avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Persoane trecute la intretinere datorita renovarilor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Persoane trecute la intretinere datorita renovarilor in apartament

De o luna de zile am inceput renovariile intr-un apartament situat in Pantelimon. Am inceput lucrariile anuntand in prealabil vecinul de sub noi ca il vom deranja in urmatoarea luna.
Lucrariile dureaza de aproximativ 30 de zile ( spart gresie, turnat sapa, montat parchet) , timp in care am lucrat in intervalul orar de liniste: 17.00-21.00 si 08.00-14.00.
Toate lucrariile au fost efectuate de noi ( 2 ingineri) , drept urmare curatenia a fost pastrata in bloc.
Dupa o luna , ne-am trezit la intretinere ca din 2 am ajuns 3, si am fost obligati sa platim inca o persoana pentru ca avem santier in casa , si nu am anuntat administratia blocului de lucrari ( mentionez ca nu am efectuat lucrarii care sa afecteze structura de rezistenta a blocului si geometria apartamentului). Decizia s-a luat de catre presedintele blocului pe baza unei Hotarari interne aprobata in 2014, cu precizarea faptului ca ei isi fac propriul regulament intern la care noi trebuie sa ne supunem. Cum aceasta situatie ni se pare absurda si ilegala, va rugam sa ne precizati daca exista un cadru legal in care administatorul de bloc poate sa isi creeze propriul regulament intern ( hotararii) care sa ni se impuna.
Exista o institutie unde sa fie reclamata aceasta persoana, exista temei legal pentru deciziile luate prin sedinta de comitet si impuse ca si lege?
Mentionez ca in aceasta hotarare a lor, este mentionat chiar si faptul ca persoanele care vin in vizita in bloc nu au voie cu animale de companie!!! Pentru a va forma o idee mai concreta de ce inseamna regulamentul lor intern.

I
Cel mai recent răspuns: G_ALINA , utilizator 21:32, 20 Septembrie 2015
cyan a scris:
Este adevarat ca renovarea produce disconfort dar nu esti obligat sa dai socoteala decat in cazul in care modifici structura de rezistenta a imobilului. Altfel, esti pe proprietatea ta si faci ce vrei.

Vad ca insistati cu acesata "structura de rezistenta" si am sa incerc sa va explic.
Modificarile constructive (de ex. mutare perete, desfiintare debara..), aduse apartamentelor pot avea loc numai in baza avizelor, aprobarilor, proiectului s.a.m.d. Nici un proiectant si nici o primarie nu aproba daramarea vreunui perete , structura sau stalp de rezistenta.
Asa ca cititi cu atentie legislatia si o sa vedeti ca nu scrie nicaieri ca i-ar trebui cuiva documentatie doar pentru "modificarea structurii de rezistenta" pentru simplul motiv ca nu este voie sa se umble la structura de rezistenta.
Daca "omul muncii" vrea sa desfiinteze un pertete sau o bucatica de perete dintre bucatarie si sufragerie, dintre sufragerie si balcon, dintre hol si baie..., dar nu stie daca este sau nu de "rezistenta" si nu are voie sa faca nimic inainte de a apela la specialisti in domeniu. Chiar daca merge la primarie sa obtina acordul pentru o asemenea modificare, primaria in cele mai multe cazuri solicita ca proprieatrul sa prezinte o documentatie, un proiect facut de persoane autorizate.
Apoi sunt si alte obligatii ce izvorasc cu ocazia unor asemenea lucrari. De exemplu proprietarul nu are voie sa arunce materialele rezultate in tomberoanele de gunoi menajer si primariile pot obliga proprieatrul sa inchirieze de la firma de salubritate un container separat pentru aceste deseuri. La noi e in jur de 300 lei un asemenea serviciu.
Iar in ce priveste cheltuielile pe numar de persoane, sper ca cei ce discuta pe acest forum cunosc prevederile legii 230/2007 si ale HG 1588/2007. Gasiti in acestea ca numar de persoane ce se trec la plata sunt persoane ce locuiesc dar si persoane ce desfasoara activitati in apartament.
Iar eu nu impun nimanui sa suporte cheltuieli aiurea, dupa ureche, in baza barfelor sau sesizarilor unor reclamagii din bloc. Ci dimpotriva, pentru a evita asemenea situatii, proprietarul ce-si renoveaza apartamentul sa vina la asociatie, sa spuna ce face, sa ceara sprijinul, sfatul s.a.m.d. Nu odata am avut ocazia sa-mi vad vecinii disperati cand un "meseria", acel "Dorel" care scotea gresia cu picamerul a atins teava de gaz sau cea de apa; cu o mana tinea acoperita gaura si cu cealalta tipa in telefon disperat ca-i sare apartamentul in aer sau ca apartamentul e plin cu apa si inunda vecinii. Pai daca anunta asociatia, discuta cu administratorul, cu instalatorul care statea pe aproape... poate alta era situatia. Un asemenea personaj a fost bolnav cateva zile ca atrebuit sa stea cu mana inclestata pe teava vreo 30 de minute pana a aparut instalatorul sa opreasca apa de la subsol.
Eu zic sa ne avem o viata placuta si comoda in asociatie si sa nu facem ce ne taie capul doar pentru ca ne consideram stapani si ca avem dreptul sa facem ce vrem in apartamentul nostru.
Nu. Nu avem dreptul sa facem ce vrem atat timp cat atingem dreptul celorlati vecini.

Cand am spus "structura de rezistenta" nu m-am gandit doar la peretii de rezistenta din beton armat ci la toti peretii din locuinta si prin a caror modificare schimba schita cadastrala.
Daca proprietarul elimina o parte din peretele dintre bucatarie si sufragerie sa isi faca open kitchen atunci este clar ca ii trebuie autorizatie.
Cat despre eliminarea materialelor rezultate in urma renovarii exista intradevar obligativitatea inchirierii unui container dar atata timp cat inclusiv autoritatile amesteca deseurile dupa ce populatiati le sorteaza pe categorii nu cred ca inventativitatea romanului de a elimina deseurile pe diverse cai reprezinta un impediment. Doar in cazul in care vreun vecin vigilent sesiseaza autoritatea responsabila despre inceperea unei renovarii iar proprietarul nu are un container atunci persoana in cauza este pasibilia de obtinerea unei bonificatii.
Dorei exista pe drumurile iar selectarea acestora nu ramane decat la latitudinea proprietarului si nu consider ca pentru schimbarea unui racord sau a unei tevi pentru care nu trebuie oprita apa pe toata coloana trebuie anuntata asociatia.
Atata timp cat nu afectez drepturile celorlati vecini nu vad de ce sa dau socoteala asociatiei pentru ce fac pe proprietatea mea. Consider ca este normal sa existe buna convietuire int-un imobil dar asta nu inseamna ca asociatia are drepturi dincolo de usa proprietatii, bineinteles cu exceptia celor prevazute de lege (verificare apometre, tevi comune, etc.).
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2015
cyan, moderator
Buna ziua,

ma bucur sa vad ca anuntul meu nu a trecut neobservat. Pentru a lamurii situatia vreau sa mai fac cateva mentiunii:
- renovare apartamentului a constat in scoaterea gresiei din hol, living + un dormitor : prin urmare afectarea intr-un fel sau altul a vecinilor este scoasa din discutie, nu am afectat nici un cablu, conducta sau alt element in comun.
- gresia cat si saci de gunoi au fost transportati cu liftul, deoarece noi stam la etajul 12: avem 2 lifturi in bloc, unul recent renovat pe care nu l-am utilizat pe perioada lucrarilor, si cel de-al doilea la care inca nu s-au inceput lucrariile;
- tot molozul cat si alte deseuri provocate de renovare au fost transportate cu o masina inchiriata direct la groapa de gunoi, nu s-a folosit in nici un fel ghena blocului, totul a fost strans in saci, prin urmare plata pentru deseuri aruncate pe topogan sau distrugerea acestuia este scoasa din discutie;
- in privinta munictoriilor, acestia nu au existat, deoarece lucrariile au fost efectuat de catre noi personal, 2 ingineri, in fiecare zi dupa munca de la 19-21, am incercat sa scutim mana de lucru;
- inclusiv noi a trebuit sa ne mutam temporar o luna de zile pentru a realiza renovarea, drept urmare mai degraba eram o singura persoana la intretinere pt luna respectiva, in nici un caz trei;
Prin urmare faptul ca noi am efectuat renovarea, am incercat in aceasi masura sa pastram curatenia in bloc, sa realizam reparatiile in programul stabilit de catre lege, si sa nu ne folosim de ghena blocului, nici macar pentru deseurile mici rezultate din renovare, nu inteleg de ce ni se impune o hotarare luata in 2014 ( moment in care nici macar nu eram proprietarii acestui apartament drept urmare nu avem cum sa contestam asa ceva), hotarare care nu are la baza nici o lege, doar propuneri din partea comitetului.
Aceasta Hotarare (proces verbal) nu are la baza legea 230/2007. A fost impusa cu forta din partea administratorului cu specificatie ca el face legii in acest bloc pe care noi trebuie sa le respectam.
Am intrebat exact unde in lege precizeaza ca noi trebuie sa platim inca o persoana pentru reparatii si ne-a raspuns ca nu exista dar conform comitetului asa trebuie.
Daca schimb un bec in casa, sau vreau sa imi mobilez apartamenul ,iar comitetul nu vrea asta decat in anumite zile ale saptamanii eu trebuie sa ma supun?Daca nu ce se va intampla? Mobila mea sau becul schimbat se vor transforma in persoane in plus la intretinere?
Va multumesc!




Justificarea cu utilizarea liftului pentru transportul materialelor, cresterea consumului de energie electrica sau a uzurii liftului mi se pare puerila atata timp cat este utilizat conform instructiunilor producatorului in sensul respectarii greutatii maxime admise.
Pai pot sa ma plimb toata ziua cu liftul, parter-etajul 10- parter- etajul 10?
Sunt sigur ca da si nu imi poate interzice nimeni, nici macar asociatia, sa stau toata ziua in lift! Cate persoane imi pot introduce la intretinere? 0 (zero)!
Daca se iau instructiunile mot-a-mot (utilizare numai ptr transportul persoanelor) se presupune ca nu ai voie in lift nici cu bagaje, carucioare de copii sau vreo punga in care ai 2 paini. Doar "persoane", nu se specifica daca trebuie sa fie imbracate sau nu ori daca pot sa aiba un bagaj pana la o anumita greutate!;)
Pot sa car un sac de ciment de 25 kg in brate sau intr-o sacosa rezistenta. Pot sa il duc cu liftul sau nu? Sau un sac cu moloz de aceeasi greutate? Nu depasesc greutatea maxima admisa, nu fac mizerie.
Bineinteles ca exagerez in prezentarea problemei dar unele hotarari ale celor din CEx sunt abuzive si nu pot fi inlaturate decat prin contestarea listei de intretinere si apoi o eventuala actiune in instanta.
Poate ar trebui pusi la plata liftului si cei care vin in vizita, doar se consuma energie el. si se uzeaza liftul!
Eu locuiesc la et. 10. Bineinteles ca am avut show cu unii dintre vecini, ca am transportat materialele si mobila cu liftul. I-am intrebat la modul cel mai serios la ce etaj locuiesc si daca ei si-au carat materialele si mobila pe scari cand au avut nevoie. Bineinteles ca pe scari, ei au fost corecti, neprihaniti, nu mancasera ceapa si nici gura nu le mirosea! Isi carasera gresia cu elicopterul sau cu scripetele!
Sa fim seriosi, toti folosesc liftul la greu cand au nevoie.
Important este sa lasi curat dupa tine.:)

Parerea mea este sa contestati lista de plata si sa atrageti atentia ca ii veti actiona in judecata pentru abuz.
Introducerea unei persoane in plus este justificata doar in cazul in care persoana respectiva locuieste peste 15 zile in locuinta.
In cazul dvoastra este vorba despre o persoana "virtuala" iar in instanta sa solicitati numele persoanei introduse la intretinere.
Presedintele blocului Dvs. este un fel de stalin care are impresia ca e presedinte de stat !
Daca ati respectat orarul de liniste ( vedeti ca ati mentionat invers ! ) acest "presedinte" trebuie adus urgent in instanta + informati ceilalti locatari ca NUMAI acest individ ar trebui sa plateasca cheltuieli de judecata, nu si ei...
Nu inteleg cum in Romania - UE in 2015 un oarecare decide singur cate persoane sunt "contorizate" la intretinere... ?!
Referitor la interdictia ca eu sa vin la Dvs. in vizita cu bichonul meu sunt curios care e pedeapsa ? ... va pune bichonul meu la intretinerea Dvs. 1 luna ?

Alte discuții în legătură

Renovare apartament-reglementari Michaela2014 Michaela2014 Buna ziua, Doresc sa stiu obligatiile care se cuvin in relatia cu asociatia de bloc sau proprietarii sau terti, proprietarului care doreste sa isi aduca ... (vezi toată discuția)
Renovare apartament, crestere cheltuieli de intretinere ContSters400341 ContSters400341 Buna Ziua, Am cumparat un apartament si am purces la renovarea lui, caci era intr-o stare deplorabila. Am instiintat toti vecini, si seful de scara, cu toti ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari - renovare apartament, trecere la intretinere o persoana in plus Adina1977 Adina1977 Timp de aprox. 45 zile am zugravit( polistiren pe interior, glet, lavabila) si am pus parchet in cele 2 camere ale apart. In acest timp nu am locuit acolo, iar ... (vezi toată discuția)