avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poprire persoana fizica fara restante pentru datoriile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poprire persoana fizica fara restante pentru datoriile asociatiei

Buna ziua
Asociatia noastra de proprietari are o datorie mai veche catre un furnizor de utilitati. Am primit o adresa de infiintare a popririi pe numele meu, in care scrie sa platesc datoriile prezente si viitoare in contul deschis la B.E.J. Mentionez ca eu nu am nici o datorie catre asociatie (sunt alti locatari care au datorii imense). Este legal sa se infiinteze poprire si pentru celelalte persoane fizice care nu au datorii?Daca as plati in contul lor, ar insemna ca toti banii sa se duca in contul acelui furnizor iar ceilalti sa ramana neplatiti. Va rog frumos sa-mi spuneti cum ar fi corect sa procedez.
Raspuns din partea lor, echivalent cu proba pentru dumneavoastra, posibil, impotriva lor!
@elenadrg
Din pacate nu cred ca ati inteles cum stau lucrurile.

Sa luam un exemplu clasic
1. Popescu are datorii la fisc. Popescu este executat de fisc care pune poprire pe veniturile lui Poescu. Astfel ca angajatorul lui Popescu, primeste o somatie de poprire prin care este obligat ca o parte, 30%, din salariul lui popescu sa-l vireze catre fisc in contul popririi.
Angajatorul nu pierde absolut nimic. Doar ca in loc sa-i dea salariul intreg lui popescu, ii da cu 30# mai putin, suma care o vireaza fiscului.

Situatia de dvs este foarte similara cu precizarea ca dvs sunteti in locul angajatorului iar asociatia in locul lui Popescu.
Pe masura ce dvs trebuie sa faceti sume de plata catre asociatie, pentru intretinerie, poprirea va obliga sa deturnati aceste sume si sa le virati in contul mentionat si nu catre asociatie.
Obligatiile de plata lunare ale dvs catre asociatie evident ca se sting, pentru ca teoretic dvs va platiti intretinerea.

Atentie:

• Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice, nerespectarea obligaţiilor ce-i revin terţului poprit, potrivit Codului de procedură fiscală.

Deci n-ar fi bine sa va jucati cu poprirea, mai ales ca dvs nu aveti nimic de pierdut.
Cel putin nu direct.

Problema dvs nu e poprirea in sine, ci efectele acesteia, si anume, sumele de plata ce trebuie incasate de AP de la proprietari si care trebuie sa mearga mai departe in salarii, facturi catre furnizori, etc, sunt deturnare de executor, astfel incat AP nu va putea sa-si achite obligatiile de plata catre creditori.

Intrati astfel intr-un cerc vicios in care riscati sa fiti executati si de alti creditori.
Aici e de fapt problema. Si exista doar 2 solutii:
1. fie AP recupereaza datoriile de la adevaratii datornici
2. fie toti proprietarii vin cu bani de acasa, in plus, pentru a acoperi "prejudiciul".

Scumpa doamna , eu as proceda in felul urmator:
- solicitati instantei sa ia act si sa se constate ca nu sunteti persoana care a produs aceste datorii.Cu alte cuvinte ridicati exceptia calitatii persoanei active.Dand AP in judecata puteti solicita judecarea in lipsa.Taxa judiciara de timbru 50 de lei.
-in 15 zile de la comunicare formulati contestatie la executare si solicitati suspendarea executarii silite si anularea actelor,din acelasi motiv ca mai sus mentionat.Va puteti trezi cu blocarea conturilor si poprire pe salariu. Si sunteti nevinovata.
Studiati dosarul de la judecatorie , precum si dosarul de la executorul judecatoresc. Faceti copii dupa documente. Vedeti ce suma vi se imputa dumneavoastra personal si cum a fost stabilita .Verificati daca pe lista data de presedintele AP este si semnatura dumneavostra. Vedeti daca exista proces verbal dupa AG care a avut loc la inceputul anului , decizii ale Comitetului Executiv al AP. Din 2015 presedintele AP este obligat sa va aduca la cunostiinta odata la trei luni situatia financiar contabila a AP.
in acea adresa primita de la executor nu este inscrisa nici o suma ?
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2015
stanescucristiana, utilizator
@grandanat

Stiu ce inseamna o poprire. Cand Popescu are datorii la fisc , hotararea judecatoareasca prin care angajatorul este obligat sa-i instituie o poprire este pe numele lui Popescu.Si Popescu chiar are datorii la fisc. La mine hotararea judecatoreasca este pe numele asociatiei. Adresa trimisa pe numele meu imi zice sa platesc in contul lor suma de x. Cand ii vine lui Popescu ii spune foarte clar ce suma are de platit. Eu cat o sa platesc...o luna, 2 luni sau 10 ani , si cam cati bani ? Si de ce sa nu le dau celorlati furnizori sumele curente, doar pentru ca unul a dat asociatia in judecata. Inseamna ca platesc acelui furnizor cu datorii si astept ca si ceilalti sa dea asociatia in judecata, pentru ca nu si-au primit banii. Si cum ati spus problema o reprezinta efectele acestei popriri. Nu era mai logic ca poprirea sa se puna numai pe sumele restante ?
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2015
elenadrg, utilizator
elenadrg a scris:
Nu era mai logic ca poprirea sa se puna numai pe sumele restante ?

Aveti dreptate si s-a intamplat exact asa cum doriti dumneavoastra: poprirea s-a pus numai pe sumele restante, sume datorate de asociatie catre furnizor. Asociatia sunteti dumneavoastra personal si fiecare din membrii asociatiei.
Puteti sa nu bagati in seama adresa primit de la executor, asa cum nu o vor baga in seamna vecinii dumneavoastra care au restante mari catre asociatie si care v-au bagat in acest necaz.
Credeti ca le pasa acelor restantieri de adresa executorului? Nu. Acestia vor continua sa nu plateasca restantele cartre asociatie pana vor fi dati in judecata de asociatie si vor pierde procesul...
Asa ca nu va mai zbateti si nu va pierdeti timpul si banii dand in judecat executorul sau asociatia asa cum sugereaza unii.
Aplicati cea mai logica si simpla formula: uitati-va pe lista de plata sa vedeti suma ce o datorati asociatiei si achitati aceasta suma. Puteti sa o achitati catre executor sau catre asociatie, unde vreti dumneavoastra pentru ca banii vor ajunge tot la executor. Asta daca nu cumva conducerea asociatiei dumneavoastra a luat decizia sa nu incaseaze nimic. Sau poate dimpotriva va incaseaza orice suma.
Ati discutat cu presedintele asociatiei? Ce spune presedintele?

Alte discuții în legătură

Restante furnizori grigorevasile58 grigorevasile58 Buna seara, asociatia a fost data in judecata de catre un furnizor si acesta a apelat la executorul judecatoresc pentru recuperarea debitului. Executorul cere ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a unei persoane fizice pentru validare poprire o datorie totala a asociatiei de proprietari catre un furnizor de energie termica constantinlaura constantinlaura proprietar apartament , in luna iunie am primit o infiitare poprire de la un executor judecatoresc in care mi se cerea sa indisponibilizez o suma foarte mare ... (vezi toată discuția)