avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poprire persoana fizica fara restante pentru datoriile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poprire persoana fizica fara restante pentru datoriile asociatiei

Buna ziua
Asociatia noastra de proprietari are o datorie mai veche catre un furnizor de utilitati. Am primit o adresa de infiintare a popririi pe numele meu, in care scrie sa platesc datoriile prezente si viitoare in contul deschis la B.E.J. Mentionez ca eu nu am nici o datorie catre asociatie (sunt alti locatari care au datorii imense). Este legal sa se infiinteze poprire si pentru celelalte persoane fizice care nu au datorii?Daca as plati in contul lor, ar insemna ca toti banii sa se duca in contul acelui furnizor iar ceilalti sa ramana neplatiti. Va rog frumos sa-mi spuneti cum ar fi corect sa procedez.
Ref. parerea semnata de Adam Grecu: Bate un vant de luciditate pe acest subiect! Nu sunteti nici dumneavoastra de acord cu atitudinea romaneasca conform careia CAPUL CE SE PLEACA, SABIA NU-L TAIE ! Totusi,nu inteleg de unde vine ideea ca furnizorul nu a fost platit din cauza restantierilor? Se poate sa-mi fi scapat aceasta informatie, ajutati-ma, este foatre important. Sfatul dv este de bun simt, dar daca exista si alte explicatii ale situatiei, credeti ca ii este greu celui care nu si-a indeplinit indatorirea de a plati facturile sa puna pe lista urmatoare suma defalcata, el, care ar fi trebuit sa ceara o adunare extraordinara indata ce s-a primit citatia, pentru ca locatarii sa ia o hotarare in cunostinta de cauza? Stie oare cineva ce s-a intamplat la judecatorie si la tribunal? Acolo s-a dat o hotarare fata de o culpa a asociatiei (poate a gestionarului, poate a restantierilor) A fost trimis acolo un REPREZENTANT, poate a existat si un avocat...Nu stim nimic, doar ca cineva a incasat lunar un salariu dar nu si-a facut datoria: Sa plateasca, sau sa dea in judecata pe cei vinovati ca nu exista bani, sau sa informeze locatarii, etc...Pare a fi ceva mai complicat. Subiectul este foarte interesant. Ar fi pacat sa fie inchis. ESTE UN CAZ! Se pot invata multe si locatarii merita sa afle ce au de facut, toti cei ce traiesc in blocuri. I-as sfatui pe toti sa nu plateasca. DNA nu poate ajunge la nivelul asociatiilor, in care de multe ori locatarii sunt victime.
In opinia mea, proprietarul membru al unei asociatii de proprietari nu poate fi executat silit la acest moment in baza hotararii judecatoresti de obligare a asociatiei la plata unei sume catre furnizorul de utilitati (care apropo ce reprezinta suma restanta ?).

Si asta pt ca nu a fost parte in proces, nu s-a putut apara, iar titlul executor nu il priveste.

Solutia este o contestatie la executare in 15 zile de la primirea somatiei, mai ales ca suma solicitata este cea totala si nu o suma certa stabilita pt proprietarul respectiv, calculata conform legii (in functie de ceeace reprezinta suma de bani solicitata).

Fara un titlu care sa stabileasca raspunderea solidara a tuturor membrilor asociatiei nu pot fi executati acestia pt o eventuala datorie a asociatiei.

Eu as face atat o sesizare impotriva executorului, cat si o sesizare la primarie.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2015
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Aceasta suma reprezinta intr-adevar restantele unor locatari. Pe lista de plata de la asociatie sunt defalcate sumele restante si sumele curente. Administratorul de la asociatie mi-a dat un raspuns sumbru...in curand o sa isi dea demisia pentru ca nu mai face fata...si ca nu o sa vrea nimeni sa ia asociatia pentru ca avem aceste probleme. Mai spune ca nu ii poate da in judecata pe cei cu datorii pentru ca au credite ipotecare si ca banca primeaza ( adica sa presupun ca nu si-au platit nici ratele bancare). Avem un apartament care s-a vandut de catre banca cu tot cu datoria imensa de la asociatie, iar noul proprietar nu isi asuma restantele. Deci situatia este foarte grava. Se pare ca aceasta poprire este floare la ureche pentru ce o sa se intample mai departe. Oare o sa mergem mai departe fara administrator... se poate? pentru ca presedinte nu mai avem de ceva timp.
In primul rand trebuyie sa va alegeti presedintele. Acesta, impreuna cu membrii comitetului, poate rezolva problemele asociatiei si nu administratorul. Poate repet, dar nu administratorul actioneaza restantierii in judecata, ci presedintele.

Apoi nu are legatura creditul bancar al unui proprietar cu datoria catre asociatie. Nu-l opreste nimeni pe presedinte sa-l actioneze in judecat pe un restantier chiar daca acesta are rate la banca, daca este sau nu in proces de execiutarea cu banca...
Presedintele sa-l dea in judecata, sa depuna toate inscrisurile, sa convinga judecatorul pentru a obtine o hotarare prin care restantierul sa fie obligat la plata debitelor catre asociatie. Apoi sunt mai multe metode de a recupera banii de la acesta, una fiind retinerea a 1/3 din veniturile salariale sau din pensie si nu neaparat executarea prin vanzarea apartamentului.
Cand i se pune poprire lui popescu, angajatorul primeste o somatie prin care este anuntat ca lui popescu i se pune datorii. Poprirea nu este pe numele angajatorului la fel cum si in situatia de fata poprirea nu este pe numele dvs.


Cred ca nici cel care a scris cele de mai sus nu intelege ce a vrut sa spuna, mai ales in ce-a de-a doua propozitie...
Pai nu zice @elenadrg ca somatia a venit pe numele si adresa sa?
Comparatia cu angajatorul lui popescu este cu totul altceva, angajatorul fiind obligat prin lege sa colaboreze cu fiscul - in orice tara, cu niste exceptii care pot intari regula: asociatia noastra primeste o notificare de la ANAF ca am un debit de 1 leu si ca daca nu... si-mi pune in carca un sfert de pagina A4 cu articolele din codul fiscsl pe care le incalc si mai ales ce va pati asociatia. Probabil ca la fel primeste si un mare evazionist (300 - 400 mld. euro), dar el nu se teme de nimic, pe cand noi tre sa dam fuga sa achitam leutzul respectiv.

In fine, eu nu am indrumat pe cineva sa incalce legea, ci am vrut sa va fac sa intelegei un lucru simplu: un proprietar sau chirias are obligatii de plata catre as. loc./proprietari, doar daca acestea sunt trecute pe lista de plata.
Ca sunt calculate bine, ca sunt eronate, ca nu sunt legal intocmite - este altceva. proprietarul sau chiriasul are la dispozitie 10 zile de la afisare sa le conteste, etc.

Nu trebuie confundata actiunea fiscului - ca in cazul lui popescu care are de achitat o pensie alimentara si acesta o plateste fortat, prin angajatorul sau care ii face poprire pe salariu (cunosc o multime de cazuri), cu o situatie ca cea descrisa de @elenadrg in cadrul unei as. proprietari, si va spun drept, desi am mai auzit asemenea intamplari pe forum, nu cred ca vre-un ex. jr. s-a pricopsit cu vre-un leutz in baza somatiilor de plata pe care le arunca in teritoriu.

Alte discuții în legătură

Restante furnizori grigorevasile58 grigorevasile58 Buna seara, asociatia a fost data in judecata de catre un furnizor si acesta a apelat la executorul judecatoresc pentru recuperarea debitului. Executorul cere ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a unei persoane fizice pentru validare poprire o datorie totala a asociatiei de proprietari catre un furnizor de energie termica constantinlaura constantinlaura proprietar apartament , in luna iunie am primit o infiitare poprire de la un executor judecatoresc in care mi se cerea sa indisponibilizez o suma foarte mare ... (vezi toată discuția)