avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Maxime, aforisme, cugetari....proprii
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Maxime, aforisme, cugetari....proprii

Nu intotdeauna stiu ce vreau, dar stiu sigur ceea ce nu vreau...

Sclavagismul Epocii Moderne are mai multe denumiri
Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
ContSters98240, utilizator
romascanu a scris:

u.b.i.k. a scris:

Ma tot intrebam ce s-a intamplat cu Schopenhauer. Cum s-a reincarnat sufletul lui. In ce trup? Unde? In ce tara? In ce veac?

Ai gasit vreun aforism de-al meu la Schopenhauer? :rofl::rofl::rofl:

Geneza Timpului.

Iar in ziua a (...) a facut Domnul timpul si a vazut El ca este bine .... iar oamenii s-au bucurat pentru ca astfel s-au putut confectiona o multime de alte lucruri interesante:
precedentul judiciar care ne scuteste sa mai gandim;
rationamentul inductiv care chiar daca in 9 cazuri din 10 este incorect, este comod si foarte popular;
principiul prior tempore potior jus fara de care ar fi foarte greu de conceput legislatia privind proprietatea intelectuala si drepturile de autor ...

Esenta casniciei se afla intr-un spatiu tridimensional unde axa ascendenta este reprezentata de etica iar celelalte doua axe sunt sexualitatea si patrimoniul. In acest spatiu tridimensional, iubirea este intersectia dintre dimensiunea etica si sexualitate, este sexualitatea inaltata prin etica.

Wow ... ce hegelian :O! :ohyes:
Ultima modificare: Duminică, 29 August 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Hei, Adalbert, ce-ai patit?

Ce-i cu definitia asta meschino-domestico-conjugala?

Ce legatura este intre sentiment si etica!? Iubirea e o problema de sentiment nu de morala.

Ce-ai definit tu acolo nu e esenta casniciei, ci esenta … plictiselii resemnate.

Si crede-ma ca nu ma apucau 10 ani in institutia asta (care in paranteza fie spus nu-I deloc ideala, pentru o casnicie ideala nu-i decat o excrocherie divina, inseamna a voi sa altoiesti o sira a spinarii pe alta sira a spinarii; omul o vrea, dar viata i-o refuza) daca as fi vazut in casnicia mea esenta asta pe care o vezi tu … inspirata parca dintr-un regulament stabilit de sectia de moravuri.

"toate urmăresc până la urmă acelaşi ţel: să te ducă la primărie! "

Din moment ce ai acordat unei femei nobilulul titlu de sotie, trebuie sa te dedici binelui ei, asa cum si ea trebuie sa se dedice binelui tau, dar obligatia ce-ti incuba tie este mai mare fiindca ea este o fiinta mai delicata, iar tu, ca mai puternic, ii esti cu atat mai mult dator cu orice pilda buna si orice ajutorare.
Calitatile pe care trebuie sa le nutreasca o casatorie: bunul simt, dragostea, armonia gandurilor,frumusetea (..) igiena si economia casnica... (cat si potrivirea...)
romascanu a scris:

Ce legatura este intre sentiment si etica!? Iubirea e o problema de sentiment nu de morala.

Ce-ai definit tu acolo nu e esenta casniciei, ci esenta … plictiselii resemnate.

:rofl:

=D>Prejudecăţi în privinţa moralei

La nivelul simţului comun morala este adeseori percepută ca tip de principii şi norme care au rolul de a stăvili "instinctul plăcerii". O glumă populară spune că tot ce este plăcut este fie ilegal, fie imoral, este mereu interzis, sau cel puţin îngraşă.

Cea mai frecventă confuzie este identificarea moralităţii cu conduita sexuală. În acest sens, moralitatea înseamnă: puritanism, abstinenţă, interdicţii sexuale, virtutea înţeleasă ca virtute sexuală (fidelitate sau abstinenţă). Moraliştii sunt priviţi drept gardieni ai purităţii, înăcriţi, bătrâni, inchizitoriali, oameni mereu puşi să-i judece pe alţii, să-i condamne în faţa opiniei publice, să-i arate cu degetul.

Această confuzie vine dintr-o tradiţie mai veche, specifică societăţii premoderne, adică, în contextul nostru, a acelui tip de societate în care separaţia dintre public şi privat era slabă, comunitatea era omogenă religios şi cutumiar sau colectivitatea prima ca importanţă asupra individului.

În comunităţile închise, foarte tradiţionaliste şi conservatoare,teama şi veneraţia faţă de “instanţa morală” erau motivaţii esenţiale pentru supunerea la normeşi obiceiuri. În comunităţile deschise primează respectul şi aprecierea faţă de semeni şi faţă de principiile morale convenite în comunitate.

[ link extern ]

Marea problema apare atunci cand scapam de prejudecati : dispare institutia numita casnicie....Nu se stie de ce...
ContSters109653, utilizator
romascanu a scris:

... daca as fi vazut in casnicia mea esenta asta pe care o vezi tu … inspirata parca dintr-un regulament stabilit de sectia de moravuri.

Au ... auuu ... auuuu ... urecheeea ... auuu ... nu mai trage te rog, ca nu mai fac!
Offf, ce suparacioasa! Incercam sa fiu si eu hegelian ... si vad ca nu-mi merge.
Oy-oy-oy, aproape ca nu mai aud cu ea si uite ce tare s-a inrosit!
...
Daca tot am urechea rosie si suntem la topicul de maxime confectionate de noi hai sa-ti zic una inspirata de BB
Femeia: O fiinta care-si inchipuie ca e pretentioasa si greu de multumit pentru ca nici un barbat nu a incearca vreodata sa o multumeasca.

Care BB? Ei! Nu Brigitte Bardot! Era vorba de Bitter (Ambrose) Bierce :coffee:
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Poti iubi, romantic vorbind, doua persoane in acelasi timp? Flavyta Flavyta Am o pasiune pentru scris, si in ultima vreme, mi s-a conturat o ideea destul de buna, dupa parerea mea, dar care poate fi extrem de discutabila: poti iubi ... (vezi toată discuția)
Povesti cu talc / cu morala. sfaturi pentru viata si altele pe tema. ContSters122354 ContSters122354 Învaţă de la ape să ai statornic drum; Învaţă de la flăcări că totu-i numai scrum; Învaţă de la umbra să taci şi să veghezi; Învaţă de ... (vezi toată discuția)
Maxime in limba romana. ContSters98251 ContSters98251 Fericirea nu este nimic decat sanatate buna si o memorie proasta. Albert Schweitzer (vezi toată discuția)