avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, inspectori RU

Intr-un topic am facut afirmatia de maijos , iar la sugestia colegului nostru tudorvaleriu, m-am decis sa deschid acest topic
"Eu as pune in balanta si celelalte persoane care vin in contact cu ITM-ul (angajatori, angajati, contabili, inspectori RU)... si d.p.d.v. al profesionalismului as pune spune ca sunt anumiti inspectori ITM care pot da clasa multor capete luminate din organele centrale de specialitate... si ma opresc aici cu acest mic comentariu .. poate cam rautacios, domnule Valeriu ... si stiti de ce".

Chiar as dori sa se poarte un dialog pe aceasta tema, dar sa respectam si prevederile Regulamentului de postare .. Discutia pe aceasta tema, psa o facem fara un atac la persoana, civilizat si argumentat. Chiar daca inspectorii ITM au avut / au o atitudine reprobabila, nu se justifica un comportament jignitor la adresa lor.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: ContSters82334 , utilizator 10:08, 1 Octombrie 2009
:offtopic:
In cazul muncii la negru, una din aceste masuri luate de catre inspectorii ITM poate fi tocmai obligarea incheierii contractului individual de munca, de la data prestarii activitatii, să cumpere cărţi de muncă, dacă este cazul şi să întocmească ştate de plată, daca din verificari rezulta ca s-a prestat “munca la negru”.
Înainte să accepte o ofertă de muncă la negru ar trebui să ţina cont de următoarele lucruri: lucrătorii fără contract de muncă nu au dreptul la concediu de odihnă, nu beneficiază de indemnizaţii de şomaj, nu primesc indemnizaţii pentru creşterea copilului, iar plata se face în funcţie de „bunăvoinţa” patronului, practic la „mica înţelegere“ şi nu există o dată fixă pentru acordarea salariului.
Explic angajatorului/angajatului legislatia asa cum este indiferent pe cine favorizeaza si daca nu o respecta care sunt consecintele, merg la ITM pentru ca asa este prevazut in legislatie, pentru vize si sa depun documente, ....etc, iar cand depun documentele intocmite de mine in conformitate cu legislatia in materie, nu astept sa-mi aprobe, doar sa-mi certifice un document.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane

""Freeelis: Subiect: RE: Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, inspectori RU

Nu este vorba de o actiune in instanta ... intrucat depasise termenul de exercitare a acesteia ... alte cai neortodoxe ""

Se poate sa fiti mai explicit...cum se mai poate anula o amenda decat prin actiune in instanta? Ce intelegeti prin cai neortodoxe?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
Rubia Rubia, Consultant resurse umane
Rubia a scris:

""Freeelis: Subiect: RE: Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, inspectori RU

Nu este vorba de o actiune in instanta ... intrucat depasise termenul de exercitare a acesteia ... alte cai neortodoxe ""

Se poate sa fiti mai explicit...cum se mai poate anula o amenda decat prin actiune in instanta? Ce intelegeti prin cai neortodoxe?
Multumesc

Imi pare rau, dar nu va pot satisface aceasta dorinta ... cine intelege, intelege ...

Am deschis topicul acesta doar de a dialoga despre aceasta legatura, intrucat foarte multi utilizatori lovesc in inspectorii ITM ... iar din punctul meu de vedere este ca nu trebuie sa generalizam in privinta acestor functionari, deoarece am vazut inspectori RU care abia stiu sa scrie sau sa completeze un c.i.m. :( ... dar se pare ca ne indepartam de subiectul acestui topic ... posibil ca in curand sa mai deschid si alte topicuri legate de obiectul muncii inspectorilor RU :)
Este in tendinta umana sa generalizeze, din pacate.
Si de o parte si de alta ITM/inspectori Ru exista si profesionisti si orgolii fara baza.
Cred ca un profesionist, in oricare din cele 2 directii este si va fi apreciat ca atare, indiferent de ce impresii lasa cei ce nu isi respecta statutul profesional. Aprecierile vor veni tot de la profesionisti, iar celelate impresii sau jigniri aduse doar pe seama generalizarilor nu prezinta nici-o valoare pentru care ar trebui sa afecteze pe cineva care-si exercita meseria cu mandrie si se starduie sa o faca cat de bine poate.
banutii de aur vor straluci mai devreme sau mai tarziu si daca stau intr-o gramada de noroi, nu-i asa?
Pe de alta parte tot mai si gresim, asa ca nu stiu daca cineva are curaj sa sunce primul cu piatra.

mai putin filozofic, eu am ierarhizat institutiile in mintea mea in functie de profesionalismul si buna colabararea si prestatie in relatie cu clientii ei, astfel:
1. AJOFM
2. ITM
3. CAS
4. CASS
Asta e impresia mea din relatia cu ei, nu o generalizez la toate judetele si nici nu spun ca este o regula.
Pur si simplu cred ca AJOFM-ul a investit mai mult in formarea angajatilor ei astfel incat sa stie sa discute cu orice fel de client intr-un mod mult mai constructiv.

La ITM ce a mai neplacuta impresie mi-a fost lasata de modul in care am fost tratata la un control facut societati, si anume ca un infractor. Ma astept ca atunci cand gasesti nereguli sa dai o amenda dar nu sa incepi sa te porti de parca ar trebui sa stau cu capul jos si sa ascult si sa ma fac mic in fata mai marelui de la ITM.
Si ce m-a deranjat cel mai mult a fost folosirea ca masura de a spijini statutul impunator al reprezentantului ITM a unei tehnici de dominare pe cae o dezavuez total, respectiv la masa la care prezentam actele si discutam, scaunul celui de la ITM este cu ceva mai inalt decat orice scaun as fi folosit eu din acel birou :D Scaunele pentru invitati sunt toate de inaltime mai mica, astfel incat sa fii mereu mai jos decat interlocutorul si sa te simti usor intimidat :P

Ei, asta nu mi-a placut chiar deloc si atunci m-am foosit de bibliorafturile mari cu care venisem, ajustand astfel diferenta de inaltime :D

Cu toate astea cunsoc acolo si oameni pe care ii stimez, ii apreciez si ii respect.

Alte discuții în legătură

Incetare contract in per proba anca55 anca55 In perioada de proba cf art. 31, al 4, indice 1 CM spune ca \"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai ... (vezi toată discuția)
Control itm la punctul de lucru ContSters159316 ContSters159316 BUNA ZIUA am urmatoarea situatie : punct de lucru deschis , declarat 1 salariat , in fapt pe zona respectiva isi desfasoara activitatea si agentii si ... (vezi toată discuția)
Noutati referitoare la activitatea ru dupa 01.01.2011 Cornel  Vasile Cornel Vasile [b]Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.[/b] Toata lumea stie ca , potrivit ... (vezi toată discuția)