De o luna de zile am inceput renovariile intr-un apartament situat in Pantelimon. Am inceput lucrariile anuntand in prealabil vecinul de sub noi ca il vom deranja in urmatoarea luna.
Lucrariile dureaza de aproximativ 30 de zile ( spart gresie, turnat sapa, montat parchet) , timp in care am lucrat in intervalul orar de liniste: 17.00-21.00 si 08.00-14.00.
Toate lucrariile au fost efectuate de noi ( 2 ingineri) , drept urmare curatenia a fost pastrata in bloc.
Dupa o luna , ne-am trezit la intretinere ca din 2 am ajuns 3, si am fost obligati sa platim inca o persoana pentru ca avem santier in casa , si nu am anuntat administratia blocului de lucrari ( mentionez ca nu am efectuat lucrarii care sa afecteze structura de rezistenta a blocului si geometria apartamentului). Decizia s-a luat de catre presedintele blocului pe baza unei Hotarari interne aprobata in 2014, cu precizarea faptului ca ei isi fac propriul regulament intern la care noi trebuie sa ne supunem. Cum aceasta situatie ni se pare absurda si ilegala, va rugam sa ne precizati daca exista un cadru legal in care administatorul de bloc poate sa isi creeze propriul regulament intern ( hotararii) care sa ni se impuna.
Exista o institutie unde sa fie reclamata aceasta persoana, exista temei legal pentru deciziile luate prin sedinta de comitet si impuse ca si lege?
Mentionez ca in aceasta hotarare a lor, este mentionat chiar si faptul ca persoanele care vin in vizita in bloc nu au voie cu animale de companie!!! Pentru a va forma o idee mai concreta de ce inseamna regulamentul lor intern.
Ideea de baza este alta. Toata lumea s-a axat pe suma ceruta. Conteaza cu adevarat?
Intrebarea mea este urmatoarea, pana cand se vor impune legii?Daca acum se accepta asa ceva, si se permite impunerea unei alte persoane datorita reparatiilor, urmatoarea etapa care va fi? Un program de intrat in bloc la anumite ore? Sau numai anumite persoane te pot vizita in functie de hotararriile luate in comitet?
Atat timp cat se impun restrictii care afecteaza locatarii, si care sunt absurde si nu au la baza nici o lege , nu conteaza suma. Daca era vorba de o suma mai mare toata lumea ar fi reactionat intr-un anumit fel, dar daca e vorba de o suma mica se accepta. De ce? Banii ceruti fac ca regulile impuse abuziv sa fie acceptabile sau nu? La noi s-a impus o lege absurda, nu este vorba nici de deranjat vecini, nici de ignoranta din partea noastra, pur si simplu de abuzul unui presedinte de bloc care pe baza unei hotarari(proces verbal) si il citez "face legea in bloc". Nu exista asa ceva! Cumperi un apartament, incerci sa fi un locatar bun, iti platesti intretinerea la timp cat si alte sume cerute suplimentar, respecti pe cei din bloc si cu toate astea te trezesti cu regulamente impuse pe baza ca esti tanar si trebuie sa accepti. Tot presedintele de bloc mi-a comunicat ca nu trebuie sa fiu contra vantului. Asta inseamna ca trebuie sa ccept ori hotarare abuziva, pai poate intr-o zi nu doarme el bine si ne pune 2 persoane in plus? Iar trebuie sa platesc? Pentru ca asa trebuie?
Va spun eu rezolvarea la tot acest caz, pentru ca nu am ramas doar la stadiul de formum
Am pus mana pe telefon, am sunat la primarie la departamentul care se ocupa de aceste aspecte, si i-am convins pe cei de acolo sa ii ceara socoteala presedintelui de bloc pentru asa zisa lege impusa.
Rapunsul a fost urmatorul: stiim ca aveti dreptate, dar legea este de asa natura incat nu le zice nici da nici ba la astfel de hotararii. Adica el poate sa isi ia hotarari, pe care sa le impuna locatarilor drept lege, pentru ca legea nu ii zice stop. Asta ai voie sa faci si asta nu. Drept urmare ultima decizie este sa ii dau in judecata. Asta inseamna timp pirdut cat si bani.
Si aici o sa va intrebati voi, dar pentru ce?? Se merita pentru 8 sau 10 lei? Pentru suma nu, dar pentru ideea de a te muta intr-un bloc in care cineva face legea, care nu este data de stat, ci pe cont propriu, si tu trebuie sa respecti asta...da se merita!
Nu am cumparat un apartament la care platesc rate, sa aflu ulterior ca de fapt altul face legea la mine in casa. Data viitoare cand o sa mobilez ce fac, iar platesc intretinere pentru trei sau patru persoane?
Mai sunt alte alternative:
1. contest hotararea facuta de el, dar din moment ce s-a luat alta pe 2015 si nu s-a anulat cea pe 2014, e clar ca legea minune nu a pus nici un termen de valabilitate pe astfel de hotarari.
2. ma documentez mai bine la ce inseamna sa schimbi o lege, e clar ca legea asta nu este in interesul locatarilor, ci doar al administratorilor de bloc.
Iti cumperi casa si te trezesti ca nu esti unicul proprietal ar ei, mai nou il imparti cu administratorul de bloc.
Multumesc!
@G_ALINA
Deja deveniti un proprietar recalcitrant, care nu recunoaste niciun fel de ordine prestabilita, numai si numai in baza faptului ca v-ati cumparat un apartament si, inteleg eu, vreti sa faceti ce doriti in acel apartament....
Da, numai sa nu pierdeti din vedere ca, dincolo de peretii interiori ai apartamentului, dati de proprietatea comuna unde aveti o cota-parte indiviza, asemenea cu ceilalti vecini ai dv.
Si ca aceasta proprietate comuna, precum si tot ce decurge din ea, inclusiv comportamentul proprietarilor, se incadreaza in niste regulamente.
Ati venit intr-un loc deja organizat.
Pana cand veti lua la cunostinta "obiceiurile casei", pentru ca in orice bloc exista aceste obiceiuri notate in regulamentele asociatiei, pana atunci incercati sa va adaptati.
Cu timpul e posibil sa ajungeti in echipa de conducere si atunci, cu acordul proprietarilor, veti avea posibilitatea sa schimbati lucrurile.
Recalcitrant?
Daca prin ordine prestabilita inseamna abuz atunci imi pare rau. Nu voi respecta asa ceva.
In acesta ordine se poate impune numarul de persoane la intretinere cat si faptul ca cei care vin in vizita nu au voie sa vina cu un animal de companie atunci imi pare rau, se depasesc limitele cu privire la spatiul comun. Daca am fi angajat o echipa de muncitor ce se intampla?
Aveam toti muncitorii trecuti la intretinere?
Poate ca nu ati inteles dar nu a fost un santier mare, nu am bubuit si nici macar nu am facut mizerie.
Ca sa mi se impuna un regulament, chiar si cel comun pentru ceva ce nu fac atunci, imi pare rau sa va zic dar nu traiesc in lumea in care fiecare face legea dupa capul lui.
Platesc taxe, muncesc, si am facut o achizitie. Nu am sa respect regulamente impuse de catre persoane care cred ca detin blocul respectiv.A administra un bloc nu inseamna ca mai nou esti proprietarul lui.
Poate ca ar trebui sa analizati putin legea, si sa va documentati cu privire la ea.
Nu aveti de ce sa va considerati RECALCITRANT(A)...
Dreptul Dvs. de proprietate e constitutional... regulile unui "presedinte" ( care mai e probabil si platit din banii proprietarilor ) sunt trecatoare.
Cand ati cumparat proprietatea, vi s-a atras atentia la notar despre aceste reguli cretine ?
Nu, cu siguranta...
"presedintele" in cauza se comporta ca un hotelier, unde exista regulile casei ( de ex. Animalele de companie nu sunt acceptate )
Nu e cazul, nu sunteti la hotel, ci in casa Dvs.
Felicitari pt. "lupta" Dvs. pt. un principiu, nu pt cei 10- 20 RON...
Cu stima.
Un semen proprietar in alt apartament la bloc !
Viata la bloc are si bune si rele.
Printre cele rele sunt si astfel de hotarari abuzive ale celor alesi de o "majoritate" care nu reprezinta intodeauna interesele majoritatii (50%+1) pentru simplul motiv ca foarte multi considera ca e mai comod sa nu se implice.
Daca AG nu se poate convoca din lipsa de cvorum, AG recovocata poate lua hptarari indiferent de nr membrilor.
Pe scurt, hotararile pot fi luate si cu votul a 2 membri din 3 prezenti chiar daca asocaitia are 100 de proprietari!
Cei 2 pot decide sa se introduca la plata perusii, broastele testoase sau pestii gupi atunci se vor baga la plata ptr ca asa a hotarat AG.
Art. 24. - (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.
Art. 26. - prevede
Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.
Legea nu prevede ce poate face un nou proprietar care nu este de acord cu o hotarare AG care a fost adoptata anterior sa devina proprietar in blocul respectiv, acela trebuie sa se supuna fara sa aiba posibilitatea sa riposteze!!
Daca introduce o actiune in instanta impotriva unei hotarari AG anteriaore achizitionarii apartamentului, plingerea ii va fi respinsa pe motiv ca nu a fost introdusa in termen de 45 de zile de la adoptarea hotararii!
Ca nou venit nu te baga nimeni in seama, nu primesti sprijinul niciunui vecin chiar daca ai argumente logice si solide, in plus esti privit cu suspiciune. "A venit si asta si vrea sa schimbe "legea" facuta de noi!"