avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impunere de plata la sanatate pentru vanzare ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impunere de plata la sanatate pentru vanzare apartament in 2009

Buna ziua.In iulie anul acesta am primit o decizie de impunere pentru plata impozit catre Sanatate pentru apartamentul vandut in anul 2009.Precizez ca in acea perioada nu eram angajata dar plateam contributia la sanatate ca si persoana fara venit.Am mers la Casa de asig de sanatate cu dovada platilor si am facut contestatie.Acum telefonez la ei sa intreb ce s a intimplat cu acea contestatie si mi se spune ca a fost respinsa,deoarece conform legii 95/2006 art. 257 sint buna de plata,vanzarea acelui apartament reprezentand venit meu in acea perioada.Este vorba de o suma mare,la care au fost adaugate si penalizari pe toti acesti ani.
E posibil asa ceva,sint socata.eu am vandut apartamentul in care locuiam si cu banii obtinuti am cumparat alt apartament in care sa locuiesc.
Ce pot face in aceasta situatie?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 19:28, 22 Ianuarie 2016
Din cele aratate de dumneavoastra eu trebuie sa inteleg ca un angajat cu salariul minim brut, care plateste CASS de X lei, un pensionar care plateste un CASS de aceiasi X lei, sunt scutiti de plata CASS pentru vanzarea unui imobil, iar o alta persoana care este asigurata, platind tot X lei, nu va fi scutita !! GREU DE CREZUT !!!
Sumele incasate din vanzarea bunurilor imobile se impoziteaza cu impozitul pe transfer proprietate si cam atat. Doar ptr chiria acelui bun imobil se incaseaza CAS, in eventualitatea in care acel bun produce venit. Eu cred ca este o greseala!
Venitul din vanzare este altceva decat venitul din inchirierea bunului imobil si nu are nici o legatura cu OUG 93/2008 pct.53, articolul 257 alineatul (2), literele e) şi f).
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2014
carmen2010, utilizator
Pentru Carmen Faur.
Subiectul discutiei este despre un apartament vandut in 2009.
Adevarat in prezent nu se mai plateste cass pentru tranferul dreptului de proprietate aceste contributii fiind reglementate prin codul fiscal art 296 capitolul II si III si administrate de anaf dar la data respectiva dar la data respectiva erau reglementate de legea sanatatii si administrate de CNAS prin casele teritoriale care aplica legea sanatatii si ordinul 671/2007.

Printr-o interpretare "trasa de par" a sintagmei "si altor venituri supuse impozitului pe venit" cuprinsa in art.257.al2.lit.f din legea 95/2006 cei dela CNAS uitatandu-se in codul fiscal la capitolul venituri supuse impozitului pe venit au remarcat ca la art.41 lit.h)sint mentionate veniturile obtinute di transferul dreptului de proprietate;
h) venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 77^1.
Acesta este singurul lor argument in a emite decizii de impunere la sanatate pentru tranzactii imobiliare .De altfel daca ai fi urmarit forumul pe care ne aflam ai fi constatat ca au
fost foarte multe discutii pe aceasta tema generate de cazuri reale.
Pentru DUNIC.
Si mie mi sa parut greu de crezut la inceput mai ales ca sant intr-o situatie oarecum similara.
Suma de plata in cazul meu este mult mai mare dar inca nu am primit decizia de impunere si pentru ca am aflat absolut intamplator am pus mana si am studiat legea sanatatii ,codul fiscal, codul fiscal si toate deciziile CCR legate de aceasta tema
Am investit timp si nervi bineinteles si acum "imi incalzesc muschii" in asteptarea bataliei.
Ce pot sa iti spun pe scurt Justitia nu inseamna dreptate iar legile sant facute pentru a facilita aceasta contradictie.
Va urez sa aveti IZBANDA TOTALA !! -si in mod sigur veti avea !!!!
Exista si SPIRITUL LEGII. In concret, Curtea Constitutionala, a declarat ne constitutional articolul buclucas din LEGEA SANATATII, deoarece nu erau prinsi pensionarii (practic erau discriminati !). In 2008 s-a reparat aceasta greseala (de aceea am facut mentiunile respective despre indicii e si f). In concluzie, dupa 2008, nu exista alte categorii de asigurati, care sa plateasca CASS raportat la salariul minim brut si care sa fie discriminati prin punerea la plata a cotei de CASS pentru imobilele vandute !!
INCA O DATA, VA UREZ IZBANDA TOTALA ! -aveti toata dreptatea din lume !!

Alte discuții în legătură

Cass la vanzari imobile lucianrosca lucianrosca Tot citeam pe forum despre faptul ca CNAS trimite somatii de plata pentru cass la cei care nu au fost asigurati dar au vandut case, terenuri si alte alea. Din ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil mirellapaun mirellapaun in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august ... (vezi toată discuția)
Cass pentru mostenire aura242 aura242 In anul 2012, la 5 ani dupa decesul tatalui, am dezbatut succesiunea prin care mi-a revenit un teren. La notariat mi s-a eliberat certificat de mostenitor ... (vezi toată discuția)