avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incarcare nejustificata la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incarcare nejustificata la intretinere

sper sa ma poata indruma cineva ce trebuie sa fac....in anul 2008(martie) am fost somata de catre o firma de recuperari ca in termen de 15 zile sa-mi achit datoria restanta la intretinere(aceasta fiind in valoare de 2800 ron,plus aproape 500 ron taxa firmei de recuperare).in acel moment nu am putut achita toata suma,am intarziat cu 2 zile peste termenul stabilit de iei dar am achitat toata suma restanta inclusiv luna februarie 2008 si am refuzat sa achit taxa firmei de recuperare.in acest moment ma aflu in somaj siam un copil in intretinere,evident ca de atunci nu mi-am mai putut achita intretinerea. incepad cu luna aprilie am stabilit cu administratorul sa dau lunar o suma de bani.in momentul de fata am achitat 1400 ron din totalul de 3450 afisat in luna aprilie.pe fiecare chitanta ahitata mi-a scis doar ''restanta''fara alte precizari ce reprezinta exact suma achitata.problema este ca suma in continuare fiind foarte mare in prezent (3168),m-am panicat si am mers la dansul sa-i cer lamuriri.mi-a spus ca in toata suma ahiitata pana acum mi-a oprit si taxa firmei de recuperare pt ca asociatia a facut contract cu ei si altfel acestia dadeau asociatia in judecata.eu nu am fost instiintata de faptul ca am de achitat inca aceasta suma si nici pe vreuna din chitantele achitate nu se precizeaza ca am facut o astfel de plata.am uitat sa precizez ca din acest apartament ce-l detin eu am 34 si mama are 14 iar adresa celor de la recuperari este facuta pe numele mamei mele care din 2006 si-a schimbat adresa de domiciliu. este corect sa procedeze astfel eu nefiind anuntata ca sunt obligata sa platesc acea suma?
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 17:11, 13 August 2009
Adam Grecu a scris:

La noi in asociatie 1 s-a hotarat intr-o AG - de f. mult timp in urma sa se taie chitante separate pentru cotele de intretinere, majorari de intarziere (penalizari), fonduri de toate felurile - chiar daca operatiunile sunt migaloase, cer destul timp pentru completare si inregistrare, consuma chitante.. Nu trebuie sa va mai spun de ce s-a hotarat asa...

2 in situatie de aglomeratie, casierul nu mai are timp sa-i precizeze perioada pentru care plateste (sa zicem ca achita 150 lei ce ar reprezenta o suma partiala din costul lunii oct. 2008) .

Pentru dl.@proprietaru: de unde pana unde pe chitante trebuie trecuta separat suma privind "compensatia termica" primita de unii proprietari? O dovada mai clara de nepricepere nici ca se putea sa ne oferiti! si poate va lamuriti si dvs. ca pe chitanta casierul inscrie doar sumele pe care efectiv cineva le achita la asocociatie si care reprezinta ce spuneam mai sus si nu alte bazaconii. Daca la dvs. in as. prop. procedati asa, este gresit si trebuie sa reveniti la o situatie normala. Siuatia ajutoarelor la incalzirea locuintei este tinuta separat, intra in componenta listei de plata si scade costul acesteea cu exact suma stabilita


Dle grecu Daca nu stiti sa citit ..nu jigniti pe altii.
Art. 42. (3) La primirea borderoului cuprinzând ajutoarele de caldură pe beneficiari se vor menţiona pe chitanţe aceste sume, beneficiarii urmând să achite diferenţa dintre cota de întreţinere afişată pe lista de plată
Rugati pe altii sa va deseneze.

1 Legea spune clar...nu AG.. 24(2). Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.
2 Un act se completeaza legal..indiferent de ..aglomeratie
Imi inchipui legalitatea ce exista in asociatia dvs si a multor asociatii.Cand cineva va arata ilegalitatile facute,,ii faceti prosti sau intrebati unde a terminat scoala de cei incapabili sa o faca si sa o termine.
felix34 a scris:

@avocat_lascoschi ... daca ati fi citit pina la capat legea 230/2007 ati fi observat si
CAPITOLUL VIII
Sanctiuni

oare n u sint suficient de clare sansctiunile de acolo ?
@elga50 ... toti cei din conducere care incalca legea 230/2007 si hg 1588/2007 se bazeaza tocmai pe faptul ca primariile nu dau nici o sanctiune, aruncind pisica moarta in gradina justitiei. si cum in justitie se calca de doua ori in acelasi loc, procesele dureaza cu anii iar eventualele beneficii ale acestui demers sint aproape nule, mai ales ca multe din decizii sint luate pe spaga. si exemplele sint nenumarate, fara a putea fi dovedita spaga. din acest motiv, cei buni-platnici prefera s-o lase balta cu procesul, inghitind galusca asa cum este ea ... amara, acra, etc.
referitor la chitante, de bunsimt ar fi faptul ca, daca tot nu se dau chitante separate pentru fiecare cotizatie in parte (intretinere, fond de rulment, fond de reparatii, penalizare, etc), sa se specifice macar pe UNICA chitanta eliberata suma si ce reprezinta ea pentru fiecare cotizatie in parte, facindu-se la final totalul, fiecare stiind astfel ce suma a platit si pentru ce anume, avind astfel o evidenta clara asupra sumelor platite pentru fondul de reparatii, fondul de rulment, etc.


Da.
In plus, sanctiunile civile sub aspectul daunelor morale ( nervi si stres, etc) care le-ar pronunta instanta ar fi atat de blande incat omul mai mult s-ar enerva in justitie.
In aceste conditii, ce mare lucru ar fi pentru conducerea asociatiei de proprietari sa nu respecte legea daca sanctiunile sunt aproape inexistente.
Daca instantele ar acorda daune morale persoanelor care cer respectarea legii lucrurile ar sta altfel...
Nu s-ar mai incapatana aiurea cei din conducerea asociatiei.
Dar, asta e...

In cazurile pe care le cunosc s-au emis chitante separat.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pentru dl.@proprietaru :
Subventiile la caldura se evidentiaza separat , ( la asociatiile pe care le administrez se scad direct din liste) , daca e nevoie pot sa va desenez...
Exemplu:
Valoare Agent termic - Subventie = Diferenta de Plata Agent Termic . Cum sa dai chitanta pentru ceva ce nu ai incasat (subventii )?
In celelalte cazuri,cu exceptia fondului de rulment si a penalizarilor care necesita chitante separate ,se poate da chitanta pe suma totala , cu explicatiile urmatoare :
Exemplu :
incasat suma de 300 lei , reprezentind : 150 lei c/v intretinere ;50 lei c/v reparatii ; 100 lei c/v chirie uscator
E chiar asa de complicat


CONSTANTIN CAMILAR
Administrator
AS.PRO MANAGER S.R.L. IASI - Servicii Profesionale de Administrare Imobile
Tel : 0721.291252 ; 0742.920192 ; 0771.765101 ( DigiMobil RDS)
E-mail : as.pro_manager@yahoo.com ; constantincamilar@yahoo.com
domnule ..adm...etc....Art. 42. (3) La primirea borderoului cuprinzând ajutoarele de caldură pe beneficiari se vor menţiona pe chitanţe aceste sume, beneficiarii urmând să achite diferenţa dintre cota de întreţinere afişată pe lista de plată

Si ca desen..subventia este o incasare data de primarie ..pt numitul x
Nespecificarea unei incasari ,indiferent de unde ..este o ilegalitate. De aceia prevede expres si legea acest lucru..studiati domnilor studiati,si nu mai deturnatii banii unora
.....asta in cazul in care pe lista NU se scade deja subventia.......;)

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Chitanta separata pentru penalizari ContSters290057 ContSters290057 1.Pentru penalizari asociatia de proprietari trebuie sa emita chitante separate, in niciun caz chitanta pe care nu scrie nimic sau scrie numai \\"intretinere ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)