avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca comuna

Am vrut sa comentez la postul initiat de catre RamonaCiuchendea, dar nu am putut, asa ca imi permit sa-mi spun parerea in acest fel. Sper sa fie permis.

Eu cred ca problema cu aceasta custodie comuna (ansamblu de drepturi si OBLIGATII) este faptul ca nicio autoritate nu ia in calcul interesul superior al copilului. Iar unii parinti se gandesc numai cum sa se razbune pe fostul sau fosta. Este doar un concept copiat, nu si gandit sub toate aspectele.

1. Legile sunt copiate si nu sunt adaptate la tara noastra, la mentalitatea si la calitatea unor oamenilor care o locuiesc. In tarile dezvoltate statul asigura copilului pensia alimentara si isi recupereaza banii de la parintii nerezidenti. Ia sa fie si la noi asa, sa intre fiscul peste nerezidentii care saracesc subit, care nu mai au venituri dar se plimba cu SUV-uri care consuma 30% combustibil. Nu ai venit, dar ai 2 maini si 2 picioare? Pai hai la munca si uite asa mai facem niste autostrazi gratis cu nerezidenti care vor avea in acest mod un salariu din care li se va putea retine lunar banii pentru copil. Nu vrei? Ia sa nu mai ai tu drepturi asupra copilului 6 luni sau 1 an in care sa fi monitorizat si sa demonstrazi ca iti iubesti copilul si te lupti sa ii asiguri toate cele necesare.
La noi, in tara lui "las-o, ma, ca merge asa!" nu se poate cu vorba buna, parerea mea.

2. Prin masurile care se vor a fi luate de catre executori (sa scoti copilul afara si sa incui usa dupa el) se incalca o serie de drepturi ale copilului garantate de Constitutie si de Legea 257 si o serie de drepturi ale omului. Iar acele tratamente pot duce la grave probleme psihice pentru copiii care se simt lipsiti de aparare si se vad in fata unor straini incrancenati.

3. Atat rezidentii cat si nerezidentii incalca, fara sau cu buna stiinta, drepturile copiilor pe care sustin ca ii iubesc pana la cer si inapoi de mai multe ori.

4. Este o lacuna majora, zic eu, faptul ca in lege nu exista penalizari si pentru nerezidentii care nu-si respecta obligatiile. Care isi bat joc de copiii care ii asteapta cu bagajul facut la usa sau care lipsesc de la anumite cursuri sau intalniri cu prietenii pentru ca trebuie sa fie prezenti la ordin... degeaba. Aici ar trebui sa existe aceleasi amenzi care se aplica rezidentilor. Aceleasi sume si pe aceleasi perioade. Ia sa vedem atunci cati isi vor mai bate joc.

5. De asemenea, nu se face diferenta intre parintii nerezidenti care se intereseaza si se ocupa de copiii lor si cei pe care nu ii intereseaza nici macar daca este sanatos copilul lor. (Cand l-am intrebat pe biologicul copilului meu daca nu vrea sa stie si el cu cat s-a nascut copilul, ce ii place sa manace sau daca dace la olita mi-a raspuns cu un ranjet in coltul gurii "Nu asta ma intereseaza pe mine"). De asta exista atatea probleme ca "parintii" de genul asta sunt pusi in aceeasi oala cu cei carora chiar le pasa. Nu se poate vorbi despre alienare cand copilul ala si-a vazut de 5 ori "tatal" in cei 6 ani pe care ii are.

Am tot citit o serie de pareri pro si contra si imi permit sa imi spun si eu opinia.

In momentul in care parintii se despart si copilul ramane cu unul dintre ei este inevitabil sa nu se creeze o indepartare de cel care pleaca. Este in legea firii. Daca stai cu o persoana te atasezi de ea, va faceti o rutina, aveti gandire comuna si obiceiuri asemanatoare. Este normal sa iubesti mai mult pe cineva alaturi de care stai zi si noapte. Care te tine in brate cand esti racit sau te doare burta. Si nu este vorba despre alienare. Eu ma refer la cazurile in care parintii sunt sanatosi la cap si nu se razbuna unii pe altii cu legea in mana.

Am folosit termenul de rezidenti si nerezidenti pentru a nu mai spune nimeni ca acuz tatii sau ca sunt de partea mamelor.
O opinie diferita nu inseamna luat la tranta
Nu-I nimic, lasati copilul la tata daca simtiti ca respectarea dreptului copilului dumneavoastra de a avea relatii cu amandoi parintii va trezeste atatea sentimente negative.
Doamna proastasatului, inteleg ca fostul partener a fost un sot ideal inainte sa apara copilul? Normal ca si tatal este vinovat de alegerea partenerei, numai ca vedeti dumneavoastra, tatii sustin custodia comuna, nu-I asa, nu-I vedeti plangandu-se pe aici ca vor doar ei copilul. Chiar si cand ajung sa execute silit fosta partenera si sa ii dea amenzi, ei spun ca vor doar sa-si vada copilul, sa aiba o relatie normal cu acesta nu ca vor sa ia copilul de la mama.
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator
[editat]
Nu e nicio mirare ca tatii sustin custodie comuna si doresc doar sa-si vada copilul, ca doar nu s-or inhama la cresterea lui zi de zi, cat si la cheltuielile reale ale unui copil!
[editat]va raspund: sotul meu a fost un sot nepotrivit dupa primele luni! Ramasesem insarcinta si am sperat (gresit desigur) ca nasterea copilului il va responzabila. Nu s-a intamplat asta si nu s-a intamplat nici ulterior. Copilareste zgomotos si ratat si in zilele noastre. Au trecut ani buni de atunci. Copilul s-a atasat real de partenerul meu si asta ne bucura pe toti. Avem momente pe care ni le strica zgomotul de suspensii rupte produse de fostul, dar din fericire sunt de scurta durata!
Eu desigur continui sa-mi doresc o relatie buna si normala intre baietelul meu si tatal lui, dar din pacate tatal lui pare mai preocupat de scandaluri decat de copil!
gi-jane2, moderator
UnParinte a scris:

1. Doamna Maria, evident ca nu este in interesul acestui copil sa-l aiba ca tata.

2. Este uimitor cum decizia de a face un copil este luata cu atata superficialitate si dezinteres ca apoi sa fie invinovatita societatea pentru iresponsabilitatea unora.

3. Doamna Maria, copilul dumneavoastra este jumatate din dumneavoastra si jumatate din tatal acela dezinteresat. Va trebui sa va intelegeti cu el, daca nu isi indeplineste responsabilitatile puteti limita programul de vizita, puteti suplini acordul.

1. Daca este atat de evident, de ce nu exista o lege care sa fie in interesul copilului? Care sa-l apere de lucrurile evidente? De ce un om care nu l-a vrut niciodata si nu il vrea nici acum are drepturi fara a avea nicio obligatie? Nu vorbesc despre parintii care se inteleg dupa divort, separare sau ce mai vreti. Vorbesc despre exceptiile care nu au fost luate in calcul cand s-a copiat legea asta.

2. Fara sa jignesc pe cineva, daca o mama cand afla ca este insarcinata si aude inimioara copilului batand se mai poate gandi sa faca avort este o criminala din punctul meu de vedere. Este decizia fiecaruia daca aduce pe lume un copil si nu trebuie sa dau explicatii nimanui pentru asta. In ceea ce ma priveste am luat decizia aceasta in deplina cunostinta de cauza, iar copilul meu are mult mai multe decat multi dintre copiii cu ambii parinti.

3. Doamna draga, eu nu am timp si chef sa stau prin tribunale ca sa suplinesc acorduri sau sa reduc programe doar pentru ca legea noastra stupida da copy/paste fara sa adapteze la societatea in care traim. Daca tot este jumatate din acel nerezident pai hai sa impartim si cheltuielile pe jumatate. Cu 200 de lei pe luna nu platesc nici macar asigurarea medicala a copilului
@un parinte. Poate ne spuneti si noua, concret, cu ce va ajuta custodia comuna! concret si cu exemple, ca eu nu pricep neam
Vai ,vai ...autoritatea parinteasca comuna da mari batai de cap.Trec si eu prin asta de citiva ani .Sint de acord cu doamna 25Maria23.Toti avocatii sint buni si judecatorii sint exemplari ,toti aplica legi dupa cum sint scrise .Din pacate ,nu se pun niciunul in situatie chiar daca stiu ADEVARUL .Cind s-a stabilit ultimul program de vizita copilul meu era in ultima vacanta de gradinita urmind sa mearga la clasa pregatitoare .Acuma este in clasa 1,obosit pina la maxim pentru ca "legea"a hotarit vizita de 2 ori pe saptamina de la 15 .30 pina la 17,si tot al 2 weekend.Toate bune si frumoase .Copilul iese de la scoala la ora 12 si vizita incepe de la 15,30 cu luarea copilului de la scoala :intrebarea avocatului.Domnule judecator -ce va face copilul pina la 15,30 daca cursurile se termina la 12 .Raspunsul incruntat si rapid "poate merge acasa si sa se reintoarca la 15 ,30 .Un judecator exeplar care aplica legea cu articole .Poti duce dovezi cite in luna si in stele ,nu sta nimeni sa le citeasca pentru ca legea autoritati li se pare apa de ploaie.Asa ca doamna 25Maria23 , nu cred ca mai are rost sa ne cautam dreptatea ,ne ramine doar sa ne consolam copilasii sa avem rabdare sa luam din cind in cind calmante daca e nevoie,ca vorba aia "pina la d-zeu sfintii ne maninca"daca nu avem grija de noi .Nu putem cere drepturi ca doar "noua ne-a trebuit divorturi",(asa gindesc in sinea lor cei ce au facut legea si din cind in cind cei ce o aplica).Doamna 25Maria23 ,daca gasiti o solutie de bine va rog sa imi dati de stire in privat .Va multumesc :)

Consiliul Europei tocmai a adoptat Rezoluţia privind egalitatea părinţilor.
Legea 272/2004, art. 36 (1) stipulează: "Ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea şi educarea copilului"
Adică atât părintele rezident, cât şi cel nerezident, au aceleaşi obligaţii faţă de DREPTUL COPILULUI LOR.
Cum se poate respecta legea daca parintii nu comunica deloc,absolut deloc de 7 ani .Daca l-am chemat la medic cind am dus copilul pt analize am fost nevoita sa scriu mesaj pentruca la telefon nu a raspuns ,si cind a ajuns la cabinet nici macar nu a intrebat care-i problema ,dupa recoltarea de singe a iesit fara sa intrebe cum e sau cit costa tratamentul sau ce tratament ia.Dupa terminarea serbarii de sfirsit de gradinita in loc sa stea de vorba cu educatoarea ,a luat copilul si l-a dus in alta clasa sa-l intrebe una alta de parca nu ar fi avut timp in orele de vizita .Cum poate un judecator sa spuna sa fie luat copilul de la scoala la 15,30 cind orele lui sint terminate la 12...care e dreptul copilului aici ...in unele procese nu vad nici un drept doar recursuri si bani luati din buzunarele noaste (piriti si reclamanti),pentruca totul trebuie platit aminarea proceselor si recursurile ,nu apara NIMENI dreptul copilului gratis.
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui almamater almamater Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Copil fara tata Panseaua Panseaua Doresc pareri referitor la aceasta situatie: Ea traieste in concubinaj cu El. Ea cetatean roman, el roman si francez. Ea are loc de munca si o locuinta ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)