Sunt sigur ca asa a si fost doamna Aglaia. Invocati forta majora in cazul in care cei de la Agentie va vor actiona in judecata. Nu cred ca vor face asta, o parte dintre ei mai si gandesc si au si avocati care cunosc legea. Dar daca o fac, va puteti apara cu cucces. va trebui insa sa aveti o adresa scrisa din parte bancii in care sa se confirme ca nu vi s-a admis creditul deoarece nu mai indeplineati conditiile de creditare. Va sfatuiesc sa cereti si restituirea avansului de la promitentul vanzator. Succes!
[EDITAT]
Doamna Aglaia,
Agentia trebuie sa plateasca comisionul doar daca apartamentul se vinde sau daca nu se mai incheie contractul din vina dumneavoastra. Dar, dumneavoastra nu aveti nicio vina, pentru ca ati dori sa il incheiati, dar nu aveti cum, pentru ca nu puteti lua creditul de la banca.
Culpa presupune un fapt personal al dumneavoastra, o vina care sa vi se impute in mod direct si care sa determine nemijlocit neexecutarea obligatiei. Dumneavoastra nu va aflati intr-o astfel de culpa.
In alta ordine de idei, pentru ca sa vi se angajeze raspunderea civila contractuala este necesar sa fie indeplinite urmatoarele conditii :
1. existenta unei fapte ilicite, prin care se incalca o anumita obligatie, aducandu-se, prin aceasta, o atingerea unui drept subiectiv al agentiei;
2. savarsirea cu vinovatie a acestei fapte, ca element subiectiv al raspunderii, (vinovatia - culpa la care tot facem referire );
3. existenta unui prejudiciu ( nu exista prejudiciu);
4. un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.
Culpa se stabileste in functie de cum si-a indeplinit diligentele partea.
Adica: vrei un bun, n-ai bani... Poti oricand sa iei imprumut, insa trebuie sa-si dea cineva. daca nu prezinti o minima garantie de returnare, nu-ti da nimeni.
Prin urmare:
- trebuie sa te asiguri ca cineva iti va da pretul;
- in criza financiara cand creditarile sunt aproape oprite, grija trebuie sa fie mai mare;
- faptul ca banca nu a vrut sa va dea in scris ca veti primi creditul inseamna ca exista sansa reala sa nu-l primiti, trebuie sa va asigurati atunci ca nu veti raspunde pentru asta;
- lipsa de cunoastere nu acopera culpa.
Asa incat, forta majora o fi, da' asta se dovedeste, de regula, cu un certificat al unei autoritati... pentru ca aceasta forta majora, insuficient reglementata si nedefinita legal este un eveniment extern persoanei, care nu tine de ea, care nu o implica... Nu poate fi forta majora faptul ca EU nu sunt eligibil... daca tine de mine, nu e un eveniment exterior, poate implica si culpa mea.
In plus, lipsa diligentelor in timp de criza, cand nu se dau credite, ajunge a vedea partea in culpa.
Daca avea o preaprobare, era altceva.
Pentru plata pretului ma preocup eu, cumparator. Nu am banii, e vina mea. Cu exceptia faptului ca ii aveam ca in mana si acum nu mai sunt. Atunci e un caz fortuit.
Daca insa nu i-am avut niciodata (adica numai un functionar la un ghiseu mi-a spus din gura ca da, voi avea banii), asta nu inseamna diligenta facuta corespunzator, deci implica si culpa mea.
In toate reclamele, pliantele si saiturile bancile scriu ca isi rezerva dreptul de a aprecia in ce masura fiecare e eligibil, indiferent de calculele premergatoare.
Nu e vina doamnei ca nu stia ca depinde de imobil, de venituri, de politica bancii, de evolutia crizei?
Imi cer scuze ca sunt asa de determinata, dar nu vad caz de forta majora in neaprobarea unui credit... Ca am vazut cazuri de forta majora de genul: greve, nelivrarea materiei prime e corect, dar nu consider ca acestea sunt cazuri de forta majora in lipsa unei prevederi exprese in contract, fiind cazuri de forta majora conventionale.
In plus, forta majora exonereaza debitorul doar in caz ca exista acel certificat, ca dovedeste forta majora si ca a anuntat in termen util creditorul. Nu stim daca a fost notificat creditorul, desi eu nu consider ca mai conteaza odata ce nu se poate aplica forta majora.
Sunt insa curioasa daca doamna poate demonstra ca banca ii aprobase anterior fara dovezi creditul... adica ea ar trebui sa notifice creditorul obligatiei si sa-i trimita impreuna cu acea notificare si dovezi ale acesteia.
Evident, si in functie de dispozitiile contractuale: termene, modalitati, definitii.
Faptul ca ar fi fost eligibila dar s-a schimbat norma interna intre timp nu intereseaza. Trebuia cunoscut ca aceste norme se pot schimba, exista posibilitatea asta, trebuie cunoscut ca suntem in criza si creditarea e infima...
Asta face sa existe o culpa.
Raspunderea civila e una, cea contractuala e alta. Raspunderea contractuala nu presupune musai o fapta ilicita, ci care e contra contractului incheiat.
Culpa consta in faptul ca nu s-a asigurat ca are banii inainte sa promita ca va cumpara. Raspunderea e in baza contractului si nu a incalcarii vreunei legi.
Nu e vreun prejudiciu ca angajatii agentiei au alergat sa-i gaseasca doamnei un imobil, pe cand dumneaei nu avea bani sa-l cumpere? Eu propun sa lucram toti pe de gratis atunci...
Acolo, pe spate, doamna, ati semnat si dv. langa mentiunea aceea?
[EDITAT - raspunde unor mesaje sterse]