Atitudinea ITM nu se poate schimba in functie de judet sau de parerile lor subiective. ITM trebuie sa aplice legea in litera si spiritul ei.
Unde scrie ca daca o unitate nu are peste 20 de salariati (si nu are CCM) nu trebuie sa respecte CCMUNN, referitor la salariul minim?
Sa fim mai atenti cu ceea ce spunem pe forum ca punem pe useri in situatii neplacute si delicate in fata angajatorilor!
Scuze daca am lasat loc de interpretare. Nu am angajati cu salariu minim pe economie dar am cunostinte care nu au avut probleme la inregistrarea acestora. Din pacate, data fiind neinstruirea corespunzatoare ai functionarilor, prin informatiile si cerintele impuse de acestia si angajatorii sunt / pot fi pusi in situatii neplacute.
Personal, nu o data, considerand corect, raspunsul, cerinta sau procedura data/impusa de un angajat ai unei institutii teritoriale, nu numai ITM, inclusiv ISCIR, Inspectia in Constructii, etc. a trebuit sa refac sau sa modific / completez in baza aceleasi legi un document .... deci, cerintele legislative sunt intelese diferit de la un judet sau altul.
De exemplu, în ceea ce ma priveste, in calitate de angajator, la primul contract de munca pe care l-am incheiat in 2003, am vrut sa stiu daca nr. minim de zile de odihna este 20 sau 21.
Atunci mi s/a spus ca daca societatea este mica se respecta codul muncii adica 20, fapt pentru care am inregistrat un timp contracte de munca cu 20 zile CO si nimeni, timp de 4 ani nu m-a corectat.
Ulterior, confruntata cu solicitarea de a acorda conform CCM, un salar pentru o angajata care nascuse, am citit cu atentie si am vazut ca CCM este opozabil oricarui angajat - ceea ce ar insemna ca si bugetarii ar trebui sa il respecte. Anul trecut, am aflat ca sunt agentii de somaj care nu solicita repartitie la angajare sau ITM -uri unde, fisa de aptitudine nu este ceruta odata cu inregistrarea contractului de munca, etc.
Oare, cand vom avea o legislatie clara care sa nu suporte interpretari ?
Ulterior, confruntata cu solicitarea de a acorda conform CCM, un salar pentru o angajata care nascuse, am citit cu atentie si am vazut ca CCM este opozabil oricarui angajat - ceea ce ar insemna ca si bugetarii ar trebui sa il respecte. Anul trecut, am aflat ca sunt agentii de somaj care nu solicita repartitie la angajare sau ITM -uri unde, fisa de aptitudine nu este ceruta odata cu inregistrarea contractului de munca, etc.