brokenangel a scris:
DECI RELUAREA EXECUTARII SE VA FACE DUPA CELE 3 LUNI SI POATE DURA LA INFINIT??
este din punctul meu de vedere un abuz si o bataie de joc pentru ca nu inteleg cum se pot aplica amenzi de 100 ron sau 1000 ron /zi cand eu castig 1000 ron /luna ???
ce ii dau copilului sa manance , unde este interesul si grija statului pentru copil ???
Cum pot stopa aceste abuzuri si ilegalitati ??!
Din pacate aveti dreptate.
Am mai deschis un topic in care ma gandesc daca nu s-ar putea deschide o contestatie la executare direct de catre minor pentru a se evita ajungerea la aplicarea penalitatilor de intarziere.
Adica dupa primirea somatiei sa se formuleze contestatie la executare direct de catre minor.
Termenul este de 15 zile de la comunicarea somatiei.
www.avocatnet.ro/content/for...
Executarea silita daca esueaza nu poate dura la infinit dupa parerea mea.
Practic acele 3 luni de pedeapsa cu constragerea penalitatilor constituie piatra de incercare.
In cazul in care este vorba de stabilirea domiciliului minorului la celalalt parinte dupa esuarea executarii si aplicarea de penalitati dosarul ar trebui inchis deoarece daca a esuat executarea silita, executarea ramane si fara obiect.
Deci, dupa cele 3 luni de penalitati ar trebui inchis dosarul de executare in ceea ce priveste executarea silita directa referitoare la minor.
Ramane dosarul deschis numai pe partea cu executarea penalitatilor de intarziere, executorul putand face o poprire pe salariu.
Si in ceea ce priveste esuarea executarii in privinta executarii programului de vizita situatia ar trebui sa fie identica, doar ca situatia este cumva mai complicata intrucat dreptul la legaturi personale este sa zicem bilunar si apare in fiecare luna.
In cazul in care se stabileste domiciliul la celalalt parinte si esueaza executarea silita, practic executarea nu se mai poate face deoarece finalitatea executarii in acest caz este preluarea definitiva a minorului si schimbarea domiciliului acestuia adica mutarea lui.
Aici exista o diferenta intre cele doua executari silite.
In caz de executare pe mutarea minorului la alta adresa odata esuata executarea nu mai ai practic ce sa faci, iar in cazul programului de vizita fiind vorba de un drept bilunar care exista in fiecare luna executarea esuata va duce la inchiderea dosarului dupa acele 3 luni de penalitati insa dupa o perioada de timp parintele creditor va putea deschide din nou o noua executare silita.
Adica tatal minorului in cazul dvs., sa zicem dupa 6 luni de zile are dreptul de a deschide o noua executare silita si sa se ajunga din nou la penalitati de intarziere.
Singura solutie pentru a evita aceasta situatie ar fi aceea ca sa va judecati si sa nu mai aiba program de vizita insa nu cred ca instanta va proceda in acest sens decat daca se vor gasi argumente care sa combata jurisprudenta CEDO.
Toate aceste prevederi legale au fost inserate in legislatie cu privire la executarea silita referitoare la minori deoarece statul roman a fost obligat la plata de despagubiri pentru tatii care s-au plans la CEDO ca au hotarari judecatoresti dar nu le pot executa.
Deci, problema cu refuzul tatilor de catre proprii copii este veche de cand lumea...
Ca sa cautati sa va lamuriti ar trebui sa analizati hotararile CEDO prin care se explica de CEDO de ce se incalca art 8 din Conventie si sa cautati contra argumente.
Ar trebui sa se ajunga chiar la CEDO pentru aceasta lege cu executarea silita insa problema este ca ar trebui sa apara o jurisprudenta favorabila pentu minori si mame in mod implicit.
Eu stiu in mare motivatia CEDO dar trebuie sa ma uit atent pentru a incerca sa pregatesc o actiune pentru CEDO in incercarea de a crea o jurisprudenta favorabila si pentru minori care sa creeze un just echilibru intre drepturile tatilor si drepturile minorilor cu efecte indirecte si pentru mame care ele trag ponoasele...
Ca sa va puteti adresa la CEDO trebuie sa stiti argumentele lor din considerentele hotararilor pronuntate.
Eu cu cazul meu sunt in urma cazului dvs. dar se poate sa se ajunga la sesizarea CEDO daca instanta nu va judeca pe fond contestatia la executare care ar fi promovata direct de minor sau daca s-ar respinge contestatia la executare.
Foarte greu de izbandit la CEDO pe contestatia la executare facuta in nume propriu de minor dar se merita incercat.
Se mai poate face o sesizare CEDO si dupa ce se aplica penalitati de intarziere dar aceasta ar insemna sa fie peste mult timp pentru ca daca as reusi sa invoc exceptia de neconstitutionalitate cu privire la art. 913 alin. 5 NCPC si s-ar suspenda judecata ar putea sa dureze cel putin 6 luni pana sa se judece exceptia de neconstitutionalitate.
Daca ar dura un an sa zicem blocarea dosarului de executare silita asa cum consider eu ca ar trebui sa se intample in mod legal copilul ar ajunge la 8 ani si ceva si ar putea si sa fie ascultat in instanta.
Sub 10 ani instanta nu este obligata sa asculte copilul.
Insa...pe contestatia la executare din acel topic facuta direct de minor in nume propriu, minorul ar trebui ascultat in mod obligatoriu de instanta fiind contestator ( reclamant practic in proces).
Minorul are si el dreptul la viata privata si dreptul la intimitate tot la fel cum are dreptul si tatal lui in baza art. 8 din CEDO.
Eu consider ca exista drepturi egale in ceea ce priveste art. 8 CEDO si in caz de egalitate dragoste cu forta nu se poate pentru ca avand drepturi egale, aceasta inseamna ca minorul nu poate fi fortat sa faca ceea ce nu vrea intr-o relatie cu tatal lui.
De aceea eu sunt de parere ca ceva sanse ar fi la CEDO fiind vorba de drepturi egale dar care sa fie exercitate in mod diferit de parinte si de catre copil.