Legea ar fi trebuit sa reglementeze clar situatia sub aspect procedural.
La ce se vede din lege pe art. 914 NCPC mie imi pare ca este ultimul proces verbal prin care se executa cu privire la minor.Apoi trebuie inchis dosarul de executare.
In doctrina, daca am remarcat eu bine, se considera ca, doar pentru 3 luni de zile se pot percepe acele mult discutate penalitati de intarziere.Adica nu mai mult de 3 luni de zile se poate obliga parintele debitor la plata lor.
Ce ziceti dvs. inseamna ca executorul dupa ce incheie procesul verbal prin care face referire la esuarea executarii silite se ajunge la instanta se dau penalitati si apoi, dupa alte 3 luni iarasi vine executorul judecatoresc in acelasi dosar, iar constata refuzul minorului si iar creditorul sesizeaza instanta si se dau din nou inca 3 luni de penalitati.
Adica sustineti ca in practica se ajunge la 6 luni de penalitati?
Si apoi la 9 luni si tot asa, 12 luni, s.a.m.d?
Asa ziceti ca se face in practica executorilor?
Nu. Penalizarile pe zi de intarziere se dau o sg data. Apoi creditorul le tot descarca din 3 in 3 luni. Ref la refuzul minorului , executorul nu mai face niciun proces verbal, PANA CAND DEBITORUL NU IL CONVOACA SA CONSTATE INDEPLINREA OBLIGATIEI! Acest din urma procesverbal, DE REALIZARE A EXECUTARII, incheie executarea.
Daca nu, lucrurile raman legate de procesulverbal care a dus la actiunea creditorului in baza Art 906 alin 2.
Incercat sa intelegeti conceptul ca penalitatile nu reprezint rascumpararea obligatiei ci doar o constrangere ptr respectarea obligatiei!
Referitor la constrangerea debitorului am inteles inca dinainte sa dea ei legea.Stiam jurisprudenta CEDO pana sa inteleaga statul roman la CEDO si foloseam jurisprudenta CEDO in procesele cu dreptul la legaturi personale cu minorul.
Stiam ca vor da o lege de acest fel pentru ca erau fortati de CEDO.
Nu stiam insa forma exact.
Cat priveste prevederile art 914 NCPC sunt clare si fara echivoc.
Executorul este obligat sa incheie un proces verbal la momentul esuarii executarii silite.
Legea nu prevede in mod expres in sensul ca, executarea inceteaza doar atunci cand este executata hotararea, dar este ceva care intr-adevar ar putea duce la aceasta concluzie.
Am observat si acest aspect.
E adevarat ca se pare ca executarea nu inceteaza decat daca este executata hotararea dar art. 914 NCPC obliga executorul sa incheie acel proces verbal de final dupa esuarea executarii sau in cazul in care a executat hotararea.
Si daca legea obliga executorul sa incheie acel proces verbal final, fiind vorba de o dispozitie procedurala imperativa executorul nu are dreptul de a se sustrage de la aceasta obligatie legala.
Deci, avem pe de-o parte o obligatie legala imperativa si anume cea de a incheia acel proces verbal de final chiar daca a esuat executarea silita si prevederile art. 703 NCPC care prevede cazurile de incetare a executarii silite in mod expres unde nu se prevede absolut nimic cu privire la executarea silita referitoare la minori.
Sunt autori care incadreaza la art. 703 alin. 1 pct. 2 NCPC incetarea executarii silite pe considerentul ca executarea nu mai poate fi efectuata datorita imposibilitatii obiective executarii silite ( nu cred ca se exprima chiar asa, dar aceasta este concluzia mea).
Tot nu am inteles cate luni sustineti ca in practica se aplica acele penalitati.
Conform legii rezulta ca numai 3 luni in cadrul executarii silite.
Mie imi pare ca dvs. sustineti ca penalitatile pot curge mai mult de 3 luni de zile conform practicii executorilor judecatoresti.
Eu sunt de parere ca in mod legal ar trebui inchis dosarul de executare la momentul esuarii executarii silite adica atunci cand se incheie de executor procesul verbal in care consemneaza ce s-a intamplat in sensul ca, esuarea executarii trebuie sa duca la inchiderea dosarului de executare pentru imposibilitatea continuarii executarii silite.
In cadrul procedurii de executare referitoare la minori nu se poate face decat o consiliere psihologica si daca dupa consiliere nu se intampla nimic care sa ajute la executare nu ramane decat chestiunea cu acele penalitati pentru 3 luni de zile.
Din moment ce legea nu prevede in sensul ca nu inceteaza executarea silita dar nici nu avem o norma de procedura expresa care sa duca la continuarea executarii silite, in cazul in care executorul continua executarea silita adauga la lege in opinia mea si nu se poate proceda in acest mod.
Art. 914
Procesul-verbal de constatare
Executorul judecătoresc va încheia un proces-verbal în care va constata modul de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute la art. 909 alin. (1), dispoziţiile art. 889 fiind aplicabile în mod corespunzător.
Procesul verbal final, dupa cum v-am spus, va prevede fie executarea obligatiei, fie continuarea refuzului. (caz in care se intampla 906)
Nu inteleg ce nu intelegeti.
Dvs. sustineti ca executorul incheie procesul verbal de la art 914 NCPC numai in cazul in care a executat silit si i-a reusit executarea si creditorul a preluat minorul?
Eu sustin ca si in caz de esuare a executarii trebuie sa incheie procesul verbal.
Acesta fiind ultimul act procedural in dosarul de executare silita.
Dupa aceea se inchide dosarul de executare silita.
Legea nu prevede o perpetuare a executarii silite cu repetarea la nesfarsit a continuarii executarii si a ajungerii din nou la consiliere psihologica.
Se merge doar o singura data la consilierea psihologica in cadrul respectivului dosar de executare.
Deci, in ambele ipoteze de reusire sau de esuare a executarii silite trebuie incheiat procesul verbal si in ambele situatii trebuie inchis dosarul de executare.
Adica dosarul nu se inchide decat daca se reuseste executarea silita ci si in cazul in care esueaza.
Chiar daca se aplica penalitatile de instanta dosarul trebuie inchis in ceea ce priveste executarea principala respectiv executarea referitoare la minor.
Executorul poate doar sa execute cu privire la banii proveniti din penalitati.