avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, inspectori RU

Intr-un topic am facut afirmatia de maijos , iar la sugestia colegului nostru tudorvaleriu, m-am decis sa deschid acest topic
"Eu as pune in balanta si celelalte persoane care vin in contact cu ITM-ul (angajatori, angajati, contabili, inspectori RU)... si d.p.d.v. al profesionalismului as pune spune ca sunt anumiti inspectori ITM care pot da clasa multor capete luminate din organele centrale de specialitate... si ma opresc aici cu acest mic comentariu .. poate cam rautacios, domnule Valeriu ... si stiti de ce".

Chiar as dori sa se poarte un dialog pe aceasta tema, dar sa respectam si prevederile Regulamentului de postare .. Discutia pe aceasta tema, psa o facem fara un atac la persoana, civilizat si argumentat. Chiar daca inspectorii ITM au avut / au o atitudine reprobabila, nu se justifica un comportament jignitor la adresa lor.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: ContSters82334 , utilizator 10:08, 1 Octombrie 2009
Daca nu depui un document la timp, nu moare nimeni, daca nu respecti legislatia SSM s-ar putea sa moara cineva , la propriu.


Asa este, asa ma gandeam si eu. De aceea am incercat sa nu dicut in acelasi timp despre ambele subiecte.
Ambele domenii (RM si SSM) sunt la fel de importante si au aceleasi consecinte in cazul nerespectarii ilor. Riscuri exista oriunde.
E la fel de periculos sa lucrezi cu contract de munca si fara fisa individuala de protectia muncii dar si fara contract de munca si doar cu fisa individuala de protectia muncii.
In cazul neincheierii contractului de munca persoana nu este asigurata intr-un sistem de protectie sociala iar neintocmirea actelor pe partea de SSM persoana nu este asigurata din punctul d evedere al protectie muncii. Daca nu esti sanatos, nu poti sa lucrezi.
Si daca tot am ajuns la capitolul asta m-as bucura sa vad ca si angajatii sunt la fel de interesati sa li se faca protectia muncii la locul de munca la fel cum au pretentia sa li se incheie un contract de munca.
Exista multe domenii, mai ales acum pe perioada verii cand angajatii se expun unor riscuri fara sa-si dea seama iar consecintele sunt dezastruoase!!!!
Cred ca ar trebui din scoala sa fie importanti din punctl de vedere al protectiei aduse propriei persoane. E un capitol total nediscutat in scoli. Ce ziceti? Facem o reforma scolara?
Of, sunt atatea neajunsuri in sistem! Dar oare suntem destul de putini pentru a schimba ceva? Sau suntem idealisti?

Suntem idealisti :D
dar asta nu ne impiedica sa ne spunem parerile :)
E la fel de periculos sa lucrezi cu contract de munca si fara fisa individuala de protectia muncii dar si fara contract de munca si doar cu fisa individuala de protectia muncii.
In cazul neincheierii contractului de munca persoana nu este asigurata intr-un sistem de protectie sociala iar neintocmirea actelor pe partea de SSM persoana nu este asigurata din punctul d evedere al protectie muncii. Daca nu esti sanatos, nu poti sa lucrezi.

Lucratorul nu are voie sa inceapa sarcina de munca fara completarea si semnarea fisei de SSM. Asta inseamna ca se face instructaj introductiv general de catre LD SSM, instructaj la locul de munca de catre cond. LM, si angajatorul semneaza de admis la lucru.
Lucratorul vine cu o recomandare medicala de la med. de fam., urmand sa se faca med. muncii.
Tot din prima zi semneaza CM, dar legea da dreptul la 20 de zile sa-l depui. Ar fi o perioada de proba.
Daca are loc un acc. de munca in prima zi de ex.,- cum a fost un caz dezbatut pe forum- angajatorul este raspunzator indiferent ca nu a depus CM. La cercetarea acc. de munca, daca se dovedeste ca lucratorul nu a fost instruit inante de incepea lucrului, si n-are nici CM macar semnat, atunci lucrurile se complica rau ptr. patron.
Dupa parerea mea, legislatia SSM are in vedere toate aspectele ptr. protejarea lucratorului, si cere angaj. sa faca MULTE ca sa o respecte. Daca are fise semnate la zi, atunci se cam spala pe maini, angajatul a stiut dar nu a respectat instructiunile.
Raman la parerea mea, la orice loc de munca se poate produce un acc. in urma caruia sa se ramana invalid, sau sa moara. Cineva trebuie sa plateasca, asig. sociale sau angajatorul.
Deci va contrazic exista protectie sociala, indiferent de situatia contractuala.
PACAT CA PRACTICA NE OMOARA !!!!!!!!!!!!!!
;)

Eu am vorbit mai sus de cazuri perfect reale si valabile in tara noastra. Cazurile de munca fara forme legale, "munca nedeclarata" cum se numeste acum.
Nu vreau sa aduc acum in discutie ce face un angajator serios (respecta Legea 13/1999, Legea 53/2003, HG.161/2006, CCMUN, etc) ci mai degraba ce nu fac angajatorii si cum si unde ar trebui noi sa intervenim.
In cazul accidentelor de munca persoana care lucreaza fara forme legale nu este asigurata nici pe RM (contract de munca in primul rand), si nici pe SSM, cat despre asigurarea la CASS, CAS si somaj nici nu mai vorbim! Este expusa in totalitate!!
Stiu ca aici parerile sunt iar impartite, dar in urma unui control in care se constata ca lucreaza o persoana fara forme legale, tot ce se poate dispune este incheierea contractului de munca (atat prevede art. 16 al.1 din Codul Muncii), nu si data de la care trebuie sa fie incheiat contractul de munca. Aici intram intr-un capitol foarte controversat. Eu zic ca se poate incheia cu data identificarii persoanei la munca. De ce? Foarte simplu: persoana poate sa declare ca lucreaza de 2 ani de zile la angajatorul respectiv sa nu-l fi primit decat de 1 luna. In cazul asta cine are dreptate, angajatul sau angajatorul? Eu zic ca se incheie contractul de munca cu data identificarii persoanei si tot ce este retroactiv se recupereaza in instanta. Inspectorul de munca nu se poate substitui instantei de judecata.
Alt caz concret: angajator care presupunem ca are prezenti la lucru personal nedeclarat, maine intra in faliment. Mai beneficiaza acele persoane de somaj sau pensie? Au fost declarate undeva? S-a platit vreo contributie undeva?
Exemplele pot continua.
Cat despre persoanele care au lucrat "la negru cate o jumate de an si vin acum si plang la usile ITM, ce sa le mai spunem? E tardiv iar unii renunta la ideea de a da in judecata firma, mai ales daca s-a desfiintat.
Despre mamicile insarcinate care au lucrat tot asa, "la negru" luni de zile, au mai beneficiat de indemnizatia de crestere a copilului daca nu s-a cotizat??? Nici vorba!!
E adevarat, vremurile sunt grele si poate tocmai de aceea fenomenul acesta al muncii nedeclarate e in floare.
Exista in schimb inspectori care daca identifica persoane fara forme legale in timpul controlului explica si consecintele acestui fenomen. E o bila alba, nu?
Exista inspectori pe SSM care in timpul controlului au gasit cateva persoane fara casca de protectie sau un echipament cat de cat corespunzator, in nici un caz papuci de plaja!!! Ce a facut? I-a adunat pe toti, seful de santier le-a dat la toti casca de protectie si echipament. Uite ca se poate!! Surpiza a fost peste 2 ore cand controlul s-a repetat iar angajatii erau echipati corespunzator. UIte ca se poate!!
Da, e adevarat, practica ne omoara dar mai degraba pe cei ce conduc diferite compartimente si insitutii din birouri, care nu s-au implicat niciodata intr-un control si nu stiu ce implica asa ceva.
Eu mai am o dara de speranta.
Speranta moare ultima!

Alte discuții în legătură

Incetare contract in per proba anca55 anca55 In perioada de proba cf art. 31, al 4, indice 1 CM spune ca \"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai ... (vezi toată discuția)
Control itm la punctul de lucru ContSters159316 ContSters159316 BUNA ZIUA am urmatoarea situatie : punct de lucru deschis , declarat 1 salariat , in fapt pe zona respectiva isi desfasoara activitatea si agentii si ... (vezi toată discuția)
Noutati referitoare la activitatea ru dupa 01.01.2011 Cornel  Vasile Cornel Vasile [b]Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.[/b] Toata lumea stie ca , potrivit ... (vezi toată discuția)