Buna ziua,
Daca sunt in concediu de ingrijire a copilului ( primul nascut in ianuarie 2008) si imi depun actele pentru a intra in concediu de ingrijire a celui de-al doilea copil (nascut in aprilie 2009), mai am nevoie de cele 42 zile de lauzie? Doctorul spune ca nu dar primaria spune ca da. Sau pot sa depun actele abia anul viitor cand se termina CIC la primul copil?
Va rog sa-mi raspundeti; Multumesc.
decizia de suspendare o fac cu data cu care s-a nascut copilul, cu data de cand ea nu a mai venit, sau dupa cele 42 de zile....concediu medical nefiind depus la societatea noastra
Trebuie sa faceti niste distinctii, doamna monica:
1. Concediu medical se da pentru concediu postnatal, minim 42 de zile.
Acest concediu de maternitate se depune la firma unde angajata are functie de baza in original si daca mai are contrcat de munca si la alta firma depune si acolo o copie de pe medical.
Ambele firme vor calcula si vor plati concediul medical de maternitate in dunctie de veniturile realizate de angajata in firma repsectiva.
Daca la dvs nu a prezentat niciun concediu medical de materniatte, desi nu stiu de ce nu ar face asta, este problema angajatei. Totusi ea il poate prezenat si mai tarziu si va trebui sa-l platiti daca vi-l prezinta.
2. Concediul de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani nu este un concediu medical si nu este conditionat neparat de exista la plata a concediului de maternitate pre si postnatal.
Acest concediu (CIC) se solicita de angajata (daca doreste) dupa minim 42 de ziel de la nastere. Face o cerere in acest sens la firma si firma il acorda pentru ca este un drept al mamei si da o decizie de suspendare a contractului de munca pe perioada CIC, urmanad sa-i elibereze si alte acte de care angajata va avea nevoie pentru a solicita plata indemnizatie de CIC.
Indemnizatie de CIC nu o plateste firma angajatoare (nici firma dvs nici firma care ziceti ca o are angajata)
Obtinerea indemnizatie si depunerea actelor in acest sens este 'treaba' angajatei.
Dvs aveti obligatia sa ii suspendati contractul daca face cerere de intrare in CIC si cand revine din acest CIC aveti obligatia sa o reprimiti la servic.
Decizia de suspendare o puteti data oricand dar importanta este ca data de la care mentionati ca se face suspendarea sa fie data solicitata de angajata si sa nu fie inainte de 42 de ziel de la data nasterii copilului.
In aceasta perioada angajata apare in toate documentele firmei ca angajata cu contractul suspendat si nu mai primeste nico plata de la firma.
Sper ca ati inteles care sunt demersurile.
daca mai aveti intrebari va raspund in masura in care stiu.