestei fapte, ca element subiectiv al raspunderii, (vinovatia - culpa la care tot facem referire );

3. existenta unui prejudiciu ( nu exista prejudiciu);

4. un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.

Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
ContSters20980, utilizator
Culpa se stabileste in functie de cum si-a indeplinit diligentele partea.
Adica: vrei un bun, n-ai bani... Poti oricand sa iei imprumut, insa trebuie sa-si dea cineva. daca nu prezinti o minima garantie de returnare, nu-ti da nimeni.
Prin urmare:
- trebuie sa te asiguri ca cineva iti va da pretul;
- in criza financiara cand creditarile sunt aproape oprite, grija trebuie sa fie mai mare;
- faptul ca banca nu a vrut sa va dea in scris ca veti primi creditul inseamna ca exista sansa reala sa nu-l primiti, trebuie sa va asigurati atunci ca nu veti raspunde pentru asta;
- lipsa de cunoastere nu acopera culpa.
Asa incat, forta majora o fi, da' asta se dovedeste, de regula, cu un certificat al unei autoritati... pentru ca aceasta forta majora, insuficient reglementata si nedefinita legal este un eveniment extern persoanei, care nu tine de ea, care nu o implica... Nu poate fi forta majora faptul ca EU nu sunt eligibil... daca tine de mine, nu e un eveniment exterior, poate implica si culpa mea.

In plus, lipsa diligentelor in timp de criza, cand nu se dau credite, ajunge a vedea partea in culpa.
Daca avea o preaprobare, era altceva.
Pentru plata pretului ma preocup eu, cumparator. Nu am banii, e vina mea. Cu exceptia faptului ca ii aveam ca in mana si acum nu mai sunt. Atunci e un caz fortuit.
Daca insa nu i-am avut niciodata (adica numai un functionar la un ghiseu mi-a spus din gura ca da, voi avea banii), asta nu inseamna diligenta facuta corespunzator, deci implica si culpa mea.
In toate reclamele, pliantele si saiturile bancile scriu ca isi rezerva dreptul de a aprecia in ce masura fiecare e eligibil, indiferent de calculele premergatoare.
Nu e vina doamnei ca nu stia ca depinde de imobil, de venituri, de politica bancii, de evolutia crizei?

Imi cer scuze ca sunt asa de determinata, dar nu vad caz de forta majora in neaprobarea unui credit... Ca am vazut cazuri de forta majora de genul: greve, nelivrarea materiei prime e corect, dar nu consider ca acestea sunt cazuri de forta majora in lipsa unei prevederi exprese in contract, fiind cazuri de forta majora conventionale.

In plus, forta majora exonereaza debitorul doar in caz ca exista acel certificat, ca dovedeste forta majora si ca a anuntat in termen util creditorul. Nu stim daca a fost notificat creditorul, desi eu nu consider ca mai conteaza odata ce nu se poate aplica forta majora.
Sunt insa curioasa daca doamna poate demonstra ca banca ii aprobase anterior fara dovezi creditul... adica ea ar trebui sa notifice creditorul obligatiei si sa-i trimita impreuna cu acea notificare si dovezi ale acesteia.
Evident, si in functie de dispozitiile contractuale: termene, modalitati, definitii.
Faptul ca ar fi fost eligibila dar s-a schimbat norma interna intre timp nu intereseaza. Trebuia cunoscut ca aceste norme se pot schimba, exista posibilitatea asta, trebuie cunoscut ca suntem in criza si creditarea e infima...
Asta face sa existe o culpa.

Raspunderea civila e una, cea contractuala e alta. Raspunderea contractuala nu presupune musai o fapta ilicita, ci care e contra contractului incheiat.
Culpa consta in faptul ca nu s-a asigurat ca are banii inainte sa promita ca va cumpara. Raspunderea e in baza contractului si nu a incalcarii vreunei legi.
Nu e vreun prejudiciu ca angajatii agentiei au alergat sa-i gaseasca doamnei un imobil, pe cand dumneaei nu avea bani sa-l cumpere? Eu propun sa lucram toti pe de gratis atunci...

Acolo, pe spate, doamna, ati semnat si dv. langa mentiunea aceea?

[EDITAT - raspunde unor mesaje sterse]
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
ContSters20980, utilizator
[EDITAT]

In ceea ce priveste speta. cat de legitima e cererea agentiei? Oare nu cumva agentia ar fi trebuit sa-si incaseze comisionul abia dupa ce cumparatorul ar fi gasit un apartament pe care sa isi permita sa il cumpere? Obligatiile partilor nu sunt caracterizate de interdependenta si reciprocitate? Esdte legitim sa ceara executarea unei obligatii in conditiile in care nu si-a executat-o integral pe a sa? Obligatia doamnei este scadenta abia la incheierea contractului de vanzare-cumparare. Pana atunci nu avem o creanta exigibila. Comisionul nu se plateste ptr o singura vizionare ci pentru intermediarea cumpararii apartamentului.

revenind la certificatul de cosntatare a fortei majore. Suntem cumva in situatia unui cutremur sau altei calamitati? Cum puteti sustine ca este necesar un astfel de certificat? De ce trebuie sa aiba doamna o dovada ca banca i-a comunicat ca se incadreaza? Este suficient sa dovedeasca faptul ca doreste sa isi execute obligatia dar este in imposibilitate obiectiva de a o face. Nicidecum nu datoreaza acel comision.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
ContSters20980, utilizator
hai sa inchei si eu un antecontract da vanzare-cumparare ca vreau sa cumpar casa poporului si sa dau si un avans de 3 ron.
Dupa asta surpriza-banca nu vrea sa imi dea bani sa cumpar.
Ce fac?
Caz fortuit nu?

Alte discuții în legătură

Tranzactie imobiliara cornel_badea cornel_badea Buna ziua, As avea si au o problema la care daca se poate sa-mi dati cateva lamuriri. - S-a facut un antecontract de vanzare cumparare pentru un ... (vezi toată discuția)
Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Expira antecontract prima casa petre88 petre88 Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine daca se poate in legatura cu Prima Casa .Am facut antecontractul si v-a expira pe data de 30.03.2015 ,iar ... (vezi toată discuția)