avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de lauzie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de lauzie

Buna ziua,
Daca sunt in concediu de ingrijire a copilului ( primul nascut in ianuarie 2008) si imi depun actele pentru a intra in concediu de ingrijire a celui de-al doilea copil (nascut in aprilie 2009), mai am nevoie de cele 42 zile de lauzie? Doctorul spune ca nu dar primaria spune ca da. Sau pot sa depun actele abia anul viitor cand se termina CIC la primul copil?
Va rog sa-mi raspundeti; Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 15:33, 28 Mai 2009
Pakos: avand in vedere ca acel concediu se prelungeste..... indemnizatia nu ar trebui sa se pastreze la cuantumul de 85% din ultimile venituri si pt urmatorul sau urmatorii 2 copii????
Pun aceasta intrebare pt ca in cazul celui de al doilea copil se primesc cei 600 RON !!!!! ceea ce nu este normal prin citatul din legislatie!!
Nu am gasit unde anume este prevazuta limitarea la 600 lei despre care spuneti... In mod normal, fiind o prelungire a concediului, ar trebui sa primeasca aceeasi indemnizatie.
Si normele spun ceva asemanator:
Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă o singură indemnizaţie.
Pakos: Sper ca ma poti ajuta cu indrumari referitor la aceasta problema.
Sotia mea a nascut in strainatate pe data de 20 noiembrie. La o saptamana am depus actele in Romania pt obtinerea certificatului de nastere (la primarie) de unde mi s-a comunicat ca ma vor chema sa-l ridic in 4-5 luni.
In luna februarie am ridicat certificatul (care sosise din ianuarie, iar eu nu am fost anuntat), iar in data de 23 februarie am depus actele pt CCC aferent ceuil de-al doilea copil. Pt acest CCC sotia primeste cei 600 RON. Termenul de 60 de zile nu a fost respectat (din motive aproape obiective) .
Pana la data de 20 februarie a acestui an sotia se afla in CCC pt primul copil.

Mai am vreo sansa sa primesc indemnizatia pt cel de-al doilea copil la nivelui cele primite in ian si febr 2009 pt primul copil?
Art. 8 Alin. 2 pe care vi l-am citat anterior este modificat prin HG 1682/2008:
Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
(2) În cazul în care situaţia prevăzută la alin. (1) se produce după data de 1 ianuarie 2009, se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil.
Ca urmare, sotia nascand in noiembrie, nu v-ati incadra la acest paragraf.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
pakos, utilizator
Multumesc mult Pakos. Intre timp am studiat si eu mai bine legislatia si m-am linistit. :). Inca o data multumesc mult

Alte discuții în legătură

Concediu de lauzie dupa cic adinaradulescu adinaradulescu cum ar trebui sa procedez cu cele min. 42 zile de lauzie in cazul in care in decembrie voi naste al doilea copil, la 1 an si 11 luni diferenta fata de primul; ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic - firma in faliment catalunia catalunia Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata cu al doilea copil si la finalul concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani pentru primul ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil delfinut delfinut buna ziua, imi cer scuze daca s-a mai raspuns la aceasta problema insa as vrea un raspuns cat mai actual. Astfel: - partenera mea va naste la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)