avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca comuna

Am vrut sa comentez la postul initiat de catre RamonaCiuchendea, dar nu am putut, asa ca imi permit sa-mi spun parerea in acest fel. Sper sa fie permis.

Eu cred ca problema cu aceasta custodie comuna (ansamblu de drepturi si OBLIGATII) este faptul ca nicio autoritate nu ia in calcul interesul superior al copilului. Iar unii parinti se gandesc numai cum sa se razbune pe fostul sau fosta. Este doar un concept copiat, nu si gandit sub toate aspectele.

1. Legile sunt copiate si nu sunt adaptate la tara noastra, la mentalitatea si la calitatea unor oamenilor care o locuiesc. In tarile dezvoltate statul asigura copilului pensia alimentara si isi recupereaza banii de la parintii nerezidenti. Ia sa fie si la noi asa, sa intre fiscul peste nerezidentii care saracesc subit, care nu mai au venituri dar se plimba cu SUV-uri care consuma 30% combustibil. Nu ai venit, dar ai 2 maini si 2 picioare? Pai hai la munca si uite asa mai facem niste autostrazi gratis cu nerezidenti care vor avea in acest mod un salariu din care li se va putea retine lunar banii pentru copil. Nu vrei? Ia sa nu mai ai tu drepturi asupra copilului 6 luni sau 1 an in care sa fi monitorizat si sa demonstrazi ca iti iubesti copilul si te lupti sa ii asiguri toate cele necesare.
La noi, in tara lui "las-o, ma, ca merge asa!" nu se poate cu vorba buna, parerea mea.

2. Prin masurile care se vor a fi luate de catre executori (sa scoti copilul afara si sa incui usa dupa el) se incalca o serie de drepturi ale copilului garantate de Constitutie si de Legea 257 si o serie de drepturi ale omului. Iar acele tratamente pot duce la grave probleme psihice pentru copiii care se simt lipsiti de aparare si se vad in fata unor straini incrancenati.

3. Atat rezidentii cat si nerezidentii incalca, fara sau cu buna stiinta, drepturile copiilor pe care sustin ca ii iubesc pana la cer si inapoi de mai multe ori.

4. Este o lacuna majora, zic eu, faptul ca in lege nu exista penalizari si pentru nerezidentii care nu-si respecta obligatiile. Care isi bat joc de copiii care ii asteapta cu bagajul facut la usa sau care lipsesc de la anumite cursuri sau intalniri cu prietenii pentru ca trebuie sa fie prezenti la ordin... degeaba. Aici ar trebui sa existe aceleasi amenzi care se aplica rezidentilor. Aceleasi sume si pe aceleasi perioade. Ia sa vedem atunci cati isi vor mai bate joc.

5. De asemenea, nu se face diferenta intre parintii nerezidenti care se intereseaza si se ocupa de copiii lor si cei pe care nu ii intereseaza nici macar daca este sanatos copilul lor. (Cand l-am intrebat pe biologicul copilului meu daca nu vrea sa stie si el cu cat s-a nascut copilul, ce ii place sa manace sau daca dace la olita mi-a raspuns cu un ranjet in coltul gurii "Nu asta ma intereseaza pe mine"). De asta exista atatea probleme ca "parintii" de genul asta sunt pusi in aceeasi oala cu cei carora chiar le pasa. Nu se poate vorbi despre alienare cand copilul ala si-a vazut de 5 ori "tatal" in cei 6 ani pe care ii are.

Am tot citit o serie de pareri pro si contra si imi permit sa imi spun si eu opinia.

In momentul in care parintii se despart si copilul ramane cu unul dintre ei este inevitabil sa nu se creeze o indepartare de cel care pleaca. Este in legea firii. Daca stai cu o persoana te atasezi de ea, va faceti o rutina, aveti gandire comuna si obiceiuri asemanatoare. Este normal sa iubesti mai mult pe cineva alaturi de care stai zi si noapte. Care te tine in brate cand esti racit sau te doare burta. Si nu este vorba despre alienare. Eu ma refer la cazurile in care parintii sunt sanatosi la cap si nu se razbuna unii pe altii cu legea in mana.

Am folosit termenul de rezidenti si nerezidenti pentru a nu mai spune nimeni ca acuz tatii sau ca sunt de partea mamelor.
Mai părinte este cel care şi-a asumat creşterea şi educaţia copilului; mai părinte este cel care , pentru binele copilului, renunţă temporar la bucuriile lumeşti; mai părinte este cel care îi explică copilului de ce soarele e pe cer şi de ce cântă păsările; mai părinte e cel care-i alină copilului durerile noaptea, când îi cresc dinţişorii sau când îl doare burta, ş.a.m.d.
natura stabileste domnule "un parinte". ca om fi noi animale inzestrate cu ratiune, dar tot animale suntem! ca vrem sau nu! si este in instinctul fiecarei femele de pe planeta asta, infierent de specie, sa isi protejeze puiul impotriva oricui. fie el si masculul procreator :) ca exista si mame denaturate, e adevarat. la fiecare specie exista. insa ele sunt mult, mult mai putine ca tatii absenti. Iar dupa cateva milenii de "mama creste copiii, tatal aduce de-ale gurii", credeti ca se schimba o mentalitate printr-o lege? sa fim seriosi... inca din fasa suntem invatati ca mama e mama. poezioare, cantece, povesti, filme, desene, carti!
cat despre codul civil care da sansa parintilor buni sa fie parinti buni, nimic mai fals! un parinte nu e tinut de o hartie. cu bune si rele, un parinte e parinte. ala care nu-si vede copilul cu anii nu e parinte, e inseminator. custodia asta comuna nu il ajuta cu nimic pe copil nici cand parintii se inteleg si colaboreaza, nici cand nu se inteleg. in primul caz, relatia e buna si nu se pune problema de luat decizii de unul singur, in al doilea caz nu creeaza decat tensiuni, si o parghie pentru nerezident sa santajeze si sicaneze parintele rezident
TrandafirulVesel a scris:

Oameni buni, legea trebuie sa delimiteze cadrul legal in cazul in care NU SE POT INTELEGE JUSTIABILII IN MOD AMIABIL.

Asta incerc si eu sa spun de 2 ani. Cum se pot "intelege" doi oameni care nu se respecta, nu-si vorbesc si nu isi fac decat rau unul altuia? CUM? In legea 275 scrie clar " Interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizica si morala normala, la echilibru socioafectiv si la viata de familie", ori cand vine nerezidentul cu executor si rezidentul este obligat sa-i predea bagajul, sa scoata copilul din casa si sa incuie usa dupa el se incalca absolut TOATE cele de mai sus.

danac71 a scris:

Rolul dumneavoastra este sa pregatiti copilul pentru viata, sa ii aratati ca toti adultii pot gresi uneori (y compris parintii). Din pacate viata e mai degraba o lupta decat un camp cu flori si unii afla de mult prea timpuriu asta... Fetita mea mi-a spus aseara (nu ca ar fi prima data, dar sunt intotdeauna surprinsa sa aud asta din gura unui copil de 4 ani) ca vrea un tatic nou, fiindca tati nu stie sa se ingrijeasca de ea.

Cred ca intelegem diferit ce presupune a "pregati copilul pentru viata". Eu nu-mi doresc sa-mi aud copilul spunand la 4 ani ca-si doreste alt tatic fiindca tati nu stie sa se ingrijeasca de ea. Ar insemna esecul meu ca mama. Asta nu ar trebui sa stie, simta sau sa spuna un copil de 4 ani. Eu imi doresc la 4 ani copilul meu sa rada, sa se joace si sa isi faca prieteni cu care sa mergem la mare si la munte. Nu va judec, va spun doar ca un copil de 4 ani nu ar trebui sa traiasca asemenea sentimente din punctul meu de vedere. Poate ma insel eu. Imi cer scuze daca v-am deranjat.

AVLIL a scris:

Doamna Maria, inteleg ca dv. ati facut un copil cu un om care NICIODATA nu v-a asigurat intretinerea dv. si a copilului, cu care ati avut o relatie suficient de proasta sa nu stiti unul ce face celalalt. In aceste conditii, urmarea nu putea fi alta.
Sa va dau o veste proasta: omul acesta se va razboi cu dv. pana la luna si-napoi, fara sa consume nervi, ba chiar se va incarca din razboaie.
Dezamorsati, ca va mananca de vie! Si, in proces, amandoi veti manca pruncul ala, saracul!

Astept cu nerabdare raspunsul dvs la intrebarile mele:

Legea nu face diferenta intre astfel de specimene si tatii adevarati. Tati care (macar la un moment dat) si-au dorit copii. Sunt convinsa ca mai sunt si alte mame in situatia mea care nu isi pot proteja copiii legal de . De ce nu se poate adauga la articolul 508 un aliniat (3) care sa explice putin mai detaliat "neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti". Mie mi se pare o neglijenta grava sa nu te intereseze copilul 6 luni sau 1 an si sa nu-i platesti niciun ban NICIODATA sau o data la 3 luni. Un copil nu mananca o data la 2-3 luni sau o data pe an. Despre acesti oameni vorbesc eu si nu consider ca este corect ca ei sa aiba aceleasi drepturi cu ceilalti tati.

Si unde este, doamna AVLIL, interesul suprem al copilului cand chiar dvs. spuneti ca el se va razboi cu mine din pura placere si lipsa de activitate? Din fericire, judecatoarea s-a prins ca era o femeie cu experienta, dar daca la urmatorul proces nimeresc un jude care nu da doi bani?

De ce sa aiba acest specimen aceleasi drepturi ca mine care am mers la controale 9 luni, care am crescut copilul asta din prima zi si care il cresc in continuare, care i iplatesc abonamente de sanatae, lectii de schi, de balet, vaccinurile. Iar domnul o fi facut treaba lui ce, numai de acest copil nu l-a interesat. Cum sa fiu nevoita sa-i cer acordul pentru orice legat de acest copil cand el habar nu are de nimic si nici nu vrea sa stie? Repet unde este interesul acestui copil?
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2016
25Maria23, utilizator
Asa doamna Martonze, si intre mama si tata care e mai parinte. Intre doi parinti care amandoi au ingrijit copilul in egala masura cui dai custodia? Ca vad ca idea de custodie comuna cu convine.
Bun, in cazul in care amandoi parintii au fost implicate si acum nu se mai inteleg cum faci asta?
Sau cui dai custodia, mamei care a stat acasa si nu are job sau cum sa se intretina sau tatalui care a stat mai putin dar a muncit sa-i intretina pe cei doi?

Custodia comuna nu tine de mama, tati, fosti sot ci de dreptul copilului de a fi ingrijit de cei care I-au dat viata. Desigur, sunt nu putine cazuri in care nu ar trebui data pe banda rulanta aceasta custodie comuna dar nici nu ar trebui blamata.

Doamna Maria, evident ca nu este in interesul acestui copil sa-l aiba ca tata, ceea ce ne mira de ce tocmai pe el l-ati ales sa fie tatal copilului dumneavoastra. Nu stiati ce se intampla cand faci anumite lucruri? Dumneavoastra sunteti cea care ati facut toate demersurile sa va aflati in situatia de fata si acum sunteti frustrate ca nu vine legea sa va apere copilul?
Este uimitor cum decizia de a face un copil este luata cu atata superficialitate si dezinteres ca apoi sa fie invinovatita societatea pentru iresponsabilitatea unora.
Doamna Maria, copilul dumneavoastra este jumatate din dumneavoastra si jumatate din tatal acela dezinteresat. Va trebui sa va intelegeti cu el, daca nu isi indeplineste responsabilitatile puteti limita programul de vizita, puteti suplini acordul.
Mai departe insa nu-l puteti scoate din viata copilului, viata in care culmea, dumneavoastra l-ati bagat.

[Editat: Regulamentul de postare prevede ca deciziile moderatorilor nu se comenteaza pe forum.]

Colaborarea cu pistolul in tampla se numeste dictatura! Asa cum voluntarii din razboi se numesc mercenari! Omul s-a nascut fiinta libera si prin natura sa se opune coercitiei, inca din scutec! Cu timpul, accepta un set de reguli, dar isi pastreaza dreptul la viata privata, un anumit grad de intimitate si un drept de a decide. Custodia comuna si programul de vizitare doresc a se transforma in domiciliu fortat al mamei si/sau arest la domiciliu al copilului la dispozitia programului de vizitare.
Nu-i nimic atat de uimitor cu privire la asa-zisa superficialitate in alegerea tatalui copilului. Cand am ales sa fim parinti nu am stiut dinainte cum se va comporta fiecare dintre noi in acest rol. Asa cum va convine teoria ca un sot mizerabil poate fi un parinte bun si reciproca e adevarata! Cat priveste "superficialitatea" in a alege cu cine faci copilul si aici functioneaza aceiasi reciprocitate. Si mama e responsabila pentru alegerea partenerului si tatal la fel! Iar apoi, ca sa citez, este invinovatita societatea ca nu-i da parintelui nerezident concursul la scandal in cor cu el!
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2016
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui almamater almamater Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Copil fara tata Panseaua Panseaua Doresc pareri referitor la aceasta situatie: Ea traieste in concubinaj cu El. Ea cetatean roman, el roman si francez. Ea are loc de munca si o locuinta ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)