avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incarcare nejustificata la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incarcare nejustificata la intretinere

sper sa ma poata indruma cineva ce trebuie sa fac....in anul 2008(martie) am fost somata de catre o firma de recuperari ca in termen de 15 zile sa-mi achit datoria restanta la intretinere(aceasta fiind in valoare de 2800 ron,plus aproape 500 ron taxa firmei de recuperare).in acel moment nu am putut achita toata suma,am intarziat cu 2 zile peste termenul stabilit de iei dar am achitat toata suma restanta inclusiv luna februarie 2008 si am refuzat sa achit taxa firmei de recuperare.in acest moment ma aflu in somaj siam un copil in intretinere,evident ca de atunci nu mi-am mai putut achita intretinerea. incepad cu luna aprilie am stabilit cu administratorul sa dau lunar o suma de bani.in momentul de fata am achitat 1400 ron din totalul de 3450 afisat in luna aprilie.pe fiecare chitanta ahitata mi-a scis doar ''restanta''fara alte precizari ce reprezinta exact suma achitata.problema este ca suma in continuare fiind foarte mare in prezent (3168),m-am panicat si am mers la dansul sa-i cer lamuriri.mi-a spus ca in toata suma ahiitata pana acum mi-a oprit si taxa firmei de recuperare pt ca asociatia a facut contract cu ei si altfel acestia dadeau asociatia in judecata.eu nu am fost instiintata de faptul ca am de achitat inca aceasta suma si nici pe vreuna din chitantele achitate nu se precizeaza ca am facut o astfel de plata.am uitat sa precizez ca din acest apartament ce-l detin eu am 34 si mama are 14 iar adresa celor de la recuperari este facuta pe numele mamei mele care din 2006 si-a schimbat adresa de domiciliu. este corect sa procedeze astfel eu nefiind anuntata ca sunt obligata sa platesc acea suma?
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 17:11, 13 August 2009
Trebuie sa va dezamagesc putin , dar norma de aplicare a legii 230/2007 precizeaza obligativitatea emiterii de chitanta separat de catre casierul asociatiei doar "pentru incasarea fondului de rulment". Toate celelalte sume reprezentand cote de intretinere, restante, fond de reparatii, alte fonduri, penalizari, cheltuieli individuale, etc. se pot incasa pe aceeasi chitanta.
Sigur ca in evidenta pe fisele individuale de intretinere, in registrele de fonduri si penalizari , alte debite, sumele au fost consemnate separat chiar daca au fost incasate pe aceeasi chitanta.
Daca se urmarea lista afisata in luna urmatoare dupa plata sumei de 1500 lei restantierul ar fi observat cum s-au impartit acesti bani.
Cu scuzele de rigoare dar platile efectuate trebuie sa rezulte clar si nu doar sa se presupuna ca au fost efectuate pentru ca exista riscul sa nu stie ce a platit si sa ii mai fie ceruti inca o data aceeasi bani.
Legea nu precizeaza expres din cate stiu, in sensul ca, cheltuielile de judecata se achita la gramada cu cotele de intretinere.;)

avocat Claudiu Lascoschi
In normele metodologice se specifica
Art. 24. -
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.

In cuprinsul legii si al normelor se fac precizari la toate fondurile, de reparatii, de penalizari, la restante , la alte cote si cheltuieli comune sau individuale.
Daca legiuitorul ar fi considerat ca trebuie sa se emita chitanta separat pentru aceste cheltuieli individuale ( privilegiu imobiliar, comision avocat, cheltuieli postale pentru notificari, somatii, cheltuieli de executare, etc.) ar fi facut aceasta precizare asa cum a facut-o cu fondul de rulment.
Si eu consider ca administratorul a gresit si trebuia sa precizeze pe chitanta suma care reprezinta restantele separat de suma care trebuia achitata in luna respectiva.
este obligatoriu ca pe fiecare chitanta sa se scrie pt ce s au primit banii.
Faceti confuzie...nu se fac registre pt aceste operatii. Mentionarea tipului de plate pe chitante ,ajuta la dovedirea efectuarii platii in scopul precis
Tot asa trebuia sa se scrie pe chitante ,separat ,si compensatia termica primita de unii proprietari.Dar cati fac acest lucru?

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Chitanta separata pentru penalizari ContSters290057 ContSters290057 1.Pentru penalizari asociatia de proprietari trebuie sa emita chitante separate, in niciun caz chitanta pe care nu scrie nimic sau scrie numai \\"intretinere ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)