Da ... si mai exista si o Inspectie Generala pentru afaceri sociale/ L’Inspection générale des affaires sociales .. genul Inspectiei Muncii de la noi :( ... care nu-i preavad rostul atata timp cat exista un Minister al Muncii si ITM -urile ;)
Da..
am pus aceasta intrebare pentru ca ma gandeam daca acest sistem de supraveghere si control prin ITM-uri este realmente necesar sau exista sisteme in care piata muncii functioneaza si cu mai putin control :)
Incep sa gandesc o utopie ... adica de ce nu ar functiona piata muncii si fara atata supraveghere ? Voebesc de supraveghere (acea impinere de a viza ITM actele facute in relatiile de munac) si nu de control, care e firesc atata timp cat unii bani merg la stat de la angatori :)
Pe piata comerciala nimeni nu sta sa supravegheze corecta intocmire a contractelor comerciale si sa puna vize pe ele, nu?
Poate ca s-ar putea gandi un sistem care sa nu mai creeze aceasta zona de supraveghere a conractelor si celorlaate acte aferente, care cred eu ca poate lipsi/
Daca angajatorul face treburile corect si legal in dom. muncii, isi va vedea linistit de treburi.
Daca nu le face corect/legal sa primeasac amenzi mult mai costisitoare de la ITM--uri.
Si poate asa ar functyiona mai bine si mai usor, ce credeti?
penrtu ca sa fim seriosi, in ce priveste amnezile. o amenda de 1500-3000 de lei sau chiar si dubla este o nimica toata pt o firma cata de cat mai rasarita. Angajatorul face niste calcule si decide. (de exemplu cat ma costa sa platesc orele suplimentare? atat Aaaaa, pai mai bine platesc amnezi de la ITM, este muuuuult mai putin... )
Cred ca exceptez din aceste remarci partea cu securitatea in munca, aici e alta treaba.
Este interesant si sistemul spaniol.
Acolo activitatea unui inspector este in exclusivitate pe teren.
Dar modul de control este foarte simplu, fara atatea hartogarii, se scrie doar actul de constatare si se trimite angajatorului. Obiectul de baza este un laptop conectat la un server unde exista o baza de date a tuturor persoanelor declarate ca lucreaza (si acolo tot angajatorul are ca obligatie sa declare persoanele, dar nu in 5 zile sau mai stiu eu cate, ci din prima zi!!!).Dar si amenzile, pe masura faptelor!
Din punctul asta de vedere ar fi bine daca s-ar pedala pe REVISAL.
Pe de alta parte, e adevarat ca inspectorul nu mai are de verificat plata comisionului, dobanzi si penalitati, , nu mai are de facut situatii la situatii, anexe la situatii, adunari pe orizontala, verticala si diagonala, lucruri INUTILE!!!
Corecta gandirea, grace_r!
"Legea partilor", cam asta ar trebui sa existe la orice nastere a unui raport de munca.
Nu vad nici eu de ce un inspector sa fie nevoit sa ingradeasca a se lucra mai mult de 12 ore daca angajatul accepta sa lucreze13 sau 14 ore pe zi sau 24/48.
Felicitari =D> pentru curajul de a deschide un astfel de subiect, in vremuri in care orice privire :weg:, cuvant :secret: sau gest :acute: se poate interpreta.
Stiti foarte bine ca este foarte greu sa fi impartial, indiferent de care parte a problemei te afli.
Subiectul imi trezeste interes si am sa-l urmaresc indeaproape.:yes: