avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poprire persoana fizica fara restante pentru datoriile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poprire persoana fizica fara restante pentru datoriile asociatiei

Buna ziua
Asociatia noastra de proprietari are o datorie mai veche catre un furnizor de utilitati. Am primit o adresa de infiintare a popririi pe numele meu, in care scrie sa platesc datoriile prezente si viitoare in contul deschis la B.E.J. Mentionez ca eu nu am nici o datorie catre asociatie (sunt alti locatari care au datorii imense). Este legal sa se infiinteze poprire si pentru celelalte persoane fizice care nu au datorii?Daca as plati in contul lor, ar insemna ca toti banii sa se duca in contul acelui furnizor iar ceilalti sa ramana neplatiti. Va rog frumos sa-mi spuneti cum ar fi corect sa procedez.
1. Presedintele plecat?! Adica, reprezentantul legal, adica cel care are raspunderea a plecat asa...fara ca proprietarii sa fi stiut care este situatia, adica sa fie informati? 2. Administratorul nu este autorizat sa deschida actiune in numele asociatiei (adevarat dlor administratori?!). Este un angajat poate da in judecata de exemplu, asociatia care nu i-a platit salariul, sau pe un locatar care i-a furat banii, sau i-a dat o palma. Restantierul nu are o datorie la angajat (adm) ca si cand acesta i-a imprumutat bani, ci la ASOCIATIE. Iar adm. nu este reprezentant legal al asociatiei. 3. ADMINISTRATORUL SPUNE- ce spune? va ameninta ca daca nu platiti veti plati si mai mult. Va ameninta ca el PLEACA! Sa predea raportul de gestiune, gestiunea, si apoi sa plece. dar acestea, dupa cat este cunoscuta legea, pot fi corecte, sau praf in ochi! Este obligatorie o expertiza pe care o pot ordona cei de la sectia de politie (B.I.C.), la cerere, dar o platiti. Este corect, pentru ca proprietarii au fost dezinteresati si s-au petrecut fapte nelegale. Sau, un contabil din bloc poate cere documentele si constata daca sunt anumite indicii care pot duce la aflarea vinovatilor, care trebuie sa plateasca. 4. Situatia cu insolvabilitatea restantierilor, fara a fi probata de adm. nu face doi bani, sau, daca este adevarat, raspunderea revine tot responsabililor (presedinte, comitet executiv, cenzor), care nu au luat masurile prevazute de lege, la timpul potrivit (dupa 3 luni de neplata, actiune).
Sau, daca vi se pare complicat, platiti!
Puteti sa spuneti care sunt persoanele care au fost platite si sub ce forma (contract de munca sau conventie)? Ref. alt administrator: La o asociatie, fondul a disparut, pres. zice ca are certifical medical afazie, a fost demis, iertat de vreo plata, s-a angajat o firma...de 2 persoane- patron fost agent comercial si contabil, plus cenzorul lor! Nu au habar! Daca se uitau pe internet nu angajau un agent comercial! Cine l-a angajat? Fost membru com. ex care a DEMIS TOT si s-a autodemis si a semnat contraactul cu firma. Asoc nu mai exista. Intelegeti ca trebuie sa aveti grija pe cine angajati. Daca trageti cateva concluzii din aceste informatii, poate veti gasi o cale de rezolvare, dar aveti de munca si trebuie sa va intalniti cu alti proprietari si sa luati o hotarare impreuna, dar trebuie sa mai consultati si Legea 230/2007. daca hotarati sa platiti, ganditi-va ca poate mai sunt si alte surprize- ceea ce spune executorul, despre SUME VIITOARE, trebuie sa va dea de gandit poate insemna ca MAI SUNT!
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
courvoisier, utilizator
Doamna av. are dreptate. Executorul judecatoresc avea nr. apartamentele care au datorii la AP de la presedinte. Executorul se face vinovat ca nu trebuia sa va trimita acea somatie pe numele dumneavoastra si in care apare totalul restantei AP.
Faceti o sesizare a primarie , in cazul in care ramaneti fara presedinte, comitet, administrator si cenzor.In astfel de situatii toti isi dau demisia si nimeni nu raspunde.
Cunosc un caz , in care adminstratorul a utilizat banii in scopuri personale, si-a vandut apartamentul si apoi toti proprietarii au fost obligati de plateasca delapidarea. In paralel au platit cheltuielile curente si suma furata.
Adam Grecu a scris:

Cand i se pune poprire lui popescu, angajatorul primeste o somatie prin care este anuntat ca lui popescu i se pune datorii. Poprirea nu este pe numele angajatorului la fel cum si in situatia de fata poprirea nu este pe numele dvs.


Cred ca nici cel care a scris cele de mai sus nu intelege ce a vrut sa spuna, mai ales in ce-a de-a doua propozitie...
Pai nu zice @elenadrg ca somatia a venit pe numele si adresa sa?
Comparatia cu angajatorul lui popescu este cu totul altceva, angajatorul fiind obligat prin lege sa colaboreze cu fiscul - in orice tara, cu niste exceptii care pot intari regula: asociatia
...


Va rog mentionati-ne si noua articolele de lege care sustin ce afirmati ca sa ne luminam si noi.

Atat angajatorul cat si tertul poprit persoana fizica este obligat sa respecte cadrul legislativ i vigoare. In cazul de fata este vorba de codul de procedura fiscala. Relativ la aceste exemple Anaful nu este mai special fata de un simplu furnizor.

Stiu foarte bine ce a afirmat initial userul si mai cred cu tarie ca a gresit in afirmatia sa.
Daca somatia ar fi venit pe numele sau si poprirea era pe persoana sa, nu avea cum sa fie mentionate "datoriile prezente si viitoare".

Imi pare rau sa afirm insa sunteti mult pe langa subiect.
Daca e amabil, poate ne prezinta mai exact si detaliile somatiei, tocmai pentru a ridica ceata din jurul subiectului.
Insa tin ramasag pe ce doriti ca utilizatorul nu a primit somatie de poprire pe numele lui. Somatia este intradevar adresata userului insa poprirea este pe numele asociatiei. Asociatia este cea executata.



Nu trebuie confundata actiunea fiscului - ca in cazul lui popescu care are de achitat o pensie alimentara si acesta o plateste fortat, prin angajatorul sau care ii face poprire pe salariu (cunosc o multime de cazuri), cu o situatie ca cea descrisa de @elenadrg in cadrul unei as. proprietari, si va spun drept, desi am mai auzit asemenea intamplari pe forum, nu cred ca vre-un ex. jr. s-a pricopsit cu vre-un leutz in baza somatiilor de plata pe care le arunca in teritoriu.


Nici de DNA nu am auzit timp de zece ani si uite ca dintr-o data supriza. Nici anaful n-a executat multi ani. Si cand a ajuns punga goala au inceput sa curga somatiie.


Puneti-va in locul furnizorului. Ce veti face daca trebuie sa recuperati o datorie de la AP si dupa ce initiati procedurile de executare prin executor judecatoresc, constatati ca trec 6 luni, 1 an si nu ati recuperat nimic? Ce se intampla in acest caz, cand se constata ca somatiile adresate proprietarilor au fost ignorare cu desavarsire?
Nimeni nu poate sa stie ce se va intampla insa eu unul as prefera sa respect legea si sa stau linistit.

Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
grandanat, utilizator
Stiu ca furnizorul trebuie sa-si recupereze datoria, dar nu de la mine, pentru ca nu am facut-o eu...ci de la cei cu restante. Poprirea a venit pe numele si adresa mea si imi scrie ca eu trebuie sa platesc in contul de indisponibilizari. Si eu vreau sa respect legea, dar nu atunci cand cei care imi trimit aceasta adresa nu procedeaza corect, din punctul meu de vedere. Datoria nu am facut-o eu si punct...de ce trebuie sa platesc in locul celorlalti ? Puneti-va si in locul meu, nu numai in locul furnizorului...
Din punct de vedere juridic situatia e in felul urmator: furnizorul da in judecata asociatia pt ca are un contract cu aceasta si asociatia are personalitate juridica cu patrimoniu propriu (fiiind distincta de persoanele care o compun si de patrimoniul acestora). Se obtine un titlu executoriu care se pune in executare silita de catre creditor impotriva debitoarei asociatia si nu a membrilor care au constituit-o sau o compun.

Furnizorul de utilitati nu putea da in judecata restantierii pt ca nu are un contract direct cu acestia.

La randul ei asociatia inregistreaza restante ca urmare a neachitarii cotelor de intretinere. Este obligata - prin lege - sa actioneze in judecata pe rai-platnici astfel de ajunge in situatia dvs. Asta insemnand ca presedintele - in calitatea lui de reprezentant legal - sa actioneze in instanta. Fara a conta daca cei rau-pltnici mai au alte datorii pe la alti creditori, fiecare isi urmareste realizarea creantei.

Se inscrie totodata privilegiul la cartea funciara. Daca ceilalti creditori executa silit bunul imobil al rau platnicului va veni si asociatia cu titlul ei executoriu (de aia tb actionati in judecata) si se va incerca recuperarea restantei. Uneori se poate, alteori nu in functie de datoriile debitorului si de patrimoniul sau.

Pentru inactiunea sa (care vva provoaca pagube) presedintele poate fi tras la raspundere.

Dar- repet- in niciun caz nu puteti achita dvs restantele celor rau platnici neexistand vreun temei legal in acest sens sau vreo hotarare judecatoreasca.

Raman la parerea ca - daca chiar se instituie poprirea - tb sa formulati contestatie la executare.

Alte discuții în legătură

Restante furnizori grigorevasile58 grigorevasile58 Buna seara, asociatia a fost data in judecata de catre un furnizor si acesta a apelat la executorul judecatoresc pentru recuperarea debitului. Executorul cere ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a unei persoane fizice pentru validare poprire o datorie totala a asociatiei de proprietari catre un furnizor de energie termica constantinlaura constantinlaura proprietar apartament , in luna iunie am primit o infiitare poprire de la un executor judecatoresc in care mi se cerea sa indisponibilizez o suma foarte mare ... (vezi toată discuția)