avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca comuna

Am vrut sa comentez la postul initiat de catre RamonaCiuchendea, dar nu am putut, asa ca imi permit sa-mi spun parerea in acest fel. Sper sa fie permis.

Eu cred ca problema cu aceasta custodie comuna (ansamblu de drepturi si OBLIGATII) este faptul ca nicio autoritate nu ia in calcul interesul superior al copilului. Iar unii parinti se gandesc numai cum sa se razbune pe fostul sau fosta. Este doar un concept copiat, nu si gandit sub toate aspectele.

1. Legile sunt copiate si nu sunt adaptate la tara noastra, la mentalitatea si la calitatea unor oamenilor care o locuiesc. In tarile dezvoltate statul asigura copilului pensia alimentara si isi recupereaza banii de la parintii nerezidenti. Ia sa fie si la noi asa, sa intre fiscul peste nerezidentii care saracesc subit, care nu mai au venituri dar se plimba cu SUV-uri care consuma 30% combustibil. Nu ai venit, dar ai 2 maini si 2 picioare? Pai hai la munca si uite asa mai facem niste autostrazi gratis cu nerezidenti care vor avea in acest mod un salariu din care li se va putea retine lunar banii pentru copil. Nu vrei? Ia sa nu mai ai tu drepturi asupra copilului 6 luni sau 1 an in care sa fi monitorizat si sa demonstrazi ca iti iubesti copilul si te lupti sa ii asiguri toate cele necesare.
La noi, in tara lui "las-o, ma, ca merge asa!" nu se poate cu vorba buna, parerea mea.

2. Prin masurile care se vor a fi luate de catre executori (sa scoti copilul afara si sa incui usa dupa el) se incalca o serie de drepturi ale copilului garantate de Constitutie si de Legea 257 si o serie de drepturi ale omului. Iar acele tratamente pot duce la grave probleme psihice pentru copiii care se simt lipsiti de aparare si se vad in fata unor straini incrancenati.

3. Atat rezidentii cat si nerezidentii incalca, fara sau cu buna stiinta, drepturile copiilor pe care sustin ca ii iubesc pana la cer si inapoi de mai multe ori.

4. Este o lacuna majora, zic eu, faptul ca in lege nu exista penalizari si pentru nerezidentii care nu-si respecta obligatiile. Care isi bat joc de copiii care ii asteapta cu bagajul facut la usa sau care lipsesc de la anumite cursuri sau intalniri cu prietenii pentru ca trebuie sa fie prezenti la ordin... degeaba. Aici ar trebui sa existe aceleasi amenzi care se aplica rezidentilor. Aceleasi sume si pe aceleasi perioade. Ia sa vedem atunci cati isi vor mai bate joc.

5. De asemenea, nu se face diferenta intre parintii nerezidenti care se intereseaza si se ocupa de copiii lor si cei pe care nu ii intereseaza nici macar daca este sanatos copilul lor. (Cand l-am intrebat pe biologicul copilului meu daca nu vrea sa stie si el cu cat s-a nascut copilul, ce ii place sa manace sau daca dace la olita mi-a raspuns cu un ranjet in coltul gurii "Nu asta ma intereseaza pe mine"). De asta exista atatea probleme ca "parintii" de genul asta sunt pusi in aceeasi oala cu cei carora chiar le pasa. Nu se poate vorbi despre alienare cand copilul ala si-a vazut de 5 ori "tatal" in cei 6 ani pe care ii are.

Am tot citit o serie de pareri pro si contra si imi permit sa imi spun si eu opinia.

In momentul in care parintii se despart si copilul ramane cu unul dintre ei este inevitabil sa nu se creeze o indepartare de cel care pleaca. Este in legea firii. Daca stai cu o persoana te atasezi de ea, va faceti o rutina, aveti gandire comuna si obiceiuri asemanatoare. Este normal sa iubesti mai mult pe cineva alaturi de care stai zi si noapte. Care te tine in brate cand esti racit sau te doare burta. Si nu este vorba despre alienare. Eu ma refer la cazurile in care parintii sunt sanatosi la cap si nu se razbuna unii pe altii cu legea in mana.

Am folosit termenul de rezidenti si nerezidenti pentru a nu mai spune nimeni ca acuz tatii sau ca sunt de partea mamelor.
Mmm...n-as generaliza. Bunica (nascuta in 1918),a divortat, avand doi copii si fiind si nepoata de preot...deci se putea si pe vremea aceea. :)

La subiect : retrageti-va din batalii si lasati-l pe celalalt sa-si dea "masura" - e cea mai eficienta arma. La urma urmei, la 10 ani copilul poate fi audiat de instanta...
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2016
danac71, utilizator
Adevar ati grait doamna proastasatului, tot ce ati mentionat nu vine din programul de vizitare. Sa inteleg ca incepeti a sustineti locuinta alternativa in caz de divort? ca sa poata fi amandoi parintii egal implicati in viata copilului? =D> Ah, nu, pentru ca atunci ar fi copilul debusolat. Nici asta nu sustineti. De fapt, practic, sustineti si altceva decat respingerea tatalui din viata copilului?
Am intrebat aici cum se vede variant ideala de tata. Si surprinzator insa nu a raspuns nimeni. Oare de ce? pentru ca nu puteti gasi nimic bun la un tata? Pentru ca habar nu aveti de fapt cum ar trebui sa fie lucrurile si cum ar trebui sa arata o relatie normal parinte copil dupa divort?
Doamna proastasatului, cand mama v-a spus fara greseala cate grame ati avut la nastere ati iubit-o mai mult? Daca nu ar fi stiut si v-ar fi zis ca nu isi mai aminteste, ati fi iubit-o mai putin? Credeti ca acum, ca ati retinut o cifra, ati terminat cu obligatiile dumneavoastra ca parinte sau ca va puteti eschiva de altele? Nu, nu ti-am incurajat relatia cu tatal tau dar hei, iti pot spune cate kilograme ai avut la nastere? Compenseaza? Pai nu, cu siguranta nu.
Corect ati spus ca te straduiesti cu toata dragostea, orice parinte o face, cauta ce e mai bun, incearca. De ce trebuie fostul blamat ca nu e de acord cu tot ce faceti dumneavoastra? Ca ar imbunatati, ca ar face diferit? Barfesc vecinii? Am o veste care va va soca probabil dar toata lumea barfeste. Daca credeti ca o fac doar din cauza fostului va asigur ca si in lipsa lui ar fi gasit un subiect gras si dolofan de disecat. Dar de ce sa gandesti asa cand poti da vina pe tata? Nu? Cand e chiar atat de simplu sa invinovatesti un om pentrun toata nefericirea si nereusita ta.
Toti ratatii si toti scandalagii nu au facut copii singuri #-o
Din moment ce o vreme au fost considerati suficienti de buni pentru a li se purta copilul, poate ca nu sunt atat de ratati si nici atat de scandalagii. In plus, cine v-a facut pe dumneavoastra vrednica sa judecati si sa etichetati? ce inseamna ratat la dumneavoastra poate nu inseamna ratat pentru altcineva. De ce trebuie ca si cei din jur sau propriul copil sa vada lucrurile numai prin ochelarii prin care le vedeti dumneavoastra.
Cine credeti ca e mai fericit, ratatul de acasa de pe canapea cu un job cu salariu minim care seara ragaie linistit la o bere sau ratatul care seara e in multinationala la birou? care copil e mai fericit, al ratatului care alearga seara cu tati in parc desi are pantalonii peticiti sau copilul care isi asteapta tatal in casa pe canapeaua de piele jucandu-se la tableta scumpa?
Totul e relativ in viata.
Copilul trebuie sa poata experimenta in primul rand relatiile cu parintii lui care. Poate o experienta negativa acum cu tatal scandalagiu il va ajuta pe viitor sa previna o alta situatie riscanta in viata lui. Nu puteti spune sigur ce anume din ce vede si din ce invata ii va folosi pe viitor. Ceea ce puteti spune sigur dumneavoastra insa e ca orice copil are doi parinti, mama si tata.
AVLIL a scris:

Doamna Maria, inteleg ca dv. ati facut un copil cu un om care NICIODATA nu v-a asigurat intretinerea dv. si a copilului, cu care ati avut o relatie suficient de proasta sa nu stiti unul ce face celalalt. In aceste conditii, urmarea nu putea fi alta.
Sa va dau o veste proasta: omul acesta se va razboi cu dv. pana la luna si-napoi, fara sa consume nervi, ba chiar se va incarca din razboaie.
Dezamorsati, ca va mananca de vie! Si, in proces, amandoi veti manca pruncul ala, saracul!

Vedeti, doamna AVLIL, legea nu face diferenta intre astfel de specimene si tatii adevarati. Tati care (macar la un moment dat) si-au dorit copii. Sunt convinsa ca mai sunt si alte mame in situatia mea care nu isi pot proteja copiii legal de . De ce nu se poate adauga la articolul 508 un aliniat (3) care sa explice putin mai detaliat "neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti". Mie mi se pare o neglijenta grava sa nu te intereseze copilul 6 luni sau 1 an si sa nu-i platesti niciun ban NICIODATA sau o data la 3 luni. Un copil nu mananca o data la 2-3 luni sau o data pe an. Despre acesti oameni vorbesc eu si nu consider ca este corect ca ei sa aiba aceleasi drepturi cu ceilalti tati.

Si unde este, doamna AVLIL, interesul suprem al copilului cand chiar dvs. spuneti ca el se va razboi cu mine din pura placere si lipsa de activitate? Din fericire, judecatoarea s-a prins ca era o femeie cu experienta, dar daca la urmatorul proces nimeresc un jude care nu da doi bani?

De ce sa aiba acest specimen aceleasi drepturi ca mine care am mers la controale 9 luni, care am crescut copilul asta din prima zi si care il cresc in continuare, care i iplatesc abonamente de sanatae, lectii de schi, de balet, vaccinurile. Iar domnul o fi facut treaba lui ce, numai de acest copil nu l-a interesat. Cum sa fiu nevoita sa-i cer acordul pentru orice legat de acest copil cand el habar nu are de nimic si nici nu vrea sa stie? Repet unde este interesul acestui copil?

danac71 a scris:

La subiect : retrageti-va din batalii si lasati-l pe celalalt sa-si dea "masura" - e cea mai eficienta arma. La urma urmei, la 10 ani copilul poate fi audiat de instanta...

Si pana la 10 ani va fi traumatizat de nu-l mai recupereaza nici mama psihologilor. Avem niste legi generale, care se aplica la gramada uneori. Ce inseamna "sa-si dea masura" si cum se face asta? Eu nu m-am angrenat in nicio batalie: nu eu am deschis procesul, nu eu am mintit instanta prin inscrisuri si pe la interogatorii. Eu nu sunt adepta scandalului si a bataliilor. Nu vrei, nu te oblig, dar nu-ti bate joc de copilul meu ca altfel stam de vorba.

UnParinte a scris:

Sa va pun o intrebare celor care sustin ca ar fi normal ca tatal sa-si dea acordul. Care dintre mamele de aici si-ar lasa copilul sa plece peste granita cu o persoana in care nu au absolut deloc incredere?
De ce nu are tatal incredere in mama? pentru ca foloseste copilul sa se razbune pe el, nu-I lasa sa se vada, e un om care a incetat sa mai buna binele superior al puiului pe primul loc.
Deci, care ridica mana?

Dumneavoastra vorbiti serios sau doar ipotetic? Tatal ar trebui sa-si dea acordul fara sa stea pe ganduri pentru o vacanta in afara tarii, cu prietenii sau cu mama. Mai ales daca nu scoate vreun ban nici macar sa-l duca pe cel mic la Lehliu Gara. Dar cu legile noastre copiate pe genunchi poate, fara prea mari consecinte....

@25Maria23, nu mai editati mesaje consecutive, tuturor, le raspundeti in acelasi mesaj !

Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator
Din pacate dna Maria, se pare ca aici obligatiile acelor tati despre care vorbiti nu exista, se ocolesc raspunsurile la aceste probleme de parca ar fi scrise cu cerneala invizibila. Cum sa fie tratat un tata care are intradevar grija de copilul lui la fel cu unul pe care nu il intereseaza din ce traiaeste copilul, care vine sa il vada o data , de doua ori pe an, si atunci nu la program ci doar cand vrea el, cand in loc sa intrebe mama de ce are nevoie copilul ii cumpara o sacosa de dulciuri pe care i le pune in fata, chiar daca tu ii spui ca nu are voie, sau nu are voie asa multe. Cum sa tratezi doi tati total diferiti la fel? Cum poti judeca mama daca nu mai vrea sa i dea copilul, cum o poti judeca ca, cu toate ca nu plateste un ban ptr intretinerea lui, trebuie sa mentii legatura copilului cu tatal. Daca vrea sa fie tata, atunci sa fie nu numai la joaca si la laudat cu copilul pe la tot familionul, ca pe sfintele moaste, participi la intretinerea si la educarea lui bine, nu participi sa nu mai ai nici un drept. Si aici nu vorbesc de persoanele care poate nu au, vorbesc de persoanele care isi plimba fundul prin tot felul de masini de ultima fita, se imbraca cu nu stiu ce naiba haine de firma, dar ptr copilul lui nu are bani, sau iti spune franc in fata ca nu vrea sa plateasca si ca nu ai ce sa-i faci.In astfel de cazuri, dovedite, parintele ar trebui decazut din drepturile parintesti, fara sa mai aiba absolut nici un drept.
@Anissia, asta incerc si eu sa spun. Sa se faca diferenta si sa se actioneze in consecinta ca ne batem joc de copii. Noi ne umplem de nervi, injuram si ne trece, dar ei raman traumatizati pe viata din cauza unor badarani care nu stiu sa accepte ca fostele se descurca de 1000 de ori mai bine fara ei.

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui almamater almamater Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Copil fara tata Panseaua Panseaua Doresc pareri referitor la aceasta situatie: Ea traieste in concubinaj cu El. Ea cetatean roman, el roman si francez. Ea are loc de munca si o locuinta ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)