avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, inspectori RU

Intr-un topic am facut afirmatia de maijos , iar la sugestia colegului nostru tudorvaleriu, m-am decis sa deschid acest topic
"Eu as pune in balanta si celelalte persoane care vin in contact cu ITM-ul (angajatori, angajati, contabili, inspectori RU)... si d.p.d.v. al profesionalismului as pune spune ca sunt anumiti inspectori ITM care pot da clasa multor capete luminate din organele centrale de specialitate... si ma opresc aici cu acest mic comentariu .. poate cam rautacios, domnule Valeriu ... si stiti de ce".

Chiar as dori sa se poarte un dialog pe aceasta tema, dar sa respectam si prevederile Regulamentului de postare .. Discutia pe aceasta tema, psa o facem fara un atac la persoana, civilizat si argumentat. Chiar daca inspectorii ITM au avut / au o atitudine reprobabila, nu se justifica un comportament jignitor la adresa lor.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: ContSters82334 , utilizator 10:08, 1 Octombrie 2009
:offtopic:
# cristina_b
O rugaminte am : incearcati sa nu mai postati mesaje consecutive ... este o incalcare a Regulamentului de postare.


De ce sa nu avem curaj sa deschidem o astfel de discutie ... insa pana acum nu au participat decat cativa useri si sper sa contribuie mai multi la aceasta discutie .. ca de dat in inspectorii de la ITM nu mai vorbesc cati lovesc ;)
cristina_b a scris:

Nu vad nici eu de ce un inspector sa fie nevoit sa ingradeasca a se lucra mai mult de 12 ore daca angajatul accepta sa lucreze13 sau 14 ore pe zi sau 24/48.


problema cu timpul de lucru mi se pare altceva, din punctul meu de veder nu se incadreaza in ce am dorit eu sa expun ca posibilitate de imbunatatire a sistemului.

Timpul de munca este bine sa fie reglementat, cred eu. Nu inspectorul ITM ingradeste timpul de munca ci legislatai aferenta timpului de munca.
In pricipiu nu aduc aici in discutie reglementariule din codul muncii, care zic eu, sunt bune asa cum sunt (as mai face eu cateva mici modificari :) dar asta e dehja alat poveste)

Punctul meu de vedre se refera la sistemul de supraveghere privind respecatrea legislatiei de munca.

Adica avem de o parte legislatia muncii, avem un sistem de control dar inrte ele se aseaza aceasta zona a obligatiilor angajatorilor de a pune toate actele sub lupa ITM in permanenta.

poate sistemul spaniol prezentat mai sus este mai bun din acest punct de vedere. Vine inspectorul si am verifica cand vrea el dar nu mai sta si la ghiseu sa verifice si sa puna vize toata ziua pe taote actele. Mai bine in acest tmp face controale pe teren.
Mi se parea un sistem bun :)
penrtu ca sa fim seriosi, in ce priveste amnezile. o amenda de 1500-3000 de lei sau chiar si dubla este o nimica toata pt o firma cata de cat mai rasarita. Angajatorul face niste calcule si decide. (de exemplu cat ma costa sa platesc orele suplimentare? atat Aaaaa, pai mai bine platesc amnezi de la ITM, este muuuuult mai putin... )

Cred ca exceptez din aceste remarci partea cu securitatea in munca, aici e alta treaba.


De ce stimata colega grace_r, spuneti ca la SSM e altceva, e la fel. De la inceputul lunii, doua firme cu angajatori straini - unul Libanez si altul Turc- m-au concediat pe motiv ca daca vine controlul ei dau spaga si ies mai ieftin.
Sunt enervati ca trebuie sa faca CIM la lucratori, sa plateasca echipament de lucru, med. muncii si carnete de sanatate, deratizare, si altele necesare in alimentatie publica. Unul vinde shaorma salariul meu 200 ron, celalalt ineluse de gogosi-150 ron/luna. Fac publice sumele deoarece cei care se pricep la SSM, realizeaza cate riscuri de acc. sunt la acele locuri de munca.
In consecinta luni, vreau sa fac reclamatie la ITMB, si am sa cer si audienta la inspectorul sef D. Bujor, pentru a intensifica controalele la angajatorii straini. Colegii de la RU, aveti astfel de patroni ?
Nu stiu daca sunt pe subiectul discutiei, dar din postarile de mai sus, am dedus ca DA !!!!!!!
Un angajator Roman, nu are cum sa sfideze total legislatia muncii, dar " investitorii" cu shaorma incalca cu buna stiinta. Stiu ca sunt putini inspectori, deci rezolvarea este numai cu o reclamatie despre orice incalcare a legii.
E valabila pentru lucratorii de toate categoriile( RU, SSM, Contabil, Cons. Juridic etc.)
:weg: :duh:
@octavai:
Eu ma gandeam ca supravegherea facuta de ITM prin solictarea de a se inregistra acolo toate documentele privind contractele, cf lg 130, ar putea fi, (teoretic vorbind) eliminata, si sa ramana doar partea cu controlul pt respecatrea legislatiei muncii.
Pe SSM am doar cunostinte mai mult teoretice despre ce se intampla, nu am fost implicata direct, dar excepatrea am facut-o in sensul ca mi se parea mai necesara supravegherea securitati si sanatatii in munca decat supravegherea documentelor privind rela de munca.
Ori in SSM cred ca exista mai mult control decat supraveghere.

Din ce povestiti, vad ca intradevar si respectarea regulilor SSM poate fi inlaturata daca amenzile sunt prea mici.
(imi pare rau sa aud ce vi se intampla)

De aceea cred ca ar fi util sa se mareasca amenzile, poate asa le-ar fi mai greu sa faca balanta de care vorbeam mai sus.

La cati shaorm-isti si gogoseristi avem, cred ca ar intra mai multi bani la buget asa decat din impozitul forfetar :D si alte masuri mai mult sau mai putin "cretze"... dar sa nu intram in politica B-)
Nu cred ca amenzile pentru nerespectarea regulilor de sananate si securitate in munca sunt asa de mici ... cea mai mica amenda este de 2000 lei, iar maximum este de 10.000 lei .... cunosc un caz, in care s- a dat si o amenda de 100.000 lei :)

Alte discuții în legătură

Incetare contract in per proba anca55 anca55 In perioada de proba cf art. 31, al 4, indice 1 CM spune ca \"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai ... (vezi toată discuția)
Control itm la punctul de lucru ContSters159316 ContSters159316 BUNA ZIUA am urmatoarea situatie : punct de lucru deschis , declarat 1 salariat , in fapt pe zona respectiva isi desfasoara activitatea si agentii si ... (vezi toată discuția)
Noutati referitoare la activitatea ru dupa 01.01.2011 Cornel  Vasile Cornel Vasile [b]Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.[/b] Toata lumea stie ca , potrivit ... (vezi toată discuția)