avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impunere de plata la sanatate pentru vanzare ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impunere de plata la sanatate pentru vanzare apartament in 2009

Buna ziua.In iulie anul acesta am primit o decizie de impunere pentru plata impozit catre Sanatate pentru apartamentul vandut in anul 2009.Precizez ca in acea perioada nu eram angajata dar plateam contributia la sanatate ca si persoana fara venit.Am mers la Casa de asig de sanatate cu dovada platilor si am facut contestatie.Acum telefonez la ei sa intreb ce s a intimplat cu acea contestatie si mi se spune ca a fost respinsa,deoarece conform legii 95/2006 art. 257 sint buna de plata,vanzarea acelui apartament reprezentand venit meu in acea perioada.Este vorba de o suma mare,la care au fost adaugate si penalizari pe toti acesti ani.
E posibil asa ceva,sint socata.eu am vandut apartamentul in care locuiam si cu banii obtinuti am cumparat alt apartament in care sa locuiesc.
Ce pot face in aceasta situatie?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 19:28, 22 Ianuarie 2016
Avocatul poporului ar putea sa te ajute doar ridicand o exceptie de neconstitutionalitate
referitor la calitatea legislativa a art .257 pe care il invoca CASS. Dar nu cred ca o va face.
Apeleaza la serviciile unui avocat mai "pamantean".
Dupa mine, nu trebuie sa platiti nimic. Vedeti ca Art 257 din Legea 95/2006 a fost modificat prin OU 93/2008, in sensul in care la alin. e sunt trecute ca fiind exceptate, persoanele care au paltit CASS cel putin pentru un salariu de baza minim brut pe tara, lunar (cred ca este cazul dumneavoastra !!).
De asemenea sunt si niste decizii ale Curtii Constitutionale, foarte pertinente.
Dupa mine, mergeti urgent in audienta la directorul economic, si explicati situatia.In continuare, nu mai stiu !!
pentru DUNIC,
Dupa mine esti in eroare !
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2014
robert1958, utilizator
Este posibil, dar solicit argumente !!
Pentru DUNIC,

OUG 93/2008 pct.53. La articolul 257 alineatul (2), literele e) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

,,e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate fn mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului'pe venit numai în cazul în care'nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar."

Deci practic a fost inversat pct.e) cu f) ,teza finala referindu-se la baza minima de calcul respectiv un salariu minim brut pe economie ,lunar si nu la faptul ca platind aceasta contributie minima lunar ai fi scutit de plata contributiei pt. toate celelalte venituri.

Alte discuții în legătură

Cass la vanzari imobile lucianrosca lucianrosca Tot citeam pe forum despre faptul ca CNAS trimite somatii de plata pentru cass la cei care nu au fost asigurati dar au vandut case, terenuri si alte alea. Din ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil mirellapaun mirellapaun in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august ... (vezi toată discuția)
Cass pentru mostenire aura242 aura242 In anul 2012, la 5 ani dupa decesul tatalui, am dezbatut succesiunea prin care mi-a revenit un teren. La notariat mi s-a eliberat certificat de mostenitor ... (vezi toată discuția)