cyan a scris:
Este adevarat ca renovarea produce disconfort dar nu esti obligat sa dai socoteala decat in cazul in care modifici structura de rezistenta a imobilului. Altfel, esti pe proprietatea ta si faci ce vrei.
Vad ca insistati cu acesata "structura de rezistenta" si am sa incerc sa va explic.
Modificarile constructive (de ex. mutare perete, desfiintare debara..), aduse apartamentelor pot avea loc numai in baza avizelor, aprobarilor, proiectului s.a.m.d. Nici un proiectant si nici o primarie nu aproba daramarea vreunui perete , structura sau stalp de rezistenta.
Asa ca cititi cu atentie legislatia si o sa vedeti ca nu scrie nicaieri ca i-ar trebui cuiva documentatie doar pentru "modificarea structurii de rezistenta" pentru simplul motiv ca nu este voie sa se umble la structura de rezistenta.
Daca "omul muncii" vrea sa desfiinteze un pertete sau o bucatica de perete dintre bucatarie si sufragerie, dintre sufragerie si balcon, dintre hol si baie..., dar nu stie daca este sau nu de "rezistenta" si nu are voie sa faca nimic inainte de a apela la specialisti in domeniu. Chiar daca merge la primarie sa obtina acordul pentru o asemenea modificare, primaria in cele mai multe cazuri solicita ca proprieatrul sa prezinte o documentatie, un proiect facut de persoane autorizate.
Apoi sunt si alte obligatii ce izvorasc cu ocazia unor asemenea lucrari. De exemplu proprietarul nu are voie sa arunce materialele rezultate in tomberoanele de gunoi menajer si primariile pot obliga proprieatrul sa inchirieze de la firma de salubritate un container separat pentru aceste deseuri. La noi e in jur de 300 lei un asemenea serviciu.
Iar in ce priveste cheltuielile pe numar de persoane, sper ca cei ce discuta pe acest forum cunosc prevederile legii 230/2007 si ale HG 1588/2007. Gasiti in acestea ca numar de persoane ce se trec la plata sunt persoane ce locuiesc dar si persoane ce desfasoara activitati in apartament.
Iar eu nu impun nimanui sa suporte cheltuieli aiurea, dupa ureche, in baza barfelor sau sesizarilor unor reclamagii din bloc. Ci dimpotriva, pentru a evita asemenea situatii, proprietarul ce-si renoveaza apartamentul sa vina la asociatie, sa spuna ce face, sa ceara sprijinul, sfatul s.a.m.d. Nu odata am avut ocazia sa-mi vad vecinii disperati cand un "meseria", acel "Dorel" care scotea gresia cu picamerul a atins teava de gaz sau cea de apa; cu o mana tinea acoperita gaura si cu cealalta tipa in telefon disperat ca-i sare apartamentul in aer sau ca apartamentul e plin cu apa si inunda vecinii. Pai daca anunta asociatia, discuta cu administratorul, cu instalatorul care statea pe aproape... poate alta era situatia. Un asemenea personaj a fost bolnav cateva zile ca atrebuit sa stea cu mana inclestata pe teava vreo 30 de minute pana a aparut instalatorul sa opreasca apa de la subsol.
Eu zic sa ne avem o viata placuta si comoda in asociatie si sa nu facem ce ne taie capul doar pentru ca ne consideram stapani si ca avem dreptul sa facem ce vrem in apartamentul nostru.
Nu. Nu avem dreptul sa facem ce vrem atat timp cat atingem dreptul celorlati vecini.