avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impunere de plata la sanatate pentru vanzare ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impunere de plata la sanatate pentru vanzare apartament in 2009

Buna ziua.In iulie anul acesta am primit o decizie de impunere pentru plata impozit catre Sanatate pentru apartamentul vandut in anul 2009.Precizez ca in acea perioada nu eram angajata dar plateam contributia la sanatate ca si persoana fara venit.Am mers la Casa de asig de sanatate cu dovada platilor si am facut contestatie.Acum telefonez la ei sa intreb ce s a intimplat cu acea contestatie si mi se spune ca a fost respinsa,deoarece conform legii 95/2006 art. 257 sint buna de plata,vanzarea acelui apartament reprezentand venit meu in acea perioada.Este vorba de o suma mare,la care au fost adaugate si penalizari pe toti acesti ani.
E posibil asa ceva,sint socata.eu am vandut apartamentul in care locuiam si cu banii obtinuti am cumparat alt apartament in care sa locuiesc.
Ce pot face in aceasta situatie?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 19:28, 22 Ianuarie 2016
Pe scurt ,in cea ce priveste art.257.al2 lit.f au existat in principal doua exceptii de neconstitutionalitate admise de CCR ,respectiv 1.394/2010 si 164/2013 de referinta , insa acestea au efecte limitate strict pentru motivele invocate si anume baza minima de calcul si problema pensionarilor. Deci articolul nu a fost declarat neconstitutional in integralitatea sa urmand sa produca efecte in continuare pe restul tezelor ,pana va intervenii perioada de prescriptie respectiv 01 ianuarie 2019!

Problema ridicata de Daniela este o problema de drept si se va transa in instanta intrucat situatia persoanelor fara venituri care respecta prevederile legale in sensul participarii prin contributie la sistemul public de sanatate nu este reglementata prin prevederi legale in cazul in care obtin un venit ocazional fara caracter de continuitate.
De cealalta parte situatia persoanelor care obtin "alte venituri supuse impozitului pe venit"
este reglementata in situatia in care nu obtin venituri in sensul in care vor platii o contributie minima raportata la salariul minim brut. Deci exista un plafon minim dar nu si unul maxim cu alte cuvinte "fara numar" ,pentru un sistem de sanatate care este mai "bolnav" decat toti bolnavii incurabili la un loc.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
robert1958, utilizator
Va multumesc Robert,DUNIC si Carmen!
Mi-ar fi placut ca macar un avocat sa comenteze macar o data....In consecinta,imi recomanda cineva un avocat pentru aceasta problema?

Urban Iulian

Presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori



Ii ajutam pe romanii haituiti pe nedrept de Casa de Sanatate; contactati-ne !!

iulian.urban@gmail.com

Daniela , incearca asta ,dar nu pot sa garantez nimic.
Succes! , si tine-ne si pe noi la curent.



Multumesc, Robert!
@danielacristache

Din pacate, cred ca sunteti buna de plata si nu veti avea prea multe sanse sa contestati aceasta suma dintr-un motiv simplu: la data tranzactiei (2009) o persoana fara venit, platitoare pe cont propriu de CASS, devenea persoana "cu venit" in urma vanzarii unui imobil (cazul dvs.) situatie in care, pentru aceeasi baza de calcul a impozitului pe venit se calcula si CASS.

Deci, la cum era legea scrisa in 2009, NU erati exceptata de plata CASS la vanzarea imobilului decat daca ati fi avut un contract de munca, altfel erati incadrata la "venituri din alte surse" (situatia de fata).

Nu stiu, din pacate, ce ati putea face. Decizia de impunere este emisa in interiorul perioadei de prescriptie si este legala.

@robert1958 - inteleg ca sunteti intr-o situatie similara... chiar daca nu ati primit inca decizia de impunere, o puteti primi oricand. Foame statului de bani este enorma si multi oameni au fost pusi pe chituci de declaratii de impunere similare.

Exceptiile de constitutionalitate invocate mai sus sunt egale cu zero, se refera doar la niste formulari stangace din lege, care in prezent au fost schimbate. Nu a fost schimbat insa fondul legii care stabilea obligatiile de plata.
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
kres, utilizator

Alte discuții în legătură

Cass la vanzari imobile lucianrosca lucianrosca Tot citeam pe forum despre faptul ca CNAS trimite somatii de plata pentru cass la cei care nu au fost asigurati dar au vandut case, terenuri si alte alea. Din ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil mirellapaun mirellapaun in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august ... (vezi toată discuția)
Cass pentru mostenire aura242 aura242 In anul 2012, la 5 ani dupa decesul tatalui, am dezbatut succesiunea prin care mi-a revenit un teren. La notariat mi s-a eliberat certificat de mostenitor ... (vezi toată discuția)