avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul minim studii superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul minim studii superioare


1. potrivit codului muncii, salariul minim brut pentru studii superioare pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare este de 1200 lei. As vrea sa stiu daca pe baza titulaturii (Manager zona) poate fi incadrat postul ca necesitand pregatire superioara sau conteaza si atributiile detaliate in fisa postului(fisa a postului care in cazul meu nu exista).

2. La angajare, pe cartea de munca a fost declarat salariul brut de 2500 lei, ulterior acesta mi-a fost scazut la 1250 lei, ca mai apoi, sa fie micsorat la 750 lei. Vreau sa stiu daca acest lucru este legal. Sunt absolventa de studii superioare (durata 4 ani)

Multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 10:28, 6 August 2009
:offtopic: Interventie moderator
Din cate se pare topicul deschis are titlul de * salariul minim studii superioare* ... cred ca alt topic se refera la concedierea pentru neatingerea target-ului ;) , si anume acesta
www.avocatnet.ro/content/for...
:offtopic:
freeelis
Corect! Am reeditat.
tudorvaleriu a scris:


Atitudinea ITM nu se poate schimba in functie de judet sau de parerile lor subiective. ITM trebuie sa aplice legea in litera si spiritul ei.
Unde scrie ca daca o unitate nu are peste 20 de salariati (si nu are CCM) nu trebuie sa respecte CCMUNN, referitor la salariul minim?
Sa fim mai atenti cu ceea ce spunem pe forum ca punem pe useri in situatii neplacute si delicate in fata angajatorilor!

Scuze daca am lasat loc de interpretare. Nu am angajati cu salariu minim pe economie dar am cunostinte care nu au avut probleme la inregistrarea acestora. Din pacate, data fiind neinstruirea corespunzatoare ai functionarilor, prin informatiile si cerintele impuse de acestia si angajatorii sunt / pot fi pusi in situatii neplacute.
Personal, nu o data, considerand corect, raspunsul, cerinta sau procedura data/impusa de un angajat ai unei institutii teritoriale, nu numai ITM, inclusiv ISCIR, Inspectia in Constructii, etc. a trebuit sa refac sau sa modific / completez in baza aceleasi legi un document .... deci, cerintele legislative sunt intelese diferit de la un judet sau altul.
De exemplu, în ceea ce ma priveste, in calitate de angajator, la primul contract de munca pe care l-am incheiat in 2003, am vrut sa stiu daca nr. minim de zile de odihna este 20 sau 21.
Atunci mi s/a spus ca daca societatea este mica se respecta codul muncii adica 20, fapt pentru care am inregistrat un timp contracte de munca cu 20 zile CO si nimeni, timp de 4 ani nu m-a corectat.
Ulterior, confruntata cu solicitarea de a acorda conform CCM, un salar pentru o angajata care nascuse, am citit cu atentie si am vazut ca CCM este opozabil oricarui angajat - ceea ce ar insemna ca si bugetarii ar trebui sa il respecte. Anul trecut, am aflat ca sunt agentii de somaj care nu solicita repartitie la angajare sau ITM -uri unde, fisa de aptitudine nu este ceruta odata cu inregistrarea contractului de munca, etc.
Oare, cand vom avea o legislatie clara care sa nu suporte interpretari ?

QCERT a scris:

Ulterior, confruntata cu solicitarea de a acorda conform CCM, un salar pentru o angajata care nascuse, am citit cu atentie si am vazut ca CCM este opozabil oricarui angajat - ceea ce ar insemna ca si bugetarii ar trebui sa il respecte. Anul trecut, am aflat ca sunt agentii de somaj care nu solicita repartitie la angajare sau ITM -uri unde, fisa de aptitudine nu este ceruta odata cu inregistrarea contractului de munca, etc.


1. sa nu facem confuzie intre salaritii din domeniul bugetar si cei din domeniul privat....;)
2. Am si eu o nelamurire: LA ITM Suceava se solicita fisa de aptitudine? De cand, pentru ca am avut si eu o perioada de 5 ani cand m-am ocupat de resurse umane in cadrul unei firme si niciodata nu mi-au solicitat asa ceva....#-o
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
:offtopic:
@qcert:
indifernet ca suntem angajati sau angajatori nu ne absolva nimeni de necunoasterea legii.
Daca asteptam ca angajatori sa ne zica ITM sau altcineva ce legi trebuie sa respectam sau ce legi se aplica, fara sa verificam noi insine legislatia aplicabila, degeaba invinuim institutiile si functionarii lor, ei nu sunt pusi acolo sa ne atraga atentia ca apar reglemenatri noi de fiecare data cand se schimba legea, ca nu sunt firme de consultanta. DAr daca stim ce si unde sa intrebam, cu siguranta primim si raspunsuri de la ei B-)

Alte discuții în legătură

Recuperare diferenta cm Elena Catalina Elena Catalina Sunt angajata la o firma privata de la inceputul anului, cu CM si am 670 lei net, in conditiile in care sunt licentiata si am functia de manager ( si aceste ... (vezi toată discuția)
Modificare salariu ??? jax jax Am absolvit facultatea (4 ani,zi,studii superioare) in iulie 2008 si din octombrie 2008 m-am angajat,beneficiind de subventie (2 x salariu minim = 2 x 540lei = ... (vezi toată discuția)
Angajare absolventi studii superioare in primul an dupa absovire NETIX COMPUTERS NETIX COMPUTERS la angajare absolventi cu studii superioare, in primul an dupa absovire-eu, angajatorul primesc de la stat o subventie de 750 ron cu ce salariu minim pot sa ... (vezi toată discuția)